Nyheter

Vil ha byarkitekt i Stavanger

Flertallspartiene i Stavanger tar sikte på å ansette en byarkitekt som kan rådføre og gjøre byen vakrere.

– Vi ønsker at byen skal bli grønnere og vakrere, sier gruppeleder i Miljøpartiet de Grønne Stavanger, Daria Maria Szymaniuk til RA.

I lang tid har MDG jobbet for å få på plass en byarkitekt i Stavanger, og nå har de fått med seg resten av flertallspartiene.

– Det er vi veldig glade for. Arkitektur er viktig for opplevelsen, og det handler om å se helheten, og skape gode byrom og bomiljøer. Det tror vi at en byarkitekt vil kunne ivareta, sier MDG-politiker Thomas Bendiksen til RA.

– Vi mener at det ikke kun skal stilles krav til høyde og utnyttelse når det bygges, men også i langt større grad til hvordan byggene skal se ut, legger han til.

Szymaniuk mener at boligpolitikken fra noen perioder tilbake bærer preg av at det ofte har blitt bygd over en lav sko.

– Dette kan ha skjedd uten at man har tenkt noe særlig over klima, miljø, arkitektur og kvalitet. Jeg mener at dette handler om å gjøre byen vakrere. Hovedtanken er at vi skal se på Stavangers historie og egenart, og at byarkitekten skal ha samme mulighet som en byantikvar til å sette arkitektur og trivsel fremst i saksframleggene, sier hun.

LES OGSÅ: Kan bli vannsportanlegg i Møllebukta

Skal fungere som rådgiver

Det finnes allerede arkitekter som er ansatt i Stavanger kommune, og Bendiksen er opptatt av at forslaget ikke handler om en mistillit til disse.

– Det handler om å gi noen en hovedrolle og et mandat slik som byantikvaren. Vi vil kunne anvende denne personen som en rådgiver i saksframleggene, men også blant innbyggerne og utbyggeres, sier Bendiksen.

Gruppeleder Szymaniuk forklarer at det ikke nødvendigvis er enkelt for politikerne å alltid vurdere ut ifra Stavangers historie og egenart.

– Vi er ikke fagfolk og arkitekter, og det er ønskelig at mandatet løfter arkitektur og estetikk høyere i Stavangers utbygging.

– Hvordan skal en slik rolle finansieres? 

– Vi har allerede en stor avdeling med arkitekter i kommunen, så det er ikke sikkert at det vil koste noe i det hele tatt, sier Szymaniuk til RA.

LES OGSÅ: Stavanger-budsjettet: Sprik om SFO, eiendomsskatt og sykehjemssenger

Et større overblikk

Leder i Stavanger arkitektforening, Ingrid Njå Sekse, er enig med politikerne.

– Det er stor enighet blant arkitektene i byen om at arkitektkompetansen må på plass høyt i kommunen. Mange synes at en byarkitekt er en god idé, sier hun til RA før hun fortsetter:

– En vakker by med utforming av god kvalitet, vil være et bedre sted å være.

Hun mener at omgivelsene våre former oss.

– Utformingen av omgivelsene våre preger hvordan vi føler oss og hvordan vi bruker dem. En by med identitet, en unikhet, gir omgivelsene mening og bidrar til at vi føler tilhørighet. En byarkitekt vil ha kompetansen kombinert med mandatet som gjør at en helhet kan ivaretas på en bedre måte. En byarkitekt kan også bistå kommunen i å sette krav til en nødvendig arkitektonisk kvalitet, sier lederen i Stavanger arkitektforening.

Forslaget skal legges inn i handlings- og økonomiplanen senere i desember, og saken skal behandles i løpet av neste år.

Mer fra Dagsavisen