Nyheter

Vil styrke skolen i Stavanger med 64 millioner kroner

Kommunedirektøren vil sette av 64 millioner kroner mer til Stavanger-skolene.

Våren og sommeren ble preget av et foreldreopprør i en rekke Stavanger-skoler. Driftsstyreledere og rektorer ga beskjed om at rammene ikke holdt til forsvarlig drift.

Nå går administrasjonen i sitt forslag til handlings- og økonomibudsjett inn for å styrke skolerammen med 16 millioner kroner årlig, til sammen 64 millioner kroner i fireårsperioden. Samtidig er det foreslått et kutt i barnehagerammene på 0,75 prosent fra 2021.

– Riktig. Samtidig som barnehagerammen i 2020 er skjermet for effektivisering på 0,5 prosent, sier skolesjef Jørn Pedersen, og henviser til det årlige effektiviseringskravet regjeringen har innarbeidet overfor kommunene.

– Positivt

Økningen i skolebudsjettet hilses naturlig nok med glede.

– Det er positivt at det er foreslått hele 64 millioner kroner ekstra i rammetilskudd til skolene over fire år, 16 millioner årlig. Vi har tidligere kritisert at skolen ikke har fått tilstrekkelig med midler, sier Aps gruppeleder Dag Mossige til RA. Han var også fraksjonsleder i kommunalstyret for oppvekst i perioden 2015–2019.

LES OGSÅ: Revheims driftsstyre også i skoleopprør, frykter for lovpålagte oppgaver

– Det trenges mer penger

Utdanningsforbundet har i lang tid advart mot for lite penger i Stavanger-skolene.

– Det trengs mer. I vår var det nesten halvparten av skolene i Stavanger som ikke oppfylte lærernormen, sier leder i Utdanningsforbundet Stavanger, Inger G. Haraldsen.

Hun peker på at kommunedirektøren selv anfører at økningen kommer for å fullfinansiere den statlige reformen med økt lærertetthet.

– Stavanger-skolen har i tillegg langt flere utfordringer. Stavanger-skolen har flere ufaglærte enn andre storbyer. Ufaglærte i skolen raserer kvaliteten, sier Haraldsen.

LES OGSÅ: Stavanger-økonomien: – Urovekkende

Spesialundervisning er utsatt

Hun viser til alarmmeldingene fra foreldre og rektorer i vår, for eksempel om lovpålagt spesialundervisning.

– Foreldreoppgjøret i skolene i vår viser at behovet fortsatt er stort. Det kan ikke være slik at det er pengene som styrer om spesialundervisningen må skje inne i klasserommene eller i egne rom, sier Haraldsen.

Hun er skeptisk til at rammene for barnehagesektoren er kuttet med 0,75 prosent i 2021, 2022 og 2023.

– Vi er bekymret over hva som skjer med kvaliteten i barnehagene med disse kuttene, for det er ingenting å gå på. Det mangler pedagoger, barnehager drives på dispensasjon, sier fagforeningslederen.

Haraldsen viser til at barnehagesektoren er ett av de få områdene der sykefraværet i kommunen fortsatt øker.

– Kutt vil gå ut over grunnbemanningen, og økt grunnbemanning reduserer sykefraværet, det viser pilotprosjektet i Sandvikveien. Der ble grunnbemanningen økt, sykefraværet gikk ned, og det brukes nå nesten ikke vikarer, sier hun.

– Positivt overrasket

Den avtroppende nest-lederen i oppvekststyret er fornøyd med at det nå foreslås mer til skolen.

– Jeg ble positivt overrasket da jeg så kommunedirektørens budsjettforslag, for i perioder med nedskjæringer er det  typisk at store områder som skole og helse opplever kutt, sier avtroppende nestleder Rune Askeland (MDG) i oppvekststyret til RA.

– Jeg opplever at administrasjonen har tatt signaler om trange skolerammer som har kommet fra foreldre og politikere, legger han til.

Askeland er mer skeptisk til rammekutt på 0,75 prosent i barnehagene fra 2021.

– Jeg har merket meg at det ligger inne en reduksjon i barnehagesektoren, men kjenner ikke bakgrunnen for det. Jeg vil nok etterlyse en forklaring på hvorfor denne reduksjonen legges inn, sier Askeland.

LES OGSÅ: Dystre skoletall og –rapporter

Fakta: 

Det settes av 16 millioner kroner ekstra i rammetilskudd, totalt 64 millioner kroner i perioden 2020-2023, for å sikre fullfinansiering av lærernormen. I tillegg overføres 55 millioner kroner i tilskudd til reformen fra staten.

En beregning fra Kunnskapsdepartementet viser at Stavanger har behov for i overkant av 90 flere lærerårsverk enn kommunen hadde før kravene til økt lærertetthet ble innført, for å oppfylle lærernormen på alle skolene.

Kommunedirektøren vil undersøke om det er behov for å justere tildelingsmodellen for budsjettene i skolene som følge av de nye normene om lærertetthet.

Kilde: Handlings- og økonomiplan Stavanger 2020–2023.

Mer fra Dagsavisen