Nyheter

Vil leie cruiseskip og hente flyktninger i Hellas

– Solidariteten kan ikke settes i karantene. Nå må vi ta ansvar, og hjelpe barna som sitter der i en helt ekstrem situasjon, sier Eirik Faret Sakariassen (SV).

Moria-leiren på den greske øya Lesvos har 20.000 flyktninger. Leiren er kun egnet til å huse 3000. Mange tusen barn lever under umennesklige og farlige forhold.

SV vil kontakte cruiseskiprederier, leie cruisesip og hente 1500 flyktninger til Norge.

– SV mener vi er nødt til å hente flyktninger selv om vi står i en krevende situasjon i Norge. Vi foreslår at Norge sender cruiseskip til Moria-leiren. 1500 er et naturlig tall for Norge, sier Faret Sakariassen til RA.

LES OGSÅ: Pedersgata skal møbleres (+)

I karantene ombord

Han påpeker at mange cruiseskip står tomme på grunn av koronapandemien som herjer i hele verden.

– Å bruke cruiseskip er praktisk i forhold til smittevern. Flyktningene kan være i karantene ombord i to uker med nødvendig helsehjelp, sier Faret Sakariassen.

De 1500 flyktingene SV vil hente skal fordeles mellom kommuner i Norge, foreslår partiet.

Forslaget skal bli fremmet av SV på Stortinget, hvor Faret Skariassen selv har møtt siden 2. mars.

– Stavanger vil ta imot flere

Stavanger kommune har vedtatt å ta imot 110 flyktninger, men tidligere i år har bestemte flertallet at kommunen kan ta imot flere.

– Stavanger har både kompetansen og kapasiteten til å ta imot en større andel enn det regjeringen har bestemt. I Stavanger må man bygge ned flyktningapparatet fordi det ikke kommer nok flyktninger. Flere kommuner enn Stavanger er villige til å ta imot flyktninger. Viljen i kommunene er der. Her må regjeringen våkne, sier Faret Sakariassen.

LES OGSÅ: Så mange ble permittert forrige uke

Mer fra Dagsavisen