Sportsdirektør Pål Higson i Oilers sier at klubben ikke vil rapportere inn taklingen fra Joey Tenute på Dennis Sveum, men at forbundet selv burde tatt tak i situasjonen. Foto: Roy Storvik.

Oilers rapporterer ikke Tenute etter Sveum-takling

Dommersjef Geir Thomas Olsen sier at dommerne ikke gjorde en god nok jobb da de ikke ga Joey Tenute straff etter hans krysstakling på Dennis Sveum tirsdag. Oilers har bestemt seg for ikke å rapportere taklingen, men sportsdirektør Pål Higson sier at forbundet selv burde sett på saken.

Følg RA Sporten på Facebook!

Stavanger Oilers kjørte til tider over Storhamar i gårsdagens toppkamp i CC Amfi på Hamar, og spesielt de første 40 minuttene var glimrende. Det gjorde at frustrasjonen tok overhånd for flere av Storhamar-spillerne, og en som viste det tydelig var Joey Tenute.

– Helt uakseptabelt av Tenute

Han krysstaklet Dennis Sveum i ryggen etter at Sveum la på til 2–0 etter godt forarbeid av Eirik Salsten. Taklingen medførte at Sveum valgte å stå over den tredje perioden av kampen for å unngå å ta unødige sjanser inn mot helgens kamp mot Kongsvinger.

– Det er helt uakseptabelt det Tenute gjør etter Sveums mål. Situasjonen er over, målet er scoret og da er det totalt unødvendig å gå inn i ryggen på Sveum slik som det Tenute gjør. Sånne taklinger vil vi ikke se, og dommerne burde gitt ham matchstraff for hevntoktet han var ute på, sier RAs hockeyekspert Glenn Åsland.

Det blir det ingenting av, da Oilers har bestemt seg for ikke å rapportere taklingen.

– Vi kommer ikke til å rapportere taklingen til forbundet. Jeg mener at Scott Macauley ikke burde hatt matchstraff for sin takling, og at Tenute heller ikke bør få det. Begge skulle selvsagt vært utvist, og minimum fått to pluss ti minutter, men hvis forbundet synes at Macauley sin takling fortjener den suspensjonen han fikk, burde de ta tak og gi det samme til Tenute, sier sportsdirektør Pål Higson i Oilers.

LES OGSÅ: Oilers vant fullt fortjent 6-4 over Storhamar

Verken DISU eller spillerutvalget tar opp saken

Han etterlyser likevel en større kontinuitet på dommersiden.

– Gitt at forbundet faktisk mener slike taklinger skal gi karantene, synes jeg de burde ta tak i det selv. Og hvis ikke må de komme på banen og forklare  forskjellen på de to taklingene, og hvorfor de eventuelt ikke gjør noe med det, sier Higson.

Dommersjef i Hockeyforbundet, Geir Thomas Olsen, er sekretær for Disiplinærutvalget (DISU) og medlem av det nye Player Safety-utvalget. Han sier at ingen av utvalgene kan velge sine egne saker, og at hvis Oilers ikke leverer en klage vil ikke de foreta seg noe.

– Enten så må dommerveilederen på kampen eller en av klubbene rapportere inn til utvalget de situasjonene de ønsker at utvalget skal ta opp. For Player Safety-utvalget må det gjøres innen 24.00 samme dag som hendelsen har skjedd, og hvis taklingen blir direkte innrapportert til DISU må det gjøres innen 12.00 neste dag. Siden det da ikke har skjedd i dette tilfellet kommer vi ikke til å ta opp den saken, sier Olsen til RA.

LES OGSÅ: Salsten spilte bortekamp på hjemmebane

– Helt utrolig at dommerne ikke ser taklingen

Det finnes imidlertid en mulighet til for at Tenutes takling kan bli straffet, og det er at forbundet selv bestemmer seg for å rapportere taklingen inn til DISU. Det skjedde etter Oilers kamp mot Vålerenga i fjor, da Tallak Lyngset ble anmeldt for sjikane mot Philippe Cornet. Den gang var det Norges ishockeyforbund ved generalsekretær Otto Eide som tok saken i egne hender, noe som resulterte i to kampers utestengelse.

– Forbundet burde selv ha interesse i at ting blir likt bedømt, og ta tak i saker selv. Det mener jeg forbundet burde gjøre i større grad i de sakene de mener er relevante og det er presedens på, eller i saker det bør skapes presedens i, forteller Higson.

Dommersjefen sier at han ser både likheter og ulikheter fra Macauleys takling som ga to kampers karantene, og gårsdagens takling fra Tenute på Sveum.

– Hvis man ser taklingen fra i går om igjen, kan du se både likheter og forskjeller. De største forskjellene er kraften i den første taklingen, og avstanden spilleren har fra første til andre incident. Personlig synes jeg ikke Tenutes takling er ille nok til en karantene, men det er klart at den skulle blitt dømt på av dommerne på isen, forteller Olsen.

LES OGSÅ: Redusert utestengelse for Macauley

– Burde gitt straff på isen

Hockeyekspert Glenn Åsland mener det er helt utrolig at de fire dommerne på isen ikke fikk med seg hva som skjedde.

– Det er fire dommere på isen, og taklingen skjer rett etter at Sveum har scoret mål. Det skjer også i målgården, så det at ingen av dommerne får det med seg er jo helt utrolig, sier Åsland.

Dommersjefen er enig i at en av dommerne burde plukket opp situasjonen.

– Dommerne gjorde en feil og var ikke godt nok forberedt på situasjonen. Det jeg tror skjedde var at de ikke fikk tak i nummeret på gul spiller, og at de ikke så forløpet til taklingen, selv om de fikk med seg resultatet av den. Det er ikke godt nok, da dommerne har fått klar instruks om å følge med på situasjoner som oppstår etter målet blir scoret. Jeg forstår at dommeren som passer på om pucken er over streken ikke ser det, men en av de tre andre dommerne burde helt klart ha sett situasjonen, sier Olsen.

Han er også uenig i Gulbrandsens kritikk av håndhevelsen av byttereglene ved icing.

– For det første er det en regel som har vært der siden tidenes morgen, så en ny regel er det ikke. Men vi måtte stramme den inn for å unngå at lagene drar ut tiden, og det ser vi at svir. Men klubbene ble varslet om det tidlig i august, og igjen rett før seriestart, opplyser Olsen.

LES OGSÅ: Gulbrandsen mener bytteregelen på icing er fjollete