Oppmøtet var stort på Tou Scene under årets utgave av What's Brewing. Foto: Jan Henrik Heggebø

Øl som den nye oljå

LEDER: Nei da, verken ølet, vindkraften i Dalane, datakraften på Rennesøy eller naturen rundt Lysefjorden kommer til å gjøre seg fortjent til statusen som den nye oljå.

Det som er nytt er Stavanger bystyres omfavnelse av Frp-politiker Kristoffer Sivertsens forslag om å mikse byens ølkultur inn i de lokale næringsplanene. Stavanger har allerede et sterkt matmiljø, og samtidig har ølet utviklet seg til å bli et vell av forskjellige typer og smaker – og flere av dem kan erstatte vin som følge til matretter. 

Lokale øltradisjoner fikk tilsynelatende et banesår i 2003 da Ringnes bestemte seg for at Tou skulle brygges annetsteds enn Stavanger. Det lokale raseriet ble til konstruktivt samarbeid der lokale restauratører og finansfolk brygget i hop Lervig Aktiebryggeri, og etter år med underskudd lages det øl som gir positive tall i regnskapet.

LES OGSÅ: Stavanger satser på øl for økt turisme

Den internasjonale mikroøltrenden, opptatthet av kortreist mat og drikke og stadig profesjonalisering har gjort Lervig til både en eksportvinner og et bryggeri å regne med. Bakom Lervig kommer lokale bryggerier som Yeastside, Jåttå Gardsbryggeri og Salikatt, og på Øksnevad i Klepp har Rema fått med seg erfarne ølhunder i satsingen på Rygr Brygghus.

I sentrale deler av Stavanger sentrum har det dukket opp puber og spesialbutikker der øl selges som kvalitets- og ikke kvantitetsprodukt. Privatpersoners hjemmebrygging og den årlige festivalen What’s Brewing er også med på å bygge opp under det som i løpet av få år er blitt en ny næring.

Påkoblingen av Greater Stavanger og Region Stavanger for å utvikle ølturisme, kan vise seg å være svær smart. What’s Brewing har allerede etablert ølturisme der mesteparten av gjestene er fra Oslo og en hel del fra USA og New Zealand. Om ølet ikke akkurat er den nye oljå, kan ølet i hvert fall bli den nye vinen.

LES OGSÅ: Lokal ølfestival får internasjonal oppmerksomhet