Sport

Omstridt metode betaler regningene

Viking skal i 2019 finansiere alle spillerkjøp via eksterne bidragsytere. Disse skal ha betalt ved overskudd av spillersalg. Metoden ble utgangspunktet gjort ulovlig av FIFA i 2015. Viking kan likevel gjøre det med NFFs velsignelse.

Følg RA Sporten på Facebook!

I mange år var Viking en av veldig få klubber i Norsk fotball som ikke benyttet seg av ekstern finansiering for å kunne kjøpe fotballspillere. Klubben var opptatt av å ta både utleggene og få gevinstene selv – der resten av Fotball-Norge gjerne inviterte næringslivet inn i et spleiselag.

Dette ble som oftest gjort ved at investorene eller investorgrupperinger kjøpte aksjer i enkeltspillere, deler av staller eller hele stallene. Så fikk de gevinst ved salg etter en forhåndsingått avtale. Måten å gjøre dette på oppsto opprinnelig i Sør-Amerika.

I april 2015 slo FIFA i bordet og kom med et forbud mot tredjepartseierskap i fotballspillere – såkalt Third Party Ownership (TPO). EU-parlamentet fulgte i november samme år opp med et lignende forbud for all profesjonell sport i Europa.

De mente ordningen svekket integritet og øket risikoen for kriminell virksomhet i idretten.

LES OGSÅ: Her er eierne i Støttespilleren

NFF-velsignelse

I Norsk fotball har det likevel fortsatt vært vanlig med ekstern finansiering til spillerkjøp i etterkant med NFFs velsignelse. Dette har skjedd ved at en tredjepart kan kjøpe eierskap i hele stallen og også få en del av overskuddet.

Da fotballmagasinet Josimar satte lys på praksisen til NFF i starten av 2018 uttalte leder Espen Auberg i juridisk avdeling i forbundet at FIFA-forbudet «kun retter seg mot eierandeler i enkeltspillere». Han henviste til ordlyden i regelverket og dialog med FIFA som ikke var juridisk bindende.

Spillerorganisasjonen NISO var samtidig uenige med tolkningen til NFF.

Metoden som nå benyttes i Norge vil fort kunne komme i strid med mange av de elementene FIFA ønsket å gjøre noe med – det være seg å oppnå konkurransefortrinn, få press på seg fra investorer og at klubbene gjør seg avhengig av ekstern finansiering.

Enn så lenge har uansett NFF godkjent praksisen og Viking har ikke brutt med reglene som praktiseres av eget forbund.

Krise ga investorselskap

Da Viking sto på kanten av nedrykk i 2017 ble for første gang tatt i bruk ekstern finansiering i Jåttåvågen. Temaet hadde vært på agendaen, men klubben hadde holdt seg unna. Selskapet Støttespilleren for Viking AS ble opprettet sommeren 2017. Flere av klubbens eksisterende aksjonærer – samt enkelte nye sto bak. En sum rundt syv millioner ble lagt på bordet. Disse pengene fordelte seg på rene investeringer og usikrede lån.

Etter nedrykket hadde Viking brukt lite av pengene og disse ble så konvertert inn i aksjer. Et kjøp av aksjer på nesten fem millioner kroner i emisjonen vinteren 2017 gjorde grupperingen til den største investoren i Viking Fotball AS.

Nå er Støttespilleren oppløst, men Viking skal fortsatt finansiere hele posten for innkjøp av spillere i 2019 via eksterne investorer. Ifølge daglig leder Eirik Henningsen i Viking vil dette dreie seg om en sum på mellom tre og fem millioner kroner.

I 2018 gikk investorer inn med rundt fire millioner. Nå som Støttespilleren for Viking er nedlagt dreier det seg om enkeltindivider som går sammen og ikke et AS.

Likevel er betingelsene noenlunde de samme ifølge Henningsen. Grupperingen skal gå inn med penger og få en prosentandel av et totalt overskudd i regnskapet på posten spillersalg.

Henningsen svarer RA følgende via e-post på spørsmål om hvem som står bak investeringene i 2019 og om det stort sett er de samme som var med i Støttespilleren.

– Deltakerne i den grupperingen som blir med nå er ikke klar, det er dialog med flere. Det er ikke vi som jobber med dette, men eksterne initiativtakere. Når gruppen og rammen er klar kan jeg sjekke om noen synes det er ok å bli eksponert.

– Hvorfor vil dere ikke ut offentlig med hvem som eier «varene» deres- og burde dere ikke det i forhold til åpenhetsdebatten som har rast? Har dere hatt en intern diskusjon om dette?

– Vi respekterer sommerens bidragsytere sitt ønske om å være anonyme, skriver Henningsen.

RA skrev i januar i fjor om hvem som var med i Støttespilleren da dette ble offentliggjort i Brønnøysund. Grupperingen inneholdt flere sentrale eksisterende eiere i klubben som Bjørn Maaseide. Fem selskaper hadde rundt ti prosent hver av aksjene. Dette var Håkon Nyland AS, Tveteraas Invest, Offside Investering, M. Amdal Holding AS og The Property Group AS.

Ved å oppløse sitt AS vil også aksjonærene nå i praksis kunne unndra seg offentligheten om innskuddene om de ønsker det.

LES OGSÅ: Fikk inn sju millioner kroner til spillerkjøp

Støtter seg på NFF

Eirik Henningsen i Viking svarer følgende på hvordan det nå jobbes for å få tak i eksterne midler og hvor mye har totalt kommet inn fra enkeltpersoner;

– Vi har god dialog med Viking-venner om bidrag til finansiering av spillerstallen i dette vinduet. Vi har fått signaler om at den totale ramme som blir stilt til disposisjon kan bli mellom 3–5 millioner som kan benyttes ved behov, skriver Henningsen til RA.

Han ønsker ikke å gå inn på om det er personer eller selskaper utenfor klubbens aksjonærliste som vil bidra og henviser til ønsket om anonymitet.

– Hvordan løser dere dette rent juridisk med enkeltpersoner og ikke selskap som bidrar – dere måtte noen runder juridisk med NFF da Støttespilleren ble opprettet?

– Alle avtaler framsendes til NFF i forkant for avklaring, når avtale er signert sendes også denne til NFF.

– De gjør fortsatt dette med håp om en gevinst?

– Min opplevelse er at de gjør dette for å hjelpe Viking med å styrke spillerstallen, det ligger ikke noe ønske om profitt i bunn for engasjementet. Men de ønsker å få igjen tilførte midler pluss en fornuftig rente, sier Henningsen.

Da avtaleutkastet for å bli med i Støttespilleren AS ble presentert for aksjonærene i 2017 var det snakk om at 20 prosent av en eventuell avkastning for salgsoverskudd for stallen skulle tilfalle aksjonærene. Avtalene ble senere justert uten at RA har sett denne avtalen.

– Ble det overskudd i 2018 og hvordan ble dette fordelt?

– Vi skal nå lage en oppstilling som viser resultatet og overskuddet for spillerlogistikken 2018. Deretter blir det et møte med bidragsyterne fra i sommer, skriver Henningsen.

Vikings daglige leder peker på at hvordan spillerkjøp skal finansieres i framtiden selvsagt er en styresak. Personlig er han klar i talen;

– Jeg er tydelig på at målet bør være å ha god nok økonomi til å kunne håndtere dette uten eksterne bidrag.

Rugland igjen største eier

Da Støttespilleren for Viking ble oppløst i kjølvannet av emisjonen vinteren 2017/2018 betød det også at Ole Rugland nå igjen er klubbens største enkeltaksjonær gjennom Stavanger Investering AS.

Selv om mange av aksjonærene, etter det RA kjenner til, fortsatt er veldig opptatt av å få fjernet FKs klausul om vedtektsendringer i AS er klimaet relativt godt.

Det inntrykket sitter også Henningsen med. Han ser heller ikke at det har noen stor betydning at Rugland igjen er største eier.

– Etter 2016 er min opplevelse god stemning og dialog mellom alle våre aksjonærer og konstruktiv og god dialog med ledelsen i selskapet. Alle vil det beste for Viking, skriver Henningsen.

Det var ut over oppløsningen av Støttespilleren ingen store endringer i klubbens totale eierskap i aksjonærlisten som ble presentert i januar 2019.

Fakta:
FIFAs overgangsreglement artikkel 18 mot tredjeparts eierskap:

«No club or player shall enter into an agreement with a third party whereby a third party is beeing entitled to participate, either in full or in part, in compensation payable in relation to the future transfer of a player from one club to another, or is being assigned any rights in relation to a future transfer or transfer compensation»

Slik var eierstrukturen i nå oppløste Støttespilleren for Viking AS:
Håkon Nyland AS      10,891%
Tveteraas Invest      9,901%
Offside Investering      9,901%
M. Amdal Holding AS      9,901%
The Property Group AS      9,901%
TS Holding AS      5,941%
Habi Invest AS      5,941%
Vikings Venner AS      5,941%
KSH Holding      5,941%
Havnebase Eiendom AS      4,95%
Rumag Holding      4,95%
Maaseide Promotion AS      3,96%
Steensland Investment AS      3,960%
Stavanger Klima Holding AS      3,960%
Goggen AS      3,960%


Dette er Vikings ti største eiere i 2019:
Stavanger Investering AS      9,86%
Stiftelsen Viking FK      8,78%
Tveteraas Invest AS      6,12%
SpareBank 1 SR-Bank ASA      5,57%
TS Holding AS      4,92%
Westco AS      3,85%
Håkon Nyland AS      3,43%
M Amdal Holding AS      3,30%
Maaseide Promotion AS      3,25%
HABI Invest AS      3,24%

Mer fra Dagsavisen