Nyheter

Oppfordrer til gjenbruk av FM-radioen

Overingeniør Tord Tjelflaat tror de mellom 10 og 20 millioner FM-radioene som finnes i Norge kan leve videre – i resten av Europa.

– Radioene som kommer inn nå, etter FM-nettet har slukket, vil jeg anta er i god stand. Hadde de vært ødelagt, ville de nok vært levert inn for lenge siden, sier overingeniør i IVAR, Tord Tjelflaat.

Ved siden av ham står en stor, svart søppeldunk, fylt til randen av radioer folk ikke lenger har bruk for.

– Siden vi startet med å samle inn FM-radioer i februar har vi fått inn mellom 150 og 200 radioer i måneden. Men nå som FM-nettet har slukket, forventer vi å få inn flere de neste par månedene, sier Tjelflaat.

Til Europa

Ifølge ingeniøren finnes det mellom 10 og 20 millioner radioer rundt omkring i de norske hjem. Nå oppfordrer han folk til å levere dem inn til IVAR, dersom de ønsker at radioen skal leve videre.

– Leverer du radioen inn til en butikk, er det ingen garanti for gjenbruk. Gjenbruksordningene varierer fra butikk til butikk, sier han.

Til IVAR på Forus kan radioene leveres helt gratis. Disse sendes videre til bedriften Green Audio, som skal stå for funksjonstestingen. Er radioene verdt noen kroner, selger Green Audio radioene videre på nett. Fungerer radioene fortsatt, men er av den mer rimelige sorten, vender de tilbake til IVARs bruktbu på Forus.

– Det er særlig utlendinger som tar med seg radioene til sine hjemland der de fortsatt bruker FM-nettet, sier Tjelflaat.

Grønn lyd 

FM-radioens karriere er altså ikke over bare fordi Norge har bestemt seg for å gå digitalt. Øystein Aspøy, som driver bedriften Green Audio i Hillevåg, håper det fortsatt vil være et marked for brukte radioer – i resten av Europa.

– Mye av det utstyret vi kaster i Norge er fremdeles rimelig aktuelt andre steder i Europa. Får vi lov, er det absolutt aktuelt å selge til utlandet, sier Aspøy.

Han går hardt ut mot det han kaller en bruk- og kastmentalitet i Norge.

– Mengden elektronisk avfall som blir kastet hvert år i Norge er en skam. Det er vanvittige mengder som folk ikke kan forestille seg engang.

Ifølge FN-prosjektet Solving the E-waste Problem (StEP) øker mengden e-avfall drastisk på verdensbasis. I Norge kastet hver nordmann i snitt 28,4 kilo e-avfall i 2014, ifølge StEP.

– Det utgjør nesten 150 000 tonn elektronisk avfall, sier gründeren.

At slukkingen av FM-nettet nå fører til at millioner av radioer blir nærmest overflødige, er Aspøy heller ikke særlig fornøyd med.

– Det er helt spinnvilt at våre folkevalgte tar en så idiotisk avgjørelse.

Nå er han klar for rushet av FM-radioer til Green Audio.

– Det som er brukbart og andre vil ha tar vi med glede imot. Det vi får inn er vanligvis av god kvalitet. Veldig lite blir skrota, forteller Aspøy.

Mer fra Dagsavisen