Politikk

Vil ha mindre innleid arbeidskraft fra utlandet: – For avhengige

Mímir Kristjánsson (Rødt) ønsker flere faste ansatte og færre innleide i arbeidsmarkedet.

– I realiteten er vi for avhengige av arbeidskraft fra Øst-Europa, sier gruppeleder i Rødt Stavanger, Mímir Kristjánsson, til RA før han fortsetter:

– Slik jeg ser det må vi gjøre tre ting. Vi må bort fra innleie-systemet, vi må få kontroll over det som skjer og dem som kommer inn i landet, og så må vi få til et gigantisk løft for yrkesfag. Vi må sørge for at det er en attraktiv yrkesvei å gå.

Fra og med fredag 29. januar har Norge hatt strenge innreiseregler. Utlendinger bosatt i EØS-området, EØS-borgere bosatt i tredjeland og folk fra land utenfor EØS som har oppholdstillatelse i forbindelse med arbeid eller studier, derunder sesongarbeid, er blant dem som ikke lenger får innreise. Innreisereglene gjelder i første omgang for to uker, men statsminister Erna Solberg (H) har varslet at «vi må være forberedt på at vi kommer til å ha strengere innreiserestriksjoner en stund lengre enn de 14 dagene».

LES OGSÅ: Stengte landegrenser rammer store bedrifter

– Ikke et bra system

RA har tidligere skrevet om de utenlandske innleide operatørene hos Rosenberg Worley, som vanligvis følger faste rotasjonsordninger på fire uker. Nå står de i fare for å måtte jobbe og være borte fra hjemland og familie enda lenger.

– Det er ikke et bra system å fly folk opp fra Øst-Europa, så vi må finne en løsning, sier Kristjánsson.

Han mener samfunnet er både sårbart og lite bærekraftig, og håper at situasjonen vi nå står overfor kan være en vekker.

– Vi må finne en måte å ha flere faste ansatte på. Jeg mener dette kan gjøres ved at firmaene leier ut arbeidskraft til hverandre, sier han.

– I tillegg må vi sørge for at yrkesfag er attraktivt arbeid. Det må være gode forhold og lønninger. Dette gjøres ikke over natten for det tar tid å utdanne folk, men det er midler til det, og et stort behov for det, legger Kristjánsson til.

LES OGSÅ: De fleste arbeidsledige er unge

Ikke nok hoder og hender

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, understreker at NHO virkelig vil oppfordre ungdom til å søke yrkesfag.

– Alle våre bedrifter ønsker arbeidskraft med riktig kompetanse og er glad om de finner den i Norge. Derfor vil vi oppfordre flere til å søke yrkesfaglig utdanning framover, sier Grindland og påpeker at vi samtidig er en liten, åpen økonomi.

– Vi har rett og slett ikke nok hoder og hender til å dekke alle behov i arbeidsmarkedet, sier hun.

– Årsaken til at vi har hatt høy arbeidsinnvandring er at Norge har hatt en annen konjunktursituasjon enn resten av Europa. Det har rett og slett gått bedre hos oss. I tillegg har Norge, og særlig i vår region, en del næringer som krever stor varierende tilgang på arbeidskraft, legger Grindland til.

Regionleder i LO Rogaland, Eirin Kristin Sund, mener at Norge trenger titusenvis av hender og hoder, og at det alltid er klokt å tenke at en bør utdanne befolkningen til å arbeide.

– Det gir trygghet og forutsigbarhet for enkeltmennesket og ikke minst for samfunnet. LO har alltid ment og jobbet aktivt for at vi trenger flere fagarbeidere i Norge, og vi må få ungdommen til å velge disse yrkesretningene. Vi må øke statusen og gjøre det attraktivt, sier Sund før hun fortsetter:

– Vi er ikke imot arbeidsinnvandring. Men, de som kommer hit fra andre land skal ha samme arbeidsvilkår og lønn som norske arbeidere. Vi skal ha et seriøst arbeidsliv som er anstendig og bygger opp under at kompetanse er viktig og skal betales for. Det vi ser nå med stengte grenser understreker viktigheten av akkurat dette.

Mer fra Dagsavisen