Nyheter

Nytt jobbhåp i oljeindustrien

Antall utlyste stillinger på både Finn jobb og Nav, økte betydelig i 2018. En av industriene hvor man kan se størst økning, er petroleumsindustrien. Det gir håp for studentene.

Av: Ingeborg F. Schriwer

– Sånn arbeidsmarkedet ser ut nå, så ser det jo ganske bra ut. Etter det vi har hørt fra bedrifter, trenger de mange nye ansatte. Mange nærmer seg pensjonsalder og må byttes ut ved generasjonsskiftet. Så jeg er ikke bekymret for å få jobb, sier Even Ulvik Rønningen, som studerer petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger.

Equinor har ulike talentprogrammer for de unge. De siste to årene har de økt antallet ansettelser i sitt talentprogram for nyutdannede fra petroleumsstudier betraktelig.

– Vi tar også inn et økt antall sommervikarer og unge talenter som er midt i sine studier. I tillegg har vi læreplasser for lærlinger i mange disipliner, sier pressetalsperson for Equinor, Elin Isaksen.

Ulvik Rønningen bestemte seg for å studere petroleumsteknologi, ettersom han ikke tror bransjen er døende helt ennå.

– Det skjer mye innovativt i oljebransjen, selv om folk kanskje ikke tror det. Det er også fremdeles jobbmuligheter der, så jeg var aldri bekymret for det, selv om det var dårlige tider da jeg begynte, sier Rønningen.

LES OGSÅ: Sokkelåret: Nedgang i salg av olje og gass – men eventyret er ikke over

Flere jobber

I 2018 ble det i snitt utlyst 3100 stillinger i Rogaland, ifølge direktør for Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen. Flere av disse var innenfor «oljå».

– Oljeselskaper og bedrifter innen leverandørindustrien som Nav har vært i kontakt med, sier de har behov for arbeidskraft og at det nå er vanskelig å få tak i både ingeniører og personer med fagbrev.

Equinor har også utlyst flere forskjellige stillinger innenfor flere av sine felt.

– For øyeblikket utlyser vi 53 stillinger. Vi ser økninger i noen av våre internasjonale hovedmarkeder, spesielt i Brasil sammenlignet med i fjor. Vi har også økt antall stillinger for unge nyutdannede det siste året, informerer Isaksen.

Ikke bare oljebransjen

Flere andre bransjer sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

– Også innen bygg og anlegg var det stor økning i etterspørsel etter arbeidskraft. Både bygg og anlegg og industrien melder nå om at det er vanskelig å få tak i personer med fagbrev, sier Haftorsen.

Som en følge av at flere stillinger blir utlyst, gikk arbeidsledigheten i Rogaland betydelig ned i 2018.

– Arbeidsledigheten har hatt størst nedgang innen bygg og anlegg og ingeniøryrket. Vi forventer at arbeidsledigheten vil fortsette å synke dette året, men ikke like mye som den gjorde i 2018. Vi tror at Rogaland ved utgangen av 2019, kan være et at fylkene i landet med lavest arbeidsledighet, forteller Nav-direktøren.

LES OGSÅ: Rosenberg ansetter 150 etter kontrakt med Lundin

Haftorsen er klar på hva som er lurt, hvis man vil være en jobb.

– Bare det å ta en utdanning i seg selv vil reduserer faren for å gå arbeidsledig over lengre perioder. Det å få seg fagbrev, ta sykepleie eller utdanne seg innen ikt-fag vil være ganske sikre yrkesvalg. Økt fokus på grønn energi gjør at ingeniører og sivilingeniører også vil være attraktive i også i framtiden.

– En industri i endring kan by på problemer for jobbsøkerne

Fagforbundet Industri Energi mener at det er er viktigere nå enn noensinne å fagorganisere seg.

– Vi opplever at flere enn før blir ansatt i bemanningsselskap i stedet for fast og det er vi sterkt kritisk til. Enkelte deler av bransjen har også et underskudd på kvalifisert arbeidskraft. For at unge skal velge denne bransjen er det viktig med et organisert arbeidsliv og faste stillinger, sier områdeansvarlig i fagforeningen for ansatte innen olje-, gass- og landindustri, Industri Energi, Ommund Stokka.

###

Ommund Stokka fra Industri Energi, tror oljekrisen fortsatt har innflytelse på jobbsøkerne. Foto: Tone Helene Oskarsen

Da oljekrisen kom i 2014, resulterte det i at flere tusen ansatte i oljeindustrien mistet jobben. Det har endret standarden blant jobbsøkere.

– Mange som nå får jobb, har tidligere opplevd en nedbemanningsprosess. Det setter spor. Det gjør at de kanskje godtar betingelser som er under tariff og bransjestandard. Det er vi kritiske til. Vi vil anbefale at alle fagorganiserer seg og undersøker hvilken lønn og betingelser som gjelder for sin del av bransjen. Dette gjelder spesielt de som er ansatt i bemanningsselskapene, sier Stokka. Even Ulvik Rønningen har fremdeles 2,5 år igjen av studieløpet. Mastergraden i petroleumsteknologi er på fem år.

Han er usikker på om han ønsker å jobbe hos et stort selskap som for eksempel Equinor.

– Jeg har ikke helt bestemt meg. Men jeg vil jo ha en jobb der jeg kan bidra mest mulig. Kanskje være med i et nyoppstartet firma. Da kan jeg være med på hele prosessen med utvikling av firmaet. Jeg vil ikke nødvendigvis jobbe i store oljeselskaper som Equinor og Schlumberger, der det er flere titalls tusen ansatte. Da ender du bare opp med å bli en liten brikke i spillet. Jeg har lyst til å være med å bidra litt mer, forteller Rønningen.

LES OGSÅ: Dette er Johan Sverdrup, pengebingen i Nordsjøen

Industri Energi ønsker å jobbe for en sikrere hverdagen for alle i ansatte i olje-, gass- og landindustrien.

– Vi i fagforeningen håper og jobber for at arbeidsmarkedet blir stabilt, og at jobbsikkerheten for dem som jobber i petroleumsindustrien blir forutsigbar. Vi ønsker en jevn, forutsigbar og høy aktivitet, slik at folk får større trygghet med tanke på jobb, liv og familie, sier Stokka.

Fakta: Arbeidsmarkedet

Finn.no:
** Det ble i 2018 lyst ut omtrent 231.000 stillinger på Finn. Dette var en vekst på cirka 10 prosent.
** Olje-, offshore- og shippingbransjen økte mest, med mer enn 78 prosent flere stillinger sammenlignet med 2017.
** Bygg- og anleggsbransjen lyste ut flest stillinger i 2018. De sto for over 40.000 utlysninger.
** Jobbanalytiker Christopher Ringvold i Finn, tror antall utlyste stillinger vil øke med enda 10 prosent i løpet av 2019.
Nav:
** I Rogaland ble det i 2018 utlyst i snitt 3100 i måneden.
** Arbeidsledigheten i Rogaland gikk ned 32 prosent fra november 2017 til november 2018.
** Nav Rogaland satser på at fylket ved ut gangen av 2019, vil være et av dem med lavest arbeidsledighet.
Equinor:
** For øyeblikket utlyser Equinor 53 stillinger.
** To av disse stillingene er i Rogaland.
** De utlyser stillinger innenfor boring og brønn, leting, nedstrøm, petroleumsteknologi, drift og vedlikehold, fornybar, samt sikkerhet, innkjøp, forretningsutvikling og strategi, finans, IT, juridisk, HR og administrasjon.
** Equinor har også ulike talentprogrammer. Disse skal bidra til å rekruttere unge og nyutdannede til jobber i selskapet.

Mer fra Dagsavisen