Oppdrageren Arnfinn Nordbø

Oppfatningene som rammer Arnfinn Nordbø og andre homofile, er dessverre gjengs også i sekulære miljøer.

Arnfinn Nordbø har kanskje kommet med ett av de viktigste bidragene på bokfronten i år. Den kristne Randaberg-mannen har med sin åpenhet løftet fram ett av de mest prekære problemene ved å stå fram som homofil: Forholdet til foreldrene. Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa har fortalt hvordan hun som mor til en homofil sønn fikk en del av sitt verdensbilde snudd på hodet. Andre foreldre til homofile - som Arnfinn Nordbøs - har ikke greid det samme som den kristne Sp-toppen. Når kunnskapsløshet og fordommer står i veien for forholdet til egne barn, bør flere foreldre for sin egen skyld kjøpe og lese Nordbøs bok.

Arnfinn Nordbø forteller hvordan hans foreldre har kalt homofile unaturlige og unormale. Utsagnet fra foreldrene om at det hadde vært bedre om han var død enn homofil, er en rystende beskrivelse av en virkelighet som gjelder mange som har en annen seksuell legning.

Nordbø er kristen, og familien hans tilhører Norsk Luthersk Misjonssamband. NLM har et reaksjonært syn på homofili, men denne fordomsfullheten er ikke bare religiøst betinget. Oppfatningene som rammer Arnfinn Nordbø og andre homofile, er dessverre gjengs også i sekulære miljøer. I store byer - spesielt i Oslo, men også i Stavanger - er det blitt lettere å være åpen homofil. I Stavanger har festivalen Skeive dager og ikke minst tydelige politikere sørget for ufarliggjøring. Spesielt i det politiske miljøet har sterke personer som Bent Høie (H) og Gro Skartveit (V) sørget for en alminneliggjøring av homofil legning.

Arnfinn Nordbøs «Betre død enn homofil?» kan være med på å oppdra foreldre som sliter med barnas seksuelle legning. At sønnen eller datteren er i en annen «fil» enn flertallet er en utfordring å håndtere, men ingen katastrofe. Det er denne ufarliggjøringen av et svært betent område i livet som er Arnfinn Nordbøs store bidrag. Hvem vet, kanskje kjøper også noen av de kristenkonservative i NLM boken for å utsette seg selv for folkeopplysning?