Nyheter

Vil trolig lette på smitteverntiltakene og åpne mer opp

Under fredagens ekstraordinære formannskapsmøte i Stavanger vil barn og unge og besøksreglene stå høyeste oppe på prioriteringslisten.

Det kom fram under en pressekonferanse i regi av Stavanger universitetssykehus (SUS) fredag, hvor Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) var til stede.

Fredag skal det være et ekstraordinært formannskapsmøte i Stavanger. Den gjeldene smittevernforskriften gjelder i utgangspunktet til 8. februar, men det vil være mulig å gjøre endringer før dette.

– Et enstemmig formannskap har gitt noen klare signaler om hva en ønsker at skal bli vurdert. Først på listen er barn og unge under 20 år, som vi ser ikke får treffes til idrett- og fritidsaktiviteter. Hvis det er anledning til å gjøre noe med det er det først på prioritetslisten vår, sier Nessa Nordtun under pressekonferansen.

LES OGSÅ: SUS: - Bemanningssituasjonen er krevende (+)

Skjenkereglene forblir sannsynligvis uendret

Hun sier besøksreglene, som i dag fraråder besøk i hjemmet, også kan bli omgjort. Her har Sandnes kommune sluttet seg til de nasjonale reglene om besøk av inntil fem personer utenfor husstanden. Kari Nessa Nordtun uttrykker at Stavanger kommune sannsynligvis også vil slutte seg til de nasjonale reglene fredag.

Barn og unge og og hvor mange gjester man kan ha i hjemmet, er noe av det som skal diskuteres under møtet fredag. Nessa Nortun sier de vurderer endringer for å justere seg i forhold til de andre kommunene og passe på at de er mest mulig enige. Likevel er det én ting som sannsynligvis ikke blir aktuelt å lette på i løpet av fredagen.

– Jeg kan ikke se for meg at det skjer noe innen skjenking, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: 15 nye smittetilfeller i Stavanger og Sandnes

Viktig å være samkjørte

Torsdag ettermiddag, kort til etter pressekonferansen på SUS, ble det klart at kommunedirektør Per Kristian Vareide mener at lettelser for barn og unge, og åpning for fem gjester i eget hjem vil være smittevernmessig forsvarlig.

– Det er krevende både for barn, unge og voksne å være avskåret fra besøk. Vi mener derfor at den nye nasjonale anbefalingen om maksimalt fem gjester i eget hjem kan følges også i Stavanger, sier Vareide til Stavanger kommune.

Kommunedirektøren legger også vekt på viktigheten av å være samkjørte i det felles storbyområdet Nord-Jæren.

– De justeringene vi gjør er også basert på signaler fra de andre kommunene. For innbyggernes del er det viktig at vi så langt som mulig går i takt, sier direktøren.

Han mener det er forsvarlig å åpne for lettelser når det gjelder idrett- og fritidsaktiviteter.

– Vi anbefaler at det skal være lov å drive idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge innendørs i grupper på maksimalt 10 personer. Utendørs vil det ikke være noen begrensning på antall. Det er avgjørende at gode smittevernsrutiner følges. Dette er særlig viktig innendørs, sier Vareide.

Stavanger kommune skriver at de smittevernfaglige rådene både nasjonalt og fra smittevernlegene på Nord-Jæren er at lettelser bør skje gradvis og forsiktig.

– Vi vurderer at disse to justeringene er forsvarlige med tanke på gradvise og forsiktige lettelser. I denne omgang vil vi ikke anbefale flere lettelser, men vil komme tilbake med en ny vurdering i uke 4 dersom smittesituasjonen forbedres ytterligere, sier kommunedirektøren til kommunens nettsider.

Kommunedirektøren har stor forståelse for vanskelige økonomiske forhold i serveringsnæringen, men vil ikke anbefale å prioritere lettelser overfor serveringsbransjen før smittesituasjonen er ytterligere forbedret.

LES OGSÅ: Siste nytt om koronasituasjonen

Endring i barneidretten

I Sandnes vil det bli endringer i barneidretten allerede fra fredag.

– Vi har nå åpnet for idrett for barn og unge utendørs, og vi kommer til å åpne for innendørs aktivitet for barn og unge i grupper på inntil ti personer fra fredag, sier Wirak, som regner med at alle kommunene på Nord-Jæren kommer til å "gå i takt" når det gjelder dette.

Mandag neste uke skal det diskuteres om det skal åpnes ytterligere opp i Sandnes kommune. Da blir blant annet skjenking et tema.

– Det er viktig at vi står samlet i regionen, men av og til har vi forskjellige vurderinger. Når det gjelder skjenking så er det sånn at dersom vi åpner for noe, så er det ikke snakk om å åpne nattklubber. I denne fasen vi er i nå er det helt uaktuelt for oss, men det kan hende det blir åpent i forbindelse med matservering. Men det skal vi ta en vurdering på på mandag, sier Wirak.

– Kan man risikere å få en helg med ulikheter mellom kommunene, spør en av journalistene til stede.

– Vi kommer ikke til å vurdere skjenking før helgen. Våre forskrifter går ut på tirsdag. Det vi skal endre på før helgen er innendørs aktivitet for barn og unge i grupper på inntil ti personer, sier Wirak.

Mer fra Dagsavisen