Nyheter

Vil ha HentMeg-ordningen til Finnøy

Det ikke-eksisterende busstilbudet på Finnøy fortsetter å engasjere, også politikerne i Stavanger kommune.

Gruppeleder i Miljøpartiet de Grønne, Daria Maria Szymaniuk, sier at partiet har et ønske om å få en HentMeg-buss til Finnøy og Rennesøy. Forslaget er løftet inn mot det politiske flertallet, og de håper å få i gang et prøveprosjekt i løpet av neste år.

– Vi ønsker å få på plass dette i de ikke-bynære strøkene – de områdene hvor Kolumbus ikke ser for seg at en vanlig buss har livets rett, sier Szymaniuk til RA.

HentMeg-ordningen er allerde prøvd ut i Sauda. Kundene legger inn en bestilling og bussen henter dem hjemme.

– Bussen er mindre enn vanlige busser og går når folk ønsker å bruke den. Tilbudet tilrettelegger godt for eldre personer også, sier Szymaniuk.

LES OGSÅ: Tror ikke bussforbindelse mellom Finnøy og Stavanger sentrum er lønnsomt

Mener tilbudet er perfekt

RA har tidligere skrevet om tre bussjåfører som er så misfornøyde med busstilbudet på Finnøy at de ønsker å starte et eget busselskap, og om ingen båtruter etter 20.00 mandag, tirsdag og onsdag, og kun til 23.00 i helgene. Det finnes ingen bussforbindelser mellom Finnøy og Stavanger, og Kolumbus har tidligere forklart at det er politisk bestemt at det skal gå båt i stedet for buss på denne strekningen. Det hele er en prioriteringssak, og kommunestyret i gamle Finnøy kommune har konkludert med at dette er det beste alternativet.

Gruppeleder i Stavanger KrF og tidligere ordfører i Finnøy kommune, Henrik Halleland.

Gruppeleder i Stavanger KrF og tidligere ordfører i Finnøy kommune, Henrik Halleland, bekrefter at kommunestyret i gamle Finnøy vedtok å satse på båt framfor buss. Dette skal ifølge Halleland ha vært en sak som har rullet og gått lenge på øya, og KrF-politikeren er enig med Szymaniuk om at HentMeg-ordningen er et godt alternativ.

– Jeg tror at det er den ordningen som ville fungert best på Finnøy, sier Halleland til RA.

Szymaniuk mener tilbudet er perfekt for Finnøy og Rennesøy.

– Vi ønsker at flere skal bruke kollektiv og sykler for å komme seg til byen. Det er viktig å beholde båttilbudet, for det fungerer godt, men det hadde også vært veldig bra om vi kunne fått på plass en HentMeg-buss, sier hun.

– Kommunen og fylkeskommunen må være på tilbudssiden for at folk skal velge å reise kollektivt. Vi må tenke nytt og gå foran slik at også de som bor i distriktene har et godt tilbud, legger MDG-politikeren til.

LES OGSÅ: Kamp for bedre kollektivtilbud på Finnøy

Kan komme på plass i løpet av neste år

Hovedgrunnen til at det ikke er et busstilbud på Finnøy allerede er fordi etterspørselen ikke er stor nok til at man kan forvare et busstilbud.

Szymaniuk mener likevel at det er et behov for buss på øya, og etterlyser en mer moderne tankegang.

– Vi må heller tenke mindre busser som går på etterspørsel. Bymiljøpakken gir flere mulighete til å søke om midler, og kommunen må fremme forslaget mot fylkeskommunen og styringsgruppen i bymiljøpakken, sier hun.

– Det er absolutt reelt å få på plass en slik ordning i løpet av 2021. Kommunen trenger et godt samarbeid med Kolumbu og fylkeskommunen. Vi må vise at vi trenger et slikt tilbud, og vise til gode erfaringer fre Sauda, slik at vi kan gi et bedre tilbud til de nye kommunedelene, legger Daria Maria Szymaniuk til.

LES OGSÅ: Vil starte eget busselskap

Mer fra Dagsavisen