Nyheter

Vedtak om ny skilting har blitt liggende i nær seks måneder

Politikerne vedtok endringer i «bomsnikerveien» Lindeveien 2. juni. Først nå går saken til politiet og Statens vegvesen.

Harald Asche bor på Byhaugen. Han undrer seg over at det politiske vedtaket i kommunalutvalget om endring av «motorvogn forbudt»-skiltet i Lindeveien til «gjennomkjøring forbudt til Solandsbakken» ikke er gjennomført. Vedtaket ble fattet 2. juni.

Da RA tok kontakt med direktør Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune i går, viser det seg at det politiske vedtaket – nær et halvt år etterpå – ennå ikke er sendt Politiet og Statens vegvesen for høring og eventuell godkjenning.

LES OGSÅ (RA +): Lar bomringen lekke, men Eiganesveien kan få bom

– Dessverre liggende

– Denne saken har dessverre blitt liggende hos meg i forhold til noen interne avklaringer, men vil bli sendt umiddelbart for uttalelse nå, skriver Skjørestad i en e-post til RA.

Skiltendringen må godkjennes av faginstansene Politiet og Statens vegvesen.

– Det er riktig at det må fattes et formelt skiltvedtak, og at vi nå skal få inn uttalelsene fra Politiet og Statens vegvesen før et slikt vedtak fattes. Dette vil nå bli gjort, melder Skjørestad.

Disse fagetatene har tidligere anbefalt fysisk stenging i Lindeveien. Det har også kommunens administrasjon.

Behandlingen i Vegvesenet og Politiet kan bety nye politiske runder om skiltingen.

– Dersom uttalelsene ikke følger anbefalingene fra kommunalutvalget vil saken bli lagt fram for utvalg for miljø og utbygging til behandling, skriver Skjørestad til RA.

LES OGSÅ (RA +): Alle lokalpolitikerne vil ha nye bomstasjoner på Eiganes og Tasta

– Kunstig grense

Harald Asche peker på at en rekke bilister er blitt bøtelagt for overtredelse av «motorvogn forbudt»-skiltet i høst.

Han mener det er feil at Lindeveien ikke kan brukes fra nord til sør.

– Med skiltet motorvogn forbudt lages det en kunstig grense på Byhaugen. Både skolekrets og kirkekrets er blitt delt, sier Asche.

Selv bor han i Byhaugkroken.

– Gode og gamle gjennomfartsårer som Lindeveien er bygget og betalt av innbyggerne i kommunen. Er det nødvendig å stenge godt opparbeidede veier for at en skal oppnå en kunstig begrensning, spør han.

Omkjøring

Han legger vekt på mer lokal omkjøring, en bombarriere som gjør det mer utfordrende for eldre og bevegelseshemmede som skal til Kampen kirke, det lokale apoteket og Posten, og at det gir en ekstra belastning for foreldre til barn som av helsemessige årsaker kjøres til skolen.

– Siden jeg ikke kan kjøre Lindeveien, må jeg kjøre stor omvei for å komme hjem. Hvor miljøvennlig er det, spør Asche, og legger til at omkjørselsgatene dels er smale og fører til bilister som må vike for møtende trafikk.

LES OGSÅ: Ny strid om fysisk stenging av veier i bomringene i Stavanger

45 bilister nylig bøtelagt

I løpet av to dager i høst ble 45 bilister bøtelagt for brudd på «motorvogn forbudt»-skiltet i Lindeveien.

Politioverbetjent Rune Svensen, som er seksjonsleder for trafikk i Stavanger-politiet, bekrefter at det ikke er foretatt nye skiltvedtak i Lindeveien, med unntak av en mindre justering med underteksten «gjelder ikke motorsykkel, moped eller renovasjonsbil».

Han opplyser at det ble foretatt to kontroller kort tid etter hverandre i høst, både i oktober og november.
Torsdag 29. oktober ble det utstedt forenklet forelegg til 42 personer som passerte «motorvogn forbudt»-skiltet i Lindeveien.

– Denne kontrollen foregikk på ettermiddagen og kvelden, fra rundt 15.15 til rundt 21.00, sier Svensen til RA.
Fire dager senere, mandag 2. november, var det en kortvarig kontroll samme sted.

– Her ble det skrevet ut tre forenklede forelegg, sier Svensen.

Koster 5500 kroner

Standardforelegget for brudd på kjørereglene i Lindeveien er 5500 kroner.

Det skulle dermed bety at de to kontrollene ga 247.500 kroner til statskassen.

Svensen opplyser at politiet har fått mye klager over økt trafikk i Lindeveien og området rundt.

Det er også tidligere gjennomført kontroller i Lindeveien i etterkant av innføringen av bomringene, for eksempel ble 41 bilister bøtelagt i november i fjor.

Fakta:

Et flertall i kommunalutvalget i Stavanger (Ap, FNB, Frp, MDG og Sp) vedtok 2. juni at «Lindeveien beholder dagens løsning, men det settes opp skilt med gjennomkjøring forbudt til Solandsbakken».

Vedtaket ble fattet etter at politikerne skulle evaluerere prøveordningen med «gjennomkjøring forbudt» i Jåttåveien og Eiganesveien, og kjøreforbudet for motorvogn fra nord mot sør i Lindeveien.

Mer fra Dagsavisen