Nyheter

Vil sette av midler for å markere slaget i Hafrsfjord

Gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige, mener Stavanger ikke har vært flinke nok til å ta sin plass i det han kaller Vikingfylket Rogaland.

I 2022 skal Stavanger kommune, sammen med kommunene Haugesund, Karmøy, Sola og Rogaland fylkeskommune, stå for markeringen av et rikssamlingsjubileum med bakgrunn i at det vil være 1150 år siden slaget ved Hafrsfjord.

Stavanger kommune vil bidra økonomisk til gjennomføringen i tråd med revidert finansieringsmodell, og setter av en million kroner til markeringen. Det ble enstemmig foreslått i Stavanger formannskap - AU i dag.

Gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige, forteller RA at Stavanger ikke har vært flinke nok til å ta sin plass i det han kaller Vikingfylket Rogaland og fremme vår kulturhistoriske arv.

– Vi har ikke vært flinke til å løfte fram denne kulturarven, og selv om det ikke er helt sikkert hva som skjedde i Hafrsfjord, anser flere slaget som begynnelsen på slutten av samlingen av Norge. Historikeren Torgrim Titlestad har kalt det Norges fødselsattest, og det hele begynte i stor grad her, sier han.

LES OGSÅ: Stavangers byvåpen

Skal være en rød tråd

I sakspapirene står det at arrangementene i kommunene skal ha et felles overordnet budskap, og at den røde tråden er Rikssamlingsfylket og Vikingfylket Rogaland, og vil knytte sammen nord- og sørfylket med Hafrsfjord og Avaldsnes som naturlige innfallsporter.

– Stavanger Arbeidersparti tok initiativ til markeringen, nettopp for å samle regionen ytterligere, og ikke kun Stavanger. Vi ønsker å samle nord- og sør-fylket. Dette er et jubileum for Norge, og vi vil at man skal feire slaget i Hafrsfjord slik man feirer slaget i Stiklestad, sier Mossige.

Det er fortsatt uvisst når i 2022 markeringen vil finne sted, men kommunene og fylkeskommunen har begynt å tenke ut hvordan de ønsker å markere slaget.

– Det er mange ting som er nevnt som forslag, men styringsgruppen for Rikssamlingsjublieet skal få jobbe videre med det, og finne ut av hva det er som vil treffe flest folk, sier gruppelederen i Ap.

LES OGSÅ: Vil bygge nytt vikingsenter i Møllebukta

Enstemmig

Mossige forteller at de politiske partiene har vært enstemmige hele tiden, og at det som er viktig nå er at Stavanger tar eierskap til det som har skjedd her.

– Jeg tror dette er begynnelsen på noe bra, og jeg har stor tro på at dette vil samle regionen som et Vikingfylke og fremmer vår felles kulturarv, sier han.

– Det har med identitetsbygging og det å løfte Stavangers plass i norgeshistorien. Vi har vært for beskjedne og tatt for liten plass, og det har ikke vært noen markering av dette siden 1972, altså på et halvt århundre. Vi skal være trygge på kulturarven vår, legger Ap-politikeren til.

Mossige mener dette også kan fremme kulturturismen i regionen og være viktig for reiselivsnæringen.

LES OGSÅ: Stavanger kommune fikk to søknader avvist

Enig

Gruppeleder i Sp og leder i styringsgruppen for vikingsenter i Hafrsfjord, Bjarne Kvadsheim, er enig med Ap-Mossige.

– Vi har ikke tatt den posisjonen vi burde hatt, og vi har nok vært litt for lite frampå. Det er ikke sikkert at vi klarer å skape en blest om dette, men er det slik at vi skal la trønderne få all æren på grunn av slaget i Stiklestad, sier han til RA.

– Det som er viktig er å finne ut hvordan regionen kan utnytte potensialet her, og hvordan Stavanger, sammen med reiselivsbransjen, kan utnytte at store deler av Hafrsfjord ligger i vår kommune, legger Kvadsheim til.

– Du gleder deg til markeringen i 2022 da? 

– Det er ikke slik at jeg løper rundt med vikinghjelmen på, men jeg er utdannet lærer og interessert i historien. I tillegg mener jeg at Rogaland og Stavanger skal være stolte av at vi har vært og er en så sentral del av norgeshistorien, sier Sp-politikeren.

Mer fra Dagsavisen