Nyheter

Vil forandre opptakskravene til videregående: – Tid for modernisering

Frps Mats Danielsen vil gjøre det lettere for ungdomsskoleelever å komme inn der de «hører hjemme». Forslaget hylles av ungdommens fylkesting.

– Om jeg som ungdomsskoleelev er kjempegod i faget mat og helse, men elendig i naturfag, så skal karakteren i mat og helse vektes tyngre dersom jeg søker på restaurant og matfag på videregående skole. Jeg skal ikke «straffes» med å ikke komme inn på et studieretning fordi jeg var dårlig i et irrelevant fag, sier Mats Danielsen (Frp) til RA.
20. oktober, kommer han med en interpellasjon i Rogaland fylkesting.

Redegjørelse

Her ber han «fylkesrådmannen om å fremme en sak til opplæringsutvalget og fylkestinget som redegjør for muligheten til å differensiere opptak til yrkesfaglig videregående utdanning. Formålet med saken er å se på om Rogaland fylkeskommune kan differensiere karakterenes verdi fra grunnskolen, mot forskjellige yrkesfagretninger».
Dagens opptak til videregående opplæring er basert på et gjennomsnitt av karakterene fra ungdomsskolen. Denne modellen er det på tide å bytte ut og modernisere, mener Danielsen.

– Vi ønsker en modell som er mer motiverende og mer rettferdig. Vi vil gjøre det lettere for elever å finne sin retning, sier Danielsen.

– Hvordan bør man vektlegge de ulike karakterene?

– Her må vi se på detaljene, men det er naturlig å se på karakterverdien. Har man fem i mat og helse på grunnskolen, så kan det telles som to seksere, for eksempel. Vi må finne en modell. Det viktigste er at vi gjør forandringer i den nåværende modellen, svarer Danielsen.

Får støtte

###

Håvard Sømme, nestleder på ungdommens fylkesting. Foto: Privat

Forslaget til Danielsen faller i god jord hos nestleder i ungdommens fylkesting, Håvard Sømme.

– Dette er noe vi ikke har diskutert i ungdommens fylkesting, men min mening er at dette forslaget er veldig interessant, sier Sømme.

Han mener det vil øke motivasjonen til ungdommer og gjøre dem flinkere.

– Jeg har flere klassekamerater som ikke kom inn og elektro, bygg og anlegg og restaurant og matfag fordi andre hadde høyere snitt enn dem. Og dette er elever som virkelig brenner for det de søkte på, sier han.

– Viktig spørsmål

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) mener Danielsen løfter fram et viktig spørsmål.

– At ungdommen får gå på en utdanningsretning de er motivert for, vil øke sjansen for at de gjennomfører. Det er vi alle tjent med at flere gjør, sier Chesak og fortsetter:

– Jeg er dog usikker på hvor aktuell problemstilling dette er i Rogaland. Alle ungdommer har rett på å komme inn på én av tre studieønsker når de søker seg inn på videregående skole. De aller fleste får førsteønsket sitt oppfylt. Det vil og være et utfordring å lage et alternativt opptakssystem som vil virke «rettferdig», sier fylkesordføreren.

###

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap). Foto: Stein Roger Fossmo

Må få oversikt

– Det jeg kommer til å gjøre nå er å skaffe en oversikt over hvor mange som ikke kommer inn på det utdanningsprogrammet de ønsker med særlig fokus på yrkesfag. Jeg har behov for å vite mer om problemstillingen før jeg kan svare på interpellasjonen. Svaret vil bli gitt i fylkestinget 20. oktober, sier Chesak.

Leder for opplæringsutvalget i fylkeskommunen, Solveig Ege Tengesdal (KrF), sier forslaget er interessant, men eventuelle endringer og prøveordninger må klareres med Utdanningsdirektoratet.

– Det er som sagt en interessant modell, men det er viktig at vi får satt oss litt mer inn i hvordan en slik prøveordning eventuelt kan gjennomføres, sier Ege Tengesdal.

– Andre fag vil også være vesentlige å ha innsikt og kompetanse i som grunnlag for å ta en videregående yrkesfagutdanning, legger hun til.

Eksisterer allerede opptaksprøver

Både Ege Tengesdal og fylkesordfører Chesak trekker fram at det allerede er en lignende ordning for elever som søker seg inn på musikk, dans og drama og idrett. Her kan inntil 50 prosent av elevene tas inn basert på dokumentasjon og ferdighet, ifølge opplæringsloven.

– Her er det en opptaksprøve som vektlegges sammen med karakterene fra ungdomsskolen, forteller Ege Tengesdal.

###

Solveig Ege Tengesdal (KrF), leder for opplæringsutvalget i fylkeskommunen. Foto: Privat

Mer fra Dagsavisen