Nyheter

– Vi må slutte å kaste penger etter kakser

Ap-nestleder Hadia Tajik mener vi må løse de store oppgavene først, som arbeid, sosial rettferdighet og bærekraft, og at vi må gjøre det i fellesskap.

– Hvis vi virkelig skal redde landet fra høyrepolitikk, som sentralisering, privatisering av velferd og skattekutt for de rikeste, da holder det ikke med en liten seier her, og litt gjennomslag der. Vi må vinne valget i 2021.

Det sa Ap-nestleder Hadia Tajik da hun gjestet Stavanger Arbeiderpartis årsmøte på lørdag.

Fra talerstolen sa Tajik at det ikke er noen kortsiktige seire som er viktigere for Norge enn den langsiktige seieren: At landet får en ny regjering som setter vanlige folks interesser først.

Hun tok hovedsaklig for seg tre ulike punkter under lørdagens tale; arbeid, sosial rettferdighet og bærekraft. Under punktet sosial rettferdighet snakket Tajik blant annet om at vi trenger et mer rettferdig skatteopplegg.

– Vi må slutte å kaste penger etter kakser. Vi kan ikke fortsette å bruke penger på å subsidiere luksus-elbiler. De som vil kjøpe sånne biler må gjerne det, men da må de betale momsen selv. De pengene kan vi heller bruke på noe som betyr noe for folk, som for eksempel ladestasjoner over hele landet, så det kan bli en realitet for flere å bruke elbil. Eller vi kan gjøre store velferdsinvesteringer. Å kutte subsidieringen til luksusbilene utgjør nesten en halv milliard kroner. Og det er mye penger. Og vi bare gir det gratis til folk som har mye penger fra før.

Holde «kjeltringene» unna

I tillegg til subsidiering av elbiler, nevnte Tajik også økte forskjeller da hun snakket om sosial rettferdighet.

– Når vi ser at forskjellene øker får det store konsekvenser. Ikke fra én dag til en annen, men over mange år. Det svekker tillitten. Det svekker mulighetene til folk. Det gjør også verdiskapingen dårligere. De landene som får opp verdiskapingen har mange som deltar og bidrar, og det er land som ikke strenger folk ute fra arbeidslivet, eller holder folk igjen, sa Tajik fra talerstolen.

Hun sa videre at hun mener Høyre-regjeringen har et snevert syn på hva som skaper økonomisk vekst.

– Den viktigste investeringen for økt verdskaping er folk og sosial rettferdighet. Mye viktigere enn å bruke penger på betong og motorvei er det å bruke penger på folk og rettferdighet. Når forskjellene er små har folk mulighet til å delta uansett hvem de er, fortsatte hun.

Da Tajik snakket om arbeid, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet nevnte hun blant annet at andelen mennesker i jobb har sunket, og at det er bekymringsverdig. Hun nevnte også viktigheten av fagorganisering, og at hun synes regjeringen er passive når det kommer til å holde «kjeltringene» unna arbeidslivet.

– Organisasjonsgraden går ned, og de tar ingen nye initiativ. Det finnes useriøse bedrifter som nekter de ansatte å være organiserte. For fagorganiserte er jo tross alt ganske plagsomme; de vet hva de har krav på, de forteller andre hva de har krav på og de gjør at kjeltringene ikke kan holde på som de vil, sa Tajik, og la samtidig til at det er derfor Arbeiderpartiet foreslår en dobling av fagforeningsfradraget for å få opp organisasjonsgraden.

– Skikkelig dårlig tid

Tajik refererte også til den franske økonomen og forfatteren Thomas Piketty som skriver at det skandinaviske sosialdemokratiet ikke er et kulturelt fenomen, men en politisk skapt orden.

– Det handler om at politikere har vedtatt ting som betyr noe for folk. At de har drevet fram nødvendige sosialer reformer, enten det har vært sykelønn, åtte timers arbeidsdag, arbeidsmiljølov eller utdanning for alle. Det som er tingen er at nå må vi gjøre det igjen. Tiden vi lever i krever at vi gjør det igjen. At vi skaper en politisk skapt orden som gir folk muligheter. Og vi er særlig nødt å gjøre det på tre områder; arbeid, sosial rettferdighet og bærekraft. Vi har sett en negativ utvikling på alle de tre områdene. Å ha en jobb å leve av og gå til er ikke en realitet for alle, sier Tajik, og legger til at det er hundretusener som står utenfor jobb og som har lyst å delta i arbeidslivet.

Det siste punktet Tajik var innom var bærekraft og klimakutt. Der sa hun at vi står overfor en stor oppgave – større enn noen sinne.

– Når det gjelder bærekraft har vi den største utfordringen verden har sett noen sinne, og den er rett foran oss. Den er større enn alle kriger og all verdens fattigdom. Det er faren for klimaendringene som kan gjøre varig skade på jorda vår, sa Tajik fra talerstolen.

– Og vi har skikkelig dårlig tid. Så vi må kutte utslipp raskt de neste ti årene, og gjøre det på en måte som sikrer jobber og rettferdighet mellom folk. Ingen før oss har stått overfor det, og for alle som kommer etter oss kommer handling til å være for sent. Det er nå vi må gjøre noe. Det ligger på våre skuldre, sa Ap-nestlederen.

Redde verden

Tajik mener vi ikke kan ha en klimapolitikk som gjør at vanlige folk blir sittende igjen med regningen.

– Det kommer ikke til å gå. I andre land har man sett konsekvensene av det. Det har vi allerede sett i Frankrike. Økte forskjeller, frykt for å miste jobben og for at det blir dyrere å leve et vanlig liv – blant annet knyttet til høyere bensinavgift – har fått folk til å protestere i gatene. Slik vil vi ikke ha det i Norge. Det er ikke bra for landet vårt. Eller folkene i landet vårt, sa Tajik.

– Så hvis noen spør dere senere hva skal vi leve av i framtida, så er svaret: Vi skal leve av å redde verden, la hun til.

Etter talen sa Tajik til RA at hennes hovedbudskap er at vi må løse de store oppgavene først, og at vi må gjøre det i fellesskap.

– Jeg peker på hvordan regjeringen ikke gjør det. De prioriterer feil ting, de prioriterer skattekutt til de rikeste og sentralisering og privatisering, når det de burde prioritere er arbeid til flere, mer sosial rettferdighet, få ned de økte forskjellene og få til ordentlige klimakutt som også bygger industrier til Norge, sa Tajik.

Mer fra Dagsavisen