Nyheter

Vil lyse opp stigene i Vågen

Brannvesenet ønsker å belyse stigene langs Strandkaien og Skagenkaien i Stavanger sentrum.

Bilde 1 av 2

Natt til i går falt en mann i begynnelsen av 20-årene i sjøen ved Strandkaien i Stavanger sentrum.

En politimann hoppet i sjøen og fikk bidro sterkt til at mannen ble tatt opp av vannet. I helgen ble to menn dyttet i sjøen av en annen mann, ifølge politiet uprovosert.

Kjetil Nilsen, fagansvarlig for vanndykkertjenesten i Rogaland brann og redning IKS, sier det faller folk i sjøen oftere enn folk hører om.

– Det spesielle i Stavanger er at skjenkeringen og utelivet omkranser havnebassenget. Det er en del som faller i sjøen. Oftere enn folk hører om. Som regel går det bra, men det har hendt at det går galt, sier Nilsen til RA.

LES OGSÅ: Fattet hastevedtak om avliving av 22 griser

130 meldinger hittil i år

Siden 1. januar i år har Rogaland brann og redning IK hatt 130 drukningsmeldinger.

– Deler man tallet på antall uker det er tre drukningsmeldinger hver uke. Det er viktig å påpeke at dette er antall meldinger. Ofte snur vi, fordi folk kommer seg på land selv, forklarer Nilsen.

I fjor druknet 14 personer i Rogaland, ifølge tall fra Redningsselskapet. Rogaland toppet statistikken i landet i 2019.

Stigene som er plasser med 50 meters mellomrom langs Strandkaien og Skagenkaien har vært et problem tidligere. Før gikk ikke stigene ned til vannet. Det gjør de nå. I tillegg har mange av dem fått refleks.

LES OGSÅ: Siv Jensen-besøk: Hyller oljebransjens betydning

– Stilige lys

På spørsmål om sikkerheten kan bedres svarer Nilsen:

– Trykket med folk i byen er stort. Det kan være en idé å bruke noen penger på å lyse opp stigene, slik at de blir lettere å se. Gjør man det på en god måte, så kan det faktisk se fint og stilig ut, mener Nilsen.

Samme idé ble foreslått av Redningsselskapet tilbake i 2018.

– Det ligger på bordet til Stavanger havn. De fleste ulykker rundt drukning er dessverre fall fra land. Når vi går mørkere tider i møte, så er det viktig å få på plass. Dette er en liten investering, sier Redningsselskapets Morten Landråk Asbjørnsen, rådgiver, Region Vest.

– Vi har jobbet med dette. Vi har sett på forskjellige typer lys og måter å gjøre dette på. Det handler om å finne noe som tåler saltvann og at folk dunker borti. Dette koster en del titall tusen å sette opp. Når det skjer er vanskelig å si, men vi jobber med en plan, sier Odd Bjørn Bekkeheien, daglig leder i Stavangerregionen Havnedrift AS.

LES OGSÅ: Kari Nessa Nordtun: – Ikke unaturlig

Bruker tre minutter

Hvert vaktlag hos brannvesenet har fem vanndykkere. Det er kun stasjonen på Lagårdsveien som har vanndykkere. Disse bruker tre minutter fra Lagårdsveien til Vågen.

De andre brannstasjonene i distriktet har ikke dykkerutstyr, kun overflatedrakter.

Mer fra Dagsavisen