Nyheter

Vil starte eget busselskap

Tre bussjåfører er så misfornøyde med busstilbudet på Finnøy at de ønsker å starte et eget busselskap. – Til nå har det gått riktig vei.

Bussjåfør Anders Schjenken og to andre bussjåfører ønsker å starte opp et eget busselskap slik at innbyggerne på Finnøy kan få et bedre busstilbud. Det er ingen rutebusser til Finnøy, reiser til Rennesøy må gå via Stavanger sentrum, og Hjem-jobb-hjem-ordning gjelder heller ikke for arbeidsplasser på øyene.

– Vi ønsker å gi øyboerne et bedre og billigere tilbud enn det som er her i dag, sier Schjenken til RA.

På Finnøy er det heller ingen båtruter etter klokken 20.00 mandag, tirsdag og onsdag, og kun til klokken 23.00 i helgene.

– Vi har sett på forskjellige muligheter for å komme fram til en løsning. Den ene muligheten er å begynne med noen få bussruter som kan matche med ferjerutene, sier Schjenken.

Han opplyser at de tre sjåførene er i gang med planleggingen.

– Det er ikke et billig prosjekt, og vi opplever ingen støtte fra fylkeskommunen, sier han.

LES OGSÅ: Småbåter i Vågen: – Dette må vi få til

Neste sommer er målet

Schjenken har fått mange positive tilbakemeldinger fra innbyggerne på øyene om at et bedre kollektivtilbud er varmt velkomment.

– Jeg finner det rart at de ikke kan få et like godt tilbud kun fordi de bor på en øy, og det er veldig synd at politikerne ikke kan gi oss økonomisk støtte, sier Schjenken. De har vært i kontakt med politikere i samferdselsutvalget i fylkeskommunen, og fått beskjed om at politikerne ikke har noe imot at bussjåførene prøver å starte opp noe eget. Støtte vil de mest sannsynlig ikke få.

– Vi har allerede snakket med et selskap som vi kan samarbeide med, og vi er i forhandlinger om to busser vi kan bruke, sier Schjenken.

Bussjåføren har troen på at de kan klare å starte opp noe nytt og eget.

– Etter mitt syn er det hele reelt og til nå har det gått riktig vei, sier han til RA.

Han tror de kan klare å få på plass et tilbud, selv uten støtte og hjelp fra politikerne.

– Vi vil prøve å være i gang i løpet av neste sommer. Det er i hvert fall målet, sier Schjenken.

LES OGSÅ: Kamp for bedre kollektivtilbud på Finnøy

Leder av samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Alexander Rügert-Raustein (MDG).

Må vurdere behovet

Leder av samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Alexander Rügert-Raustein (MDG), sier til RA at dette er første gangen han hører om planene til de tre bussjåførene.

– Det er spennende, og det hadde vært veldig interessant å ta en prat med dem slik at vi kan få mer informasjon om planene deres. Fylkeskommunen har ikke så mye å gå på hva gjelder økonomiske midler som forvaltes via Kolumbus, sier han.

Rügert-Raustein ble gjort oppmerksom på at det ikke er noen direkte bussforbindelser til Finnøy forrige uke.

– Jeg regner med at denne forbindelsen er viktig og at vi absolutt må se på hvilket behov det er for buss på denne strekningen, sier han.

– Innbyggerne i fylkeskommunen skal ha et godt tilbud, til en overkommelig pris, legger MDG-politikeren til.

Kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus, Elisabeth Tostensen, sier at det er politisk bestemt at det skal gå båt i stedet for buss mellom Stavanger sentrum og Finnøy.

– Det har vært en prioriteringssak, og det ble konkludert med at båt er det beste alternativet, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Årets båtsommer virker inn: Flere må ha hjelp på sjøen

Mer fra Dagsavisen