Det er ventet store mengder nedbør lokalt i Rogaland tirsdag. FOTO: NTB SCANPIX

Opp mot 100 millimeter regn

Det er ventet intens nedbør på Vestlandet tirsdag. NVE har oppgradert både flom- og flomskredfaren til gult nivå, og Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel.

Det er restene av den tropiske stormen Karl som skaper mer vind og nedbør enn normalt, sier John Smits, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til NTB.

– Da blir det ganske intens nedbør på Vestlandet. Mellom 70 og 100 millimeter i løpet av perioden, sier Smits.

Han sier restene av den tropiske stormen for øyeblikket ligger i Atlanterhavet, sørvest for Island, og er på vei mot deler av Norge, og vil gi en del vind.

– Vi venter økning til liten storm på kysten av Vestlandet fra tirsdag kveld, sier Smits, som får støtte i dag av vakthavende meteorolog ved Vervaslinga på Vestlandet.

– En må nok belage seg på en del av både regn og vind fra ettermiddagen av i dag, men det vil være lokale variasjoner både i nedbørsmengde og vind, sier vakthavende meteorolog Trond Thorsteinsson ved Vervarslinga på Vestlandet til RA. 

Begynner rolig

Tirsdagen starter rolig, før et skifte gjør seg gjeldende utover dagen.

Når ettermiddagen kommer er høgstøvler og oljehyre det anbefalte antrekk for ferdsel utendørs.

I Stavanger- og Sandnes-området blir det likevel noen hakk bedre enn på Haugalandet, om det skulle være noen trøst.

– Nord for Boknafjorden blir hardest rammet. Her kan det bli storm med vindkast opp i 25–30 sekundmeter. Sør i Rogaland blir det noe roligere, med sterk kuling som ventet styrke. Regnet vil variere litt fra sted til sted lokalt, men det blir kraftig nedbør nesten hvor enn en befinner seg på Vestlandet i dag, det gjelder også for Stavanger og Sandnes, sier Thorsteinsson.

Lyn og torden

Uværet er ventet å vare hele tirsdagskvelden og store deler av natt til onsdag, før det skal bli bedre igjen utover morgenen og formiddagen torsdag.

Men før den tid er det også fare for både lyn og torden. Dette kan skje seint i tirsdag kveld og natt.

 – Slik det ser ut kan en nok vente et tordenskrall her og der som krydder i uværet, men det er ikke sikkert. Det som uansett er klart, er at det blir en del nedbør, sier meteorolog Thorsteinsson til RA.

OBS-varsel

Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel for Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har for Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane oppgradert jord- og flomskredfaren til gult nivå.

For fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland har NVE oppgradert varsel om flom til samme nivå.

Gult nivå for jordskred betyr at det ventes noen skred, og at enkelte store hendelser kan forekomme. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

Gult nivå for flom betyr at det er fare for lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring i bekker/småelver.