Politikk

Verneforeningen frykter Gamle Stavanger forringes

Beboerne i Gamle Stavanger håper politikerne tar klagene deres til følge og forhindrer utbygging i bydelen.

I desember 2017 ble det gitt rammetillatelse til to bygninger i Nedre Strandgate i Stavanger. De to bygningene skal til sammen inneholde 23 leiligheter i de tre øverste etasjene, og på gateplan i første etasje skal det være næringslokaler, parkering og boder. Saken har skapt stort engasjement, og administrasjonen mottok til sammen 23 klager på vedtaket.

Klagesaken ble behandlet av kommunalstyret for byutvikling, som tok klagene til følge.

Mindretallet i utvalget anket saken inn for formannskapet, så nå skal saken fremmes for medlemmene der for sluttbehandling av klagen 30. april.

Ketil Thu påpeker at det har vært et ras av protester, og at det er mange som reagerer på forslaget.

Styremedlem i Verneforeningen i Gamle Stavanger, Ketil Thu, mener at all bebyggelse i området rundt Gamle Stavanger, rammer inn bydelen.

– Summen av all utbygging som er gjort og vedtatt er vold mot det vi en gang klarte å verne. Det er vold mot alle de vedtakene som er gjort senere om byutvikling og å ta vare på kulturminner, gode oppvekst- og sosiale miljøer og byutvikling. Det er helt meningsløst å måtte slåss hele tiden, sier han til RA.

En reguleringsplan tillater bygging av næringsliv og boliger i en viss høyde i dette området. Dersom klagene ikke tas til følge av politikerne, er Verneforeningen mest bekymret for at kulturminner fra blant annet 1600-tallet, skal gå tapt.

– Det er noen få terrassehager igjen, hvor arbeidsfolk tidligere hadde mulighet til å ha en liten hage. Der dyrket de frukt, grønt, bær og blomster, sier Thu.

– Stavanger kommune holder på med Byromsstrategien, og da gjelder det å finne grønne områder i byen. Man tenker nøye gjennom hvor det er plass til benker, trær og blomsterbed, samtidig som man skal tillate at man river i stykker et av de fineste hageanleggene i byens historie, legger han til.

LES OGSÅ: Spenning før Gamle Stavanger-behandling
LES OGSÅ: Ryfylkegata blir ny og Storhaug får fjernvarme

Ber politikere ta hensyn

Thu påpeker at det har vært et ras av protester, og at det er mange som reagerer på forslaget.

– De som bor her står i fare for å få forringet mye av sitt bomiljø og utsikt, og hele perspektivet vil bli annerledes, sier han.

Thu mener kommunens politikere må ta hensyn til at Gamle Stavanger er et kulturminne.

– Verden har gått i en retning mot å bygge bærekraftig, ta vare på grønt og ha gode bomiljøer. Det gjør ikke politikerne dersom klagene ikke tas til følge, og de forringer Gamle Stavanger og det kulturminnet det er. Det er en tragisk ende på visen hvis de skal få lov til å gå videre med dette, sier Ketil Thu til RA.

LES OGSÅ: Ryfylkegata blir ny og Storhaug får fjernvarme

Forstår frustrasjonen

Saken er komplisert og ordfører i Stavanger kommune Kari Nessa Nordtun, forstår beboernes frustrasjon.

– Da saken var oppe til behandling i forrige periode, stemte jeg for at klagene skulle få medhold. Jeg ser deres gode poeng, og det skal bli interessant å se hva fylkesmannen avgjør, sier hun til RA.

– Dette er en sak som er utfordrende og som har pågått lenge. Jeg mener at det er uheldig at reguleringsplanen tillater så stort volum i dette området, nettopp fordi det ikke vil passe inn i den eksisterende bebyggelse, legger ordføreren til.

Mer fra Dagsavisen