Nyheter

– Vi må gripe muligheten

Equinor, Panasonic og Hydro skal danne en batteribedrift, og inviterer norske kommuner og regioner til kamp om lokalisering. Vinneren er sikret 2000 arbeidsplasser.

– Er det noe vi trenger så er det å legge til rette for nye arbeidsplasser. Vi må gripe denne muligheten, sier gruppeleder i Høyre, Sissel Knutsen Hegdal til RA.

Teknologiselskapet Panasonic, energiselskapet Equinor og industrikonsernet Hydro har inngått en intensjonsavtale om å danne et strategisk partnersamarbeid for å undersøke mulighetene for å etablere en bærekraftig og kostnadseffektiv europeisk batterivirksomhet.

I et brev til norske kommuner og regioner inviterer de tre nevnte aktørene nå til kamp om lokaliseringen av den nye fabrikken.

– For oss i Høyre handler det om arbeidsplasser, og muligheten for potensialet til å få nye arbeidsplasser i kommunen og regionen. Spesielt teknologibaserte arbeidsplasser, sier Knutsen Hegdal.

– Spørsmålet er om vi har en tomt som er stor nok. Jeg mener at vi må tenke regionalt. Vi har kommunedeler i Rennesøy og Finnøy, og det er mange muligheter der. Vi er et felles bo- og arbeidsmarked, slik vi har snakket om så mange ganger før, legger hun til.

En slik satsing vil kunne tilføre regionen 2000 arbeidsplasser. De tre selskapene ser hovedsakelig for seg faglærte operatører, og personell med høyskole eller universitetsutdanning.

LES OGSÅ: – Kvinner er korona-tapere

Skal vurdere markedet

I en pressemelding skriver selskapene at de fram til sommeren 2021 skal samarbeide om å vurdere markedet for litium-ion-batterier i Europa, og modne prosjektbegrunnelsen for en grønn batterivirksomhet som skal ligge i Norge. Selskapene akter å basere dette initiativet på Panasonics ledende teknologi, og satser på det europeiske markedet for elektriske kjøretøy og andre bruksområder.

– Tilgang til arbeidskraft, samt god beliggenhet med tanke på logistikk og krafttilgang, er noen av de viktigste kriteriene vi vil legge til grunn, sier Anders Hegna Hærland, prosjektleder i Equinor til Teknisk Ukeblad.

Målet med konkurransen er å identifisere 10–15 mulige steder som møter behovene, og fristen for å fremme forslag til lokasjoner er 28. januar.

LES OGSÅ: Kommunen skal kun kjøpe utslippsfrie kjøretøy

Fremmer en interpellasjon

Tidligere ville dette vært en henvendelse som ble fanget opp av Greater Stavanger, som nå er lagt ned. Knutsen Hegdal har tatt saken i egne hender, og løfter en interpellasjon i et av Stavanger formannskaps kommende møter.

– Det er viktig at vi griper disse mulighetene når de kommer. Når så seriøse aktører går ut og kommer med en slik henvendelse må vi sette oss ned med nabokommunene, og finne ut hva vi har i fellesskap som gjør at vi er attraktive, sier hun.

I interpellasjonen ber hun næringsavdelingen i kommunen gjøre en jobb med å identifisere tomtealternativer, skrive forslag innen svarfristen og jobbe aktivt for at dette industrieventyret kan realiseres i Stavanger.

Det bes også om en sak til kommunalutvalget der arbeidet med denne saken redegjøres for, og det beskrives hvordan kommunen tenker å følge opp fra tilbakemeldingsfrist og fram til endelig stedsvalg.

LES OGSÅ: Se listen: Slik skal sentrum forandres

– En innertier

Selv har Knutsen Hegdal sett litt på mulighetene for å tilrettelegge for en batteribedrift i regionen, og enn så lenge har hun ikke funnet mange hindringer for å få det til.

– Tvert om. Vi har kompetansen, mye arbeidskraft som lett kan omstilles og brukes, og vi ønsker å legge til rette for grønne arbeidsplasser som batteriproduksjon er, sier hun før hun fortsetter:

– Det eneste jeg har tenkt på er kraftforsyning og tomtestørrelse, men så langt er det stort sett kun positive signaler.

– Hva vil 2000 nye arbeidsplasser ha å si for næringslivet?

– Det vil har enormt mye å si. Det er klart at det å ha spennende, ledige jobber i regionen, vil gjøre at flere ønsker å komme hit og bli her, sier Knutsen Hegdal.

At det kan bli mulig å tilby så mange grønne stillinger mener gruppelederen at de må jobbe for.

– Det står øverst på strategien – vi skal jobbe for arbeidsplasser og grønne arbeidsplasser. Dette er en innertier og midt i blinken for hva som er attraktivt, sier Knutsen Hegdal.

LES OGSÅ: Ap-veteran Berge: – Partiet har en utmerket ledelse

Kriterier for plassering av fabrikken

Tomt:

  • Omtrent 400 dekar for første fase, mulighet for senere utvidelse opp til omtrent 1000 dekar, indikere mulighet for ytterligere ekspansjon.

  • Egnet for store industribygg, typisk bygningsmasse omtrent 200.000 m² og omtrent 20 meter høyde.

  • Kostnader for tomt, klargjøring og tilknytning til infrastruktur.

  • Byggeklar 2023 eller tidligere. 

Elektrisk kraft: 

  • Omtrent 100 megawatt for fase en, mulighet for senere ekspansjon med ytterligere 200 megawatt.

Vann: 

  • Omtrent 3000 m³/dag for fase en (kjølevann og prosessvann), mulighet for senere økt behov.

Logistikk: 

  • Tilgang til effektiv og mest mulig bærekraftig transport av råvarer inn og batterier til kunder i Europa.

  • Typisk transportvolum i driftsfasen er omtrent 200 (stk.) 40-fot containere inn og ut per uke for fase en.

  • Infrastruktur for transport i byggefasen.

  • Kommunikasjon for arbeidsstyrken.

  • Nærhet til flyplass.

Bemanning: 

  • Mobilisering av driftsbemanning på omtrent 2000 personer direkte ansatte i første fase.

  • Hovedsakelig faglærte operatører, og personell med høyskole/universitetsutdanning.

  • Oppbemanning over en periode på omtrent to år.

  • Infrastruktur og lokale tjenester for arbeidsstyrken.

  • Det antas oppstart av fabrikken i 2025.

Kilde: Equinor, Panasonic og Hydro

Mer fra Dagsavisen