Nyheter

– Olje er en stor del av klima- og miljødebatten

Oljemuseets utstilling «Klima for endring» har tatt ett år å få på plass.

– Klimautfordringene er nært knyttet til historien Norsk Oljemuseum er satt til å formidle – fortellingen om den norske petroleumsvirksomheten. Forbruk av fossile energikilder som olje og gass er en viktig årsak til økt CO2-nivå i atmosfæren og dermed til temperaturøkningen. Derfor er det viktig for Norsk Oljemuseum å ha en aktuell og oppdatert utstilling om temaet, sier utstillingsleder Anja W. Fremo om Oljemuseets nyeste utstilling «Klima for endring», som åpnet tirsdag.

Oljemuseet har hatt klimautstilling helt siden 2013, men på grunn av en debatt i stadig utvikling, følte museet at utstillingen var moden for utskifting. Den nye utstillingen har tatt et år å få på plass, da de først måtte rive den gamle utstillingen før rommet ble bygd om.

«Klima for endring» dreier seg blant annet om hvor avhengig verden er av energi, hvordan bruk av fossil energi bidrar til økt temperatur og hvilke endringer vi står overfor.

– Dette er en utstilling som i stor grad handler om framtiden. Det er ingen som kan spå hva som vil skje, men hvis publikum gjør seg opp noen tanker, blir nysgjerrige og fortsetter å utforske på egen hånd er vi fornøyde, sier Fremo til RA.

Endrer farge

I utstillingens første del blir du møtt av et bål – menneskets første energikilde. Deretter møter du kull, batteriteknologi, gass og solkraft, og mens du går kan du følge en graf som viser det totale energiforbruket til menneskene gjennom tidene.

I andre del av utstillingen er det flere interaktive aktiviteter – blant annet kan du gjette hvor mye vi har igjen av co2-budsjettet, og du kan høre historier fra fire jenter som lever steder hvor de har merket klimaendringene på kroppen.

Tredje og siste del handler om endringene som kommer, Norges rolle og hva man selv kan bidra med. I midten av det hele er det en gigantisk jordklode, som skifter farge i takt med temperaturendringene.

Naturlig å ta opp

Utstillingen er realisert med støtte fra Equinor Morgendagens Helter og Olje- og energidepartementet, men Norsk Oljemuseum har det redaksjonelle ansvaret for alt innhold i utstillingen.

Fremo sier de eneste negative tilbakemeldingene de har fått på klimautstillingene er fra dem som mener at Oljemuseet ikke bør ha en klimautstilling.

– Noen har sagt at dette ikke er noe Oljemuseet bør bry seg om. Det er de i sin fulle rett til å mene, men vi mener noe annet. Det er naturlig for oss å ta opp dette, fordi Norge leverer energi til resten av verden, og det er det man diskuterer konsekvensen av, bruken av, behovet for og framtiden for. Dermed er det midt i kjernen av det vår formidling skal handle om, sier Fremo.

Stygge faresignaler

At et oljemuseum har en utstilling om klima og energi er helt naturlig, ifølge museumsdirektør Finn E. Krogh.

– Olje er en stor del av klima- og miljødebatten. Og i og med at vi er så avhengige av det produktet som skaper debatt, så det er naturlig for oss å adressere det. Klimadebatten er på alles lepper, og da er det naturlig å ta det opp i vår sammenheng – nettopp fordi det henger så tett sammen med oljehistorien. Og vi må tross alt tåle å diskutere de tingene som er ubehagelige, sier Krogh til RA.

Han har vært direktør for Oljemuseet siden oppstarten for 20 år siden. I 1999 var ikke klima og miljø et tema, men for rundt ti år siden begynte debatten å gå, noe som resulterte i utstillingen i 2013. Den gangen var hovedtemaet dilemmaene i moderne energiproduksjon.

– Problemstillingen er den samme, men debatten har forandret karakter. Budskapet denne gangen er at nå er det alvor. Vi ønsket ikke å lage en dystopisk utstilling, men nå er det mange stygge faresignaler. Vi er en del av denne store diskursen som går globalt, og det er det vi prøver å ta på alvor, sier han.

Mer fra Dagsavisen