Miljøorganisasjoner har i lang tid kjempet for å stanse bruken av CO2-verstingen kull, som fortsatt brukes i stor utstrekning til energiproduksjon. Norske Greenpeace, WWF og Framtiden i våre hender krever at oljefondet trekker seg ut av flere selskaper som er tungt inne i kull.

Oljefondet får kritikk for fortsatte kullinvesteringer

Oljefondet er fortsatt tungt inne i flere store kullselskaper, ifølge miljøorganisasjonene Greenpeace, Verdens naturfond (WWF) og Framtiden i våre hender.

Av Bibiana Piene/NTB

– Det finnes ingen gode grunner til at oljefondet skal investere i kullselskaper, sier rådgiver Martin Norman i Greenpeace.

Organisasjonene viser til at oljefondet blant annet har investert nærmere 1,4 milliarder kroner i tyske RWE, som eier kullkraftverk over hele Europa og utvinner brunkull i både Polen og Tyskland.

I tillegg har fondet investert drøyt 900 millioner i australske Aurizon, et selskap som ifølge organisasjonene har som hovedvirksomhet å transportere kull, og over 760 millioner kroner i tyske Uniper, ett av verdens største kraftselskaper som bygger nye kullkraftverk.

Opplysningene fra miljøorganisasjonene får politikere til å reagere.

Vil stramme inn

– Det er på tide å forsterke uttrekkskriteriene for kull, sier Kari Elisabeth Kaski, som sitter på Stortinget for SV.

SV vil fremme forslag om dette denne våren, opplyser hun til NTB.

Partiet får, ikke uventet, støtte fra Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Om selskaper som RWE ikke omfattes av reglene, er dette noe vi må se på på nytt, sier MDGs stortingsrepresentant Per Espen Stoknes.

I 2016 vedtok Stortingets nedsalg i kraftselskaper med mer enn 30 prosent andel i kull, og samme år ble 59 kullverstinger kastet av oljefondet. I fjor skjedde det samme med ytterligere ni selskaper.

Lite gehør

Nå må finansminister Siv Jensen (Frp) sørge for at oljefondet også dumper de siste kullaksjene, krever miljøorganisasjonene.

Hos oljefondet får de imidlertid lite gehør for kravet.

– Nå har vi gjennomgått hele listen og tatt ut de selskapene som vi mener skal tas ut, sier leder i oljefondet Yngve Slyngstad til NTB.

– Men det er klart at 30-prosentregelen vil føre til at noen selskaper går ut og noen går inn over tid, fordi de endrer sammensetningen av energimiksen, sier han.

Tre krav

Miljøorganisasjonene mener oljefondet må trekke investeringene i kraftselskaper der kullandelen i strømmen som produseres, utgjør 30 prosent eller mer, som RWE. Ifølge organisasjonene har RWE 54 prosent strøm fra kull i energimiksen.

I tillegg vil de ha ut selskaper som bygger nye kullkraftverk, selskaper som produserer store mengder kull og selskaper som har hovedvirksomheten sin knyttet til kull.

(©NTB)