Nyheter

Vitne om Regestrand-tiltalt: – Han har alltid vært litt merkelig

Torsdag vitnet 21-åringen som tidligere var siktet i Regestrand-saken.

Tirsdag startet rettssaken i Jæren tingrett mot en 23 år gammel mann og en 24 år gammel mann som er tiltalt for drapet på Sigbjørn Sveli 9. desember i fjor.

Rettssaken startet tirsdag med at den 23 år gamle mannen leste opp sin frie forklaring og svarte på spørsmål fra aktor og forsvarer, før den nå 24 år gamle medtiltalte mannen gjorde det samme på onsdag.

I går var det klart for vitneavhør, og første vitne ut var 21-åringen som ble pågrepet og siktet sammen med de to andre før jul i fjor. Siktelsen mot 21-åringen ble i januar nedjustert fra drap eller medvirkning til drap, til ran og grov frihetsberøvelse, før saken ble henlagt i august.

Aktor Arvid Malde startet med å spørre hva 21-åringen husker fra 9. desember 2019, hvorpå vitnet forklarte at den tiltalte 24-åringen prøvde å få kontakt med ham hele kvelden.

21-åringen beskriver at 24-åringen ville «mye forskjellig» da han tok kontakt, og at det hørtes useriøst ut. Tiltalte skal ha sagt mye rart over telefonen og det hele var veldig «skurrete», forklarte vitnet.

21-åringen forklarer deretter at han ble oppringt via videosamtale fra 24-åringen. Han husker ikke helt hva som ble vist, men han husker at han så litt av en bil. Han husket også at han så en person i baksettet med en hette over hodet.

LES OGSÅ: Tiltalt i Regestrand-drapet: – Føles som en drøm (+)

Synes det ble mye mas

Onsdag la aktor fram en rekke meldinger som ble sendt fra den 24 år gamle tiltalte til vitnet under kjøreturen med Sveli fra Varhaug til Vigrestad. Her skrev tiltalte blant annet at han hadde funnet en bil, og han omtalte flere ganger avdøde Sveli som «retard». I meldingene skrev også tiltalte om å hive Sveli i bagasjerommet.

Aktor lurer på om 21-åringen husker hva han svarte på disse meldingene, hvorpå han svarer at han ba ham slutte å mase.

– Synes du det ble mye mas?, spør aktor.

– Ja, jeg synes ikke det var greit. Det var skurrete, svarer 21-åringen.

– Hva mener du?

– Han (den tiltalte 24-åringen) var ikke helt seg selv. Han var stressa og hørtes amper ut. Fortvila, svarer 21-åringen.

21-åringen skal ha snakket med den tiltalte 24-åringen gjennom hele helgen, og han beskriver at tiltalte ble mer og mer stresset utover helgen.

– Det virket rart. Han påsto han var syk. Han skrev at han var syk i hodet, forklarer vitnet.

På dagen 9. desember ringer vitnet til politiet. Der skal han ha sagt at en bil var blitt stjålet og at noen var blitt banket opp. Han forklarer at han ringte politiet fordi telefonsamtalene med tiltalte ble skumlere og skumlere.

– Selve stemningen og hvordan han snakket og uttrykket seg ble verre, utdypet han.

I telefonsamtalen med operasjonssentralen skal han også ha sagt at det var «ekkelt å høre på» og at han følte at tiltalte ikke var seg selv.

Når aktor ber ham utdype sier 21-åringen at det var mye følelser hos tiltalte; at han plutselig var glad og så var han sint.

LES OGSÅ: Regestrand-saken: En av de tiltalte beklager til Svelis foreldre (+)

Virket aggressiv 

Når den tiltalte 24-åringens forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall tar over, stiller også han spørsmål rundt hvordan tiltalte ble oppfattet av vitnet. I første omgang lurte han på hvordan vitnet har opplevd ham tidligere.

– Han har vært litt stressa, men jeg har ikke opplevd ham som dette før. Han har alltid vært litt merkelig, sier 21-åringen.

21-åringen og 24-åringen skal ha hatt kontakt gjennom hele helgen før 9. desember. Forsvareren spør vitnet om det var noe han reagerte på fredag 6. desember 2019.

– At han sa han var syk i hodet. Han sa det rett ut. Jeg forsto ikke hva han mente, sier 21-åringen.

Vitnet kommer så med et eksempel på hvordan han opplevde tiltalte, og trekker fram en episode i løpet helgen hvor de spilte Fortnite på Playstation sammen med noen av vitnets venner.

– Han virket veldig aggressiv. Det er et barnespill, men han skrek de merkeligste ting, som at han skulle drepe den og den. Jeg ble helt fortvila og det endte med at vi ikke spilte mer. Vennene mine lurte også på hva dette var for noe, sier vitnet.

Den tiltalte 23-åringens forsvarer, advokat Inam Ghous Ali, tar så over og spør hvordan vitnet oppfatter hans klient. Dette har han ingen kommentar til, men da forsvareren spør om han er «en raring» svarer vitnet ja.

– Han er merkelig han også. Ikke så lett å forstå seg på, sier 21-åringen.

Vitnet forklarer så at den eldste av de to tiltalte, den nå 24 år gamle mannen, ofte er den som drar andre med på ting.

LES OGSÅ: Regestrand-drapet: Nå starter rettssaken (+)

Fikk se noe som ikke var bra

Etter at 21-åringen forlot vitneboksen var det tid for et nytt vitne. Denne gangen var det den tiltalte 24-åringens eks-kjæreste som tok plass. Hun forklarer at hun ikke kjenner tiltalte som en voldelig person, men at han har gjort andre "galne" ting som innbrudd og skogbrann.

Eks-kjæresten og tiltalte var sammen for flere år siden, men har hatt kontakt av og på etter det ble slutt. Natt til 9. desember tok han kontakt med vitnet, og hun forklarer at det var den første kontakten de hadde hatt på minst et halvt år.

– Jeg husker ikke så mye av det han skrev, men han skrev at han ville snakke med meg og at jeg måtte svare på videochat. Først sa jeg nei, men så gjorde jeg det, og da fikk jeg se noe som ikke var så bra, forklarer kvinnen.

Hun forklarer videre at tiltalte ringte mens han satt i en bil med noen andre.

– Så sier han "si hei til vennen min" og filmer bak seg. Der var det en mann som så blodig ut. Jeg visste ikke om det var sant, om det var tull eller en maske, sier vitnet som er tydelig preget av hendelsen.

Aktor spør om hun kan beskrive mannen i baksetet ytterligere, annet enn at han er blodig. Vitnet forklarer at hodet hans så oppblåst ut og at det var veldig ekkelt.

– Jeg visste ikke hvordan jeg skulle reagere for jeg visste ikke om dette var tull eller noe alvorlig, sier hun fra vitneboksen.

– Denne dagen var veldig traumatiserende for meg, sier hun videre.

Vitnet forklarer at hun håpet og trodde det bare var tull, helt til hun leste om et dødsfall på Regestranden dagen etter. Da "koblet hun det", forklarer hun.

Vitnet uttrykker at tiltalte har tatt sporadisk kontakt med henne gjennom flere år, men at hun ikke ønsker å ha noe med ham å gjøre.

Tiltaltes forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall, spør så hvordan tiltalte oppførte seg da de snakket sammen på telefon den natten. Vitnet beskriver at han virket "gal" og at han "skrek og lo" og virket hyper.

Han spør så vitnet om hun har inntrykk av at han påvirker andre og kan få andre med på ting, hvorpå hun svarer ja, og at han tidligere har fått med seg henne på ting hun ikke ønsket å være med på.

LES OGSÅ: Regestrand-drapet: Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld

Trodde ikke på tiltalte

Torsdag ble også et tredje vitne kalt inn i rettsalen. Denne gangen var det en mann som har sonet sammen med den tiltalte 24-åringen tidligere.

De to skal ha sonet sammen i 2017. Ifølge vitnet skal de ikke hatt noen kontakt siden de sonet sammen, men natt til 9. desember ringte tiltalte til vitnet.

– Han ringte meg uten videre. Han fortalte at han hadde drept en kar, sier vitnet.

Vitnet sier han ikke trodde på tiltalte og at han heller ikke forsto hvorfor han ringte ham.

– Sjekket du ut noe etter samtalen deres, spurte tiltaltes forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall.

– Jeg sjekket, men det sto ingenting om drap eller at noen var forsvunnet i avisene. Men da det sto om det dagen etter ringte jeg politiet, forklarer vitnet.

Mer fra Dagsavisen