Nyheter

Vil ha to årlige barnehageopptak

Stavanger-politikerne ønsker barnehageopptak to ganger i året for å gjøre det lettere for foreldre å komme ut i arbeid. – Et gode, sier virksomhetsleder i Våland-barnehagene.

– For oss som er opptatt av tidlig innsats og trygt oppvekstmiljø for alle barn, høres dette veldig bra ut, sier Eli Mundheim til RA. Hun er virksomhetsleder i Våland-barnehagene. De består av Bokkaskogen barnehage, Våland barnehage og Vålandshaugen barnehage, som har til sammen 165 barn.

I onsdagens møte i utvalg for oppvekst og utdanning skal politikerne avgjøre om barnehagene i kommunen skal ha to årlige opptak.

– I ordnede former tror jeg dette vil være bra for barnehagene, og gi en forutsigbarhet til både dem og foreldrene, sier Mundheim.

I sakspapirene står det at fram til plassene er fylt opp, vil barnehagene få et «øremerket» driftstilskudd per plass for å kompensere for de økte utgiftene.

– Dette er et gode for barnet og foreldrene – barnet kan komme tidligere inn i barnehagen, og foreldrene kan komme tidligere i jobb. Det er positivt, sier virksomhetslederen.

At det kommer nye barn i barnehagen utenom den faste oppstarten kan ifølge Mundheim gjøre noe med gruppedynamikken. Hun er uansett ikke bekymret.

– Stort sett går det veldig fint. Vi bruker god tid på tilvenning, og gir en god og trygg start for barnet, sier Mundheim.

LES OGSÅ: Beboere enige om at bydel trenger et løft

Satt av penger i budsjettet

Utvalgsleder Eirik Faret Sakariassen (SV) er i forkant av møtet sikker på at forslaget vedtas.

– Det har vært snakk om dette i mange år. Nå har flertallspartiene tatt initiativ, og det er satt av penger i budsjettet, sier han til RA.

– Hvorfor ønsker dere barnehageopptak to ganger i året?

– Vi ønsker at det skal bli lettere for småbarnsfamilier som velger å flytte hit å få barnehageplass. Det vil også sikre de som allerede bor her en barnehageplass når det er behov for det. I tillegg ønsker vi at det skal være enklere for foreldrene å komme tilbake i jobb, sier Faret Sakariassen og fortsetter:

– Kommunen har et lovkrav om å tilby barnehageplass for barn over ett år. Vi ønsker å sikre opptak hver måned også, og da vil det bli to hovedopptak, for så å kunne fordele ledige plasser utover det.

LES OGSÅ: Sakariassen (SV) til Stortinget

Satser på god virkning

Flertallspartiene ønsker at søknadsfristene for tildeling av barnehageplass skal være 1. mars og 15. august, og skal etter planen ha virkning fra 15. juni 2021. Ettersom Stavanger kommune er opptaksmyndighet for alle barnehagene i Stavanger, vil et slikt vedtak gjelde både kommunale og private barnehager. Politikerne skal tilby 45 barnehageplasser i tillegg til plassene i dagens opptak, og det vil ha en årlig kostnadsramme på ti millioner kroner.

– Tror du et slikt tilbud vil ha en god virkning? 

– Vi satser på det. Vi ønsker å tiltrekke oss barnefamilier, og målet er at det skal være enkelt for familier å få barnehageplasser og at vi skal ha kapasitet til å tilby det når de flytter til Stavanger, sier utvalgsleder Eirik Faret Sakariassen.

LES OGSÅ: Renoveres for 291 millioner kroner - første fossilfrie byggeplass

Fakta: 

Opptak 1. mars, hovedopptaket: Etter 1. mars tildeles ledige plasser til barn med lovfestet rett. Det vil si barn som:
a) er bosatt i Stavanger kommune ved oppstart i barnehage,
b) fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass; barn som fyller ett år i september, oktober eller november i det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass og starte i barnehagen den måneden det fyller ett år (jf. barnehageloven § 16),
c) ønsker oppstart innen utgangen av november i søknadsåret,
d) søker innen søknadsfristen 1. mars.

Opptak 15. august: Etter 15. august tildeles ledige plasser til barn som:
a) er bosatt i Stavanger kommune ved oppstart i barnehage,
b) fyller to år senest innen utgangen av desember det året det søkes om barnehageplass,
c) ønsker oppstart innen utgangen av desember i søknadsåret,
d) søker innen søknadsfristen 15. august.

Mer fra Dagsavisen