Nyheter

– Vi må ta torget tilbake

Allerede i neste uke kan innbyggerne i Stavanger bruke den midlertidige parken av paller på Nytorget.

Gruppeleder i Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB), Frode Myrhol, gruppeleder i Ap, Dag Mossige, Gruppeleder i SV, Eirik Faret Sakariassen og MDG-politiker og leder i utvalg for miljø og utbygging, Rune Askeland, er svært glade for at oppussingen av Nytorget endelig er i gang.

– Her har Park og vei i kommunen begynt å bygge ut et midlertidig torg og park slik at innbyggerne i kommunen kan få et inntrykk av hvordan det skal ser ut her til slutt, sier Dag Mossige til RA.

Politikerne har satt av til sammen 30 millioner kroner til Nytorget, og bare i år skal det benyttes tre millioner kroner. Det midlertidige torget står mest sannsynlig ferdig neste uke, men pakkes ned igjen til høsten.

– Vi er veldig utålmodige etter å komme i gang. Samarbeidspartiene har løftet dette som en svært viktig sak, og vi er veldig glad for at noe skjer nå, sier Mossige.

LES OGSÅ: – Metropolis hører hjemme på Nytorget

Viktig med samspill

Politikerne ønsker å jobbe raskt men riktig, og involverer derfor innbyggerne for å bestemme hvordan Nytorget skal se ut når det skal stå ferdig til byjubileet i 2025.

– Vi er opptatt av at de som skal bruke parken skal få komme med innspill, sier Faret Sakariassen, og viser til at det allerede har vært noen runder med naboer som bor i umiddelbar nærhet.

– På hjemmesiden til kommunen kan man si sin mening, skyter Askeland inn.

Han mener oppussingen av Nytorget er et ledd i en storsatsing kommunen har for byrom.

– Innbyggernes medvirkning er kjempeviktig, slik at denne parken potensielt kan bli en hundreårspark. Aktivitet er uansett nøkkelen, sier Askeland.

De fleste innbyggerne i Stavanger forbinder muligens Nytorget med parkeringsplasser. Mange av plassene som ryker i utbyggingen av nytt torg og park blir erstattet, noe Myrhol mener er vesentlig for restaurantene i Pedersgata.

– Det som blir spennende å se er hvordan man kan utnytte denne plassen. Jeg mener at hvis det skal fungere, så er man avhengig av at det enten er apparat som tiltrekker folk hit, eller noe i umiddelbar nærhet som gjør at folk kan kjøpe noe, for så å sette seg ned, sier han til RA.

– På sikt er vi helt avhengig av at torget og parken spiller sammen med omgivelsene rundt, legger han til.

Politikerne mener det er viktig å dra erfaringer fra andre parkområder i egen kommune, og håper at Nytorget vil bli et område innbyggerne i Stavanger vil bruke.

Mossige mener at det har potensial til å bli et enormt kulturtorg.

– Metropolis skal i alle tilfeller bli på Nytorget, og Rogaland kunstsenter er også en viktig bruker av Nytorget slik det er i dag, sier han.

LES OGSÅ: Nytt og annerledes bakeri på Nytorget

Snakkis i over ti år

Eirik Faret Sakariassen påpeker at det har vært snakk om oppussing av Nytorget siden han gikk inn i politikken for snart ti år siden.

– Det har vært mange ideer, men aldri skjedd noe. I vårt siste budsjett sa vi at vi ønsket å sette av penger til dette, så det er en prioritet hos flertallspartiene, sier han.

– Vi har ikke styrt Stavanger i ett år ennå, og allerede er den første midlertidige parken på plass. Hvem som styrer har derfor mye å si, legger han til.

Dag Mossige mener Nytorget er et flott område som knytter østre bydel og sentrum sammen.

– Det er unaturlig at det ikke er noe her, og jeg tror det kommer til å bli et samlingspunkt når det blir ferdig, sier han.

– Vi må ta torget tilbake, legger han til.

Mer fra Dagsavisen