Nyheter

Vil hedre arbeiderkvinner med skulptur på Nytorget

LO og Stavanger historielag vil få på plass en skulptur på Nytorget for å hedre arbeiderkvinnene i varehandelen.

Bilde 1 av 2

– Nå skal de jo pusse opp Nytorget, og ethvert torg bør ha et historisk preg. Vi har statuer av store mannfolk, men hva med den daglige kvinnen som har vært der hele tiden? Det synes jeg er viktig. Å ikke glemme de små, eller de som gjør de daglige gjerningene, sier Morten Wiik, styremedlem i LO Stavanger og leder i LOs utvalg for skulpturprosjektet.

For en tid tilbake foreslo Arbeidernes Historielag i Rogaland å få på plass en skulptur av en arbeiderkvinne i varehandelen. LO likte forslaget, og opprettet et utvalg, ledet av Wiik, som skal prøve å få dette til å bli en realitet. Ideen til skulpturen kommer fra Gunnar Roalkvams dikt «Hu Jenny», som handler om Jenny i Økonomen avdeling to.

«Hu va greie kan dokker tro. Hu hadde et smil te oss adle, og serligt te osser små, og hu fant fram pinnastolar, sånn at de gamle sko sleppa å stå». 

LES OGSÅ: Vil ha statue av Hans Petter Hansen (+)

Kvinnene gjorde jobben

Det er ikke tilfeldig at det er akkurat på Nytorget LO og historielaget ønsker en skulptur.

– Det store huset som kunstnerne holder til i på Nytorget var i sin tid hovedkvarteret til Bikuben, det ene av de to store forbrukersamvirkene. Litt lenger nede i gata startet Samvirkelaget Økonom, før de to fusjonerte på 20-tallet. Så alt som gjelder arbeiderbevegelsen og samvirke startet i Pedersgata, sier Egil Larsen, leder i Arbeidernes Historielag.

– Det var gjerne mannfolka som starta, men det var kvinnene som gjorde jobben. Jeg føler de som jobber i varehandelen kommer litt i bakgrunnen. Så vi ønsker å hedre de kvinnene som sto, eller står, i fronten. Samtidig faller det sammen med røttene til samvirkebevegelsen i Pedersgata, sier Wiik til RA.

– Derfor brenner jeg litt for det. Det er viktig å framheve de som er der og gjør den daglige jobben, legger han til.

I 2006 gjennomførte LO og historielaget et lignende prosjekt. Den gangen var det kvinnene i hermetikkindustrien som ble hedret gjennom skulpturen «Ti øre timen» som fikk plass på Lervigtunet. Wiik og Larsen er svært fornøyd med skulpturen fra 2006, og håper de kan få til noe lignende på Nytorget.

Statue, 10 øre timen, Morten Wiik, Egil Larsen

– Hvorfor mener dere at en skulptur er en god måte å hedre noen på? 

– Jeg synes det er viktig for en by. Vi kunne valgt å sette opp en statue av fagforeningsleder John Tanke Sviland, men det er ikke det som er tanken her nå. Nå er det å få fram de som har vært med å bidra til at forbrukersamvirket fortsatt eksisterer den dag i dag, sier Wiik.

LES OGSÅ: Liker parken på Nytorget, men frykter markedet forsvinner (+)

Usynlig rolle

Foreløpig har ikke prosjektet kommet så langt på vei, men når det gjelder finansiering er planen å få med seg fagbevegelsen og næringslivet.

– Ellers har jeg lurt litt på om dette er noe folk i Stavanger har lyst å være med på og bidra til? Kanskje folk på Storhaug føler en viss eierfølelse til Nytorget og ønsker å bidra?, spør Wiik.

Den foreløpige arbeidstittelen på prosjektet er satt til «Hu Jenny», etter Roalkvams dikt. Både Larsen og Wiik mener koronasituasjonen er med på å aktualisere prosjektet ytterligere.

– Folk må gå på jobb uansett, deriblant de som har samme type arbeidsrolle som «hu Jenny». Den rollen som kanskje er litt usynlig, men som vi på mange måter ikke hadde klart oss uten, sier Wiik.

Mer fra Dagsavisen