Nyheter

Øker antall lærlingplasser

Statoil øker antall lærlingplasser fra 140 til 160. Offshorelærlingene Gina Horn, Irene Husebø og Simon Stenvik oppfordrer ungdom til å velge yrkesfag.

– Mange tror nok det er tryggere med studiespesialisering. Men jeg tror kanskje ikke folk vet hvilke muligheter de får hvis de velger yrkesfag, sier Gina S. Horn.

Hun er mekaniker og offshorelærling, og har ansvar for drift og vedlikehold av det mekaniske utstyret på plattformen hun er lærling på.

– Det er en helt annen arbeidshverdag å være offshore. Jeg tror det er mange som er misunnelige på hvordan jeg har det, sier Horn og smiler.

Av alle lærlingene Statoil tar inn, er det cirka en tredjedel som jobber offshore. Gina Horn, Irene Husebø og Simen Stenvik er tre av dem.

– Sånn jeg ser det er det flere fordeler ved å ta fagbrev, enn studiespesialisering. Dersom du tar videreutdanning og det ikke faller i smak, har du noe å falle tilbake på dersom du har et fagbrev, legger hun til.

Husebø og Stenvik er enige.

– Nedgangstidene har kanskje skremt noen vekk, men jeg tror det blir veldig attraktivt med fagbrev framover, sier Stenvik.

– Dessuten er det kult å ha en lærlingplass hvor du er en del av noe så stort, legger han til.

– En annen positiv ting er at du får jobbe i felten. Du er der det skjer, og du er med på å få ting til å skje, sier Husebø.

40 prosent kvinner

Andreas Holst er direktør for læring og utvikling i Statoil, og forteller at de til enhver tid har totalt 300 ungdommer inne. I fjor tok de inn 140 stykker, og i år skal de øke til 160.

– Vi ser at vi trenger dem. Vi trenger ny kompetanse og nye generasjoner. Hvis vi vil at de skal tro på framtiden og vår bransje, så må vi ta dem inn i varmen, sier Holst.

I tillegg er kvinneandelen blant Statoils lærlinger på 40 prosent, opplyser han.

– Vi tror et blandet team med unge, gamle, menn og kvinner skaper det beste arbeidsmiljøet, sier Holst.

Yrkesfagenes år

Leder av Stortingets utdannings- og forskningskomité, Roy Steffensen (Frp) mener Statoil er et eksempel til etterfølgelse når det gjelder lærlingplasser. Nå som fristen for å søke opptak til videregående skole og lærlingplass nærmer seg, mener han det er ekstra viktig å løfte yrkesfag.

– Mitt budskap til elever er; velg yrkesfag. Vi trenger flere som jobber i kjeledress, ikke bare dress, sier Steffensen, og omtaler 2018 som «yrkesfagenes år».

– Vårt mål er å skaffe enda flere lærebedrifter i året som kommer. 2017 var det beste året på lærlingkontrakter, og Rogaland var det beste fylket. Statoil er en stor inspirasjon for andre, sier han.

– At Statoil øker antall læreplasser sender et signal til de unge om at det fortsatt er muligheter i olja, legger han til.

Mer fra Dagsavisen