Nyheter

Vil ikke åpne svømmehallene

Fra 1. juni åpnes det for organisert svømming, men Stavanger kommune vil ikke åpne sine svømmehaller før det er lov å ta i bruk dusjene og garderobene.

Det ble besluttet av beredskapsledelsen i Stavanger kommune på onsdag. Kommunen skriver på sine nettsider at helsesjefen vurderer det slik at det ikke vil være forsvarlig å ta i bruk svømmeanleggene uten at garderober og dusj kan brukes.

– Hvis vi skulle åpnet bassengene uten dusj og garderober ville det påvirket vannkvaliteten i så stor grad at vi måtte stenge bassengene. Vi har en bassengforskrift som foreligger og som må ivaretas til enhver tid. Vi ønsker heller ikke å utsette utøverne for høyere kjemikalieforbruk enn nødvendig, sier Monika Eie, fagleder for idrettsavdelingen i Stavanger kommune.

LES OGSÅ: Slik blir pinseværet (+)

Idrettens behov

Badeland og svømmehaller kan åpnes for publikum fra 15. juni, dersom helsemyndighetene og bransjen sammen har kommet fram til forsvarlige smitteverntiltak. 14 dager tidligere, 1. juni, åpnes det opp for organisert svømming, inkludert skolesvømming, ifølge NTB.

– Det har ikke kommet noen smittevernveileder fra sentrale myndigheter om hvordan åpningen skal foregå, så derfor avventer vi med å åpne, sier Eie til RA.

Hun sier alle svømmehaller er forskjellige, og at de store anleggene i de største byene har en annen kapasitet enn Stavanger kommunes anlegg har.

– Hvordan går dette utover klubbene når dere ikke åpner opp for organisert idrett? 

– Vi har tett og god dialog med svømmeidretten, men det påvirker dem jo selvfølgelig. De finner alternative treningsmåter og prøver å gjøre det beste ut av det. Vår intensjon er at vi åpner opp Stavanger svømmehall og Gamlingen så snart vi får en avklaring og go-signal fra sentrale myndigheter. Vi gjør ikke dette fordi vi ikke vil åpne, men fordi det ikke er forsvarlig, sier Eie.

– Hvorfor akkurat de to hallene? 

– Det er basert på idrettens behov. For publikum er det en annen diskusjon vi må komme tilbake til, sier hun.

– Når det blir klarsignal på bruk av dusj og garderobe for publikum, når åpner de andre hallene?

– Det er en vurdering beredskapsledelsen må avgjøre.

Smittevernoverlege Runar Johannessen uttaler at enkelte kommuner tar sikte på å åpne sine svømmeanlegg selv om de ikke kan åpne garderobe og dusjer.

– Dette kan ha med ulikheter i anlegg og tilgang til utendørs dusjer å gjøre. Vår vurdering er at for våre svømmeanlegg er dette ikke forsvarlig, sier Johannesen.

LES OGSÅ: Detektiver fikk politihjelp

Kan ikke åpne

Eie sier kommunen får en del forespørsler om når hallene åpner, men at folk har forståelse for at situasjonen er som den er.

– Vi har en forskrift som sier at svømmehallene skal være stengt, så vi kan ikke åpne selv om vi vil, sier hun.

– Hvordan påvirker det folkehelsen at hallene er stengt?

– Kommunedirektøren har alltid frontet at svømmehallene er viktig for folkehelsen. Per nå har vi ikke oversikt over hvilken effekt stengingen har, men jeg vil anta at vi vil se det om noen år, spesielt når det gjelder de svake gruppene. Det er grupper i samfunnet som har behov for tilgang til et varmt basseng, og det har jo den generelle befolkningen og. Svømmehallene våre er godt besøkt og det er ikke uten grunn, sier Eie til RA.

– Alle brukerne av bassenget er opptatt av god vannkvalitet, og det er det som er budskapet fra smittevernoverlegen og helsesjefen, og det må vi ta hensyn til. Vi kan ikke gå på kompromiss med vannkvaliteten og helseforskriften, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen