Nyheter

– Vi ønsker at folk skal føle at de har fått feiret skikkelig

Russebilene kjører fortsatt gjennom gatene i Stavanger og Sandnes, og det er foreløpig ikke klart hvor lenge årets russetid skal vare.

– Vi har ikke satt noen sluttdato enda. Vi holder fortsatt på å diskutere det. Vi må finne ut hva som blir riktig i forhold til hva vi har gått glipp av, men vi må også ta hensyn når det kommer til smittevern. Originalt skulle vi feiret i seks uker, så vi håper jo vi kan få til det. Vi ønsker at folk skal føle at de har fått feiret skikkelig, sier Thea Willoch Rettedal.

Hun er russepresident på Sandnes VGS og visepresident i hovedstyret i Sandnes.

Årets russetid skulle ha begynt for fullt 3. april og blitt avsluttet 17. mai, men på grunn av koronasituasjonen fikk ikke russen kommet i gang med feiringen før 8. mai, forklarer Rettedal.

– Hvordan var det å få russetiden ødelagt på denne måten?

– Det var jo en nedtur, uten tvil. Samtidig har alle forståelse for at det ble som det ble, og helsen er viktigere, sier Rettedal til RA.

– Hvordan feirer dere nå videre? 

– Folk feirer veldig individuelt. Vi kommer aldri til å få de store russearrangementene, så nå er det individuell feiring med venner og vaner. Det viktigste nå er å føle seg som en russ og få gått i dressen, sier hun.

LES OGSÅ: Detektiver fikk politihjelp

Har fått feiret i russedress

På tross av korona synes likevel Rettedal at hun har hatt en kjempefin russetid så langt.

– Jeg har fått feiret med vennene mine og gått i russedress. Jeg synes noe av det koseligste med å være russ er når de små barna kommer bort og synes det er så stas å møte oss. Ellers har vi jo vært forberedt på at det ikke skjer noe, så når det skjer litt er det plutselig en veldig opptur, sier hun.

Sandnes-presidenten sier russen har hatt dialog både med politiet og fylkeskommunen underveis, og at de har hjulpet russen med å forklare hva som er lov og ikke lov når det kommer til smittevern.

– Politiet har jo meldt om noen meldinger om støy i forbindelse med russefester. Hvordan synes du dere har oppført dere?

– Jeg synes vi har oppført oss fint når det kommer til smittevernreglene. Når det gjelder støy er jo det dumt, men får vi beskjed om at vi bråker for mye skrur vi ned musikken eller reiser et annet sted. Jeg tror russen var verre i fjor enn vi er i år, sier Rettedal.

LES OGSÅ: Trenger sommervikarer: – Vi kan ikke gå ned på driftsnivå selv om det er sommer (+)

Flere klager på russen

Politispesialist hos barn- og ungdomskriminalitet i Sør-Vest politidistrikt, Håvard Høyland, sier det er langt færre hendelser og oppdrag knyttet til russen i år enn i fjor, men at det er vanskelig å sammenligne året med fjoråret på grunn av koronasituasjonen. Likevel merker politiet en økning i antall henvendelser, og Høyland forteller at de hadde 30 oppdrag knyttet til russ og russefeiring i helgen.

– Vi ser at det begynner å ta seg opp nå, og det er en klar økning i antall klager til oss angående russen. Da er det de tradisjonelle klagene på støy, bråk og forsøpling. Men det generelle inntrykket er at russen, særlig i lys av korona, har oppført seg veldig bra, og vi håper og tror det vil fortsette sånn. Vi har god dialog med russen og vi har inntrykk av at de respekterer gjeldende retningslinjer, sier Høyland til RA.

– Det som er spesielt i år er at vi ikke har 17. mai som en sluttdato. Vi ser at de fortsatt holder på og at de kanskje prøver å ta igjen tapt russetid. Vi har vært forberedt på det, og derfor har vi gjort en del forebyggende arbeid i forkant, sier Høyland, og forteller at politiet har en egen handlingsplan knyttet til politiets håndtering av russen.

– Hvordan ser politiet på den utvidede russetiden? 

– Det er russen selv som bestemmer dato, og vi har ingen store formeninger om tidsperioden. Det er ikke ulovlig å feire, og så lenge det ikke er det må folk få feire så mye de vil. Det vi er opptatt av er at de gjør det innenfor gjeldende lover og regler, og at også russen fortsatt er med på den nasjonale dugnaden, sier Høyland.

Mer fra Dagsavisen