Politikk

Vil ha selvkjørende buss ved Badedammen

Snart kan du benytte deg av selvkjørende buss ved Badedammen. Rune Askeland i MDG mener det er et glimrende tilbud.

Stavanger kommune og Kolumbus ønsker å teste en selvkjørende buss på strekningen mellom Verven, Badehusgata, og Harald Hårfagres gate i et prøveprosjekt i en periode på to år. Prosjektet heter «Smartere transport i Norge» og finansieres hovedsakelig av Samferdselsdepartementet. Leder i utvalget for miljø og utbygging i Stavanger kommune, Rune Askeland (MDG), mener saken er glimrende.

– Jeg ser for meg at dette prosjektet kun er starten, og at tanken kan være at vi skal få flere ruter i byen, sier han til RA.

Den selvkjørende bussen kan kjøre opptil 18 kilometer i timen, og Askeland tror noen vil tenke at den er farlig. Det er den ikke.

– Det er sensorer foran og bak bussen, og jeg forutsetter at dette kommer til å gå bra. Dukker det opp utfordringer underveis er jeg sikker på at de løses, sier utvalgslederen.

MDG-politiker og varamedlem i utvalg for miljø og utbygging, Ingvild Sørensen, forteller at 94 prosent av alle bilulykker skjer på grunn av menneskelig svikt.

– De som kan dette sier at selvkjørende busser er tryggere, nettopp fordi man ikke bruker trøtte og distraherte førere, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Ketil Solvik-Olsen åpnet gratisrute for selvkjørende buss på Forus

Flytter parkeringsplasser

Kommunedirektøren anbefaler at bussen kjøres hverdager mellom klokken 07.00 og 17.00, og Stavanger kommune legger opp til fire stoppesteder langs traseen. Ett stoppested i hver ende, ett stoppested i Badehusgata og et stoppested i Verven.

Utfordringen med bussen er at den ikke kan trafikkreglene, og at den må kjøres manuelt forbi parkerte biler i gaten. Det er derfor nødvendig å flytte åtte parkeringsplasser i Badehusgata.

– Parkeringsplassene skal søkes erstattet, og der må vi gjøre så godt vi kan med å finne parkeringsplasser som er gode, sier Askeland. Han håper at prosjektet tas godt imot av innbyggerne i Stavanger.

– Jeg håper at alle som prøver bussen blir fornøyde, og så må vi selvfølgelig har god dialog med beboerne i området og næringslivet. Vi må også sørge for at vi kan løse de utfordringene vi får, sier utvalgslederen.

Nå mener han at det er opp til Kolumbus når den selvkjørende bussen kommer på veien.

LES OGSÅ: Lar bomringen lekke, men Eiganesveien kan få bom

Håper på senhøsten

Kommunikasjonssjef i Kolumbus, Grethe Skundberg, opplyser at tjenesten først og fremst er ment for beboerne i området og de som pendler, ettersom det ikke eksisterer et godt busstilbud ved Badedammen i dag. Skundberg håper at bussen kan brukes allerede på senhøsten.

– Nå gjenstår det å finne operatør og leverandør av bussene, og søke om lov om å kjøre et pilotprosjekt fra Vegdirektoratet, sier kommunikasjonssjefen.

– Dette er et prosjekt som skal være bra for alle parter, og da må det et godt samarbeid til, legger Grethe Skundberg til.

Mer fra Dagsavisen