Nyheter

Utskifting av alteret i Domkirken gir strid

Utskifting av alter og alterring i Domkirken er blitt politisk tema.

Bilde 1 av 4

SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen tok opp en planlagt endring og utskifting av alter og alterring i Stavanger domkirke under møtet i formannskapet i går.

– Vi må ha en offentlig debatt om utskifting av alteret. Dagens alter har en egenverdi. Domkirken er både utvendig og innvendig en praktbygning, og et eventuelt nytt alter vil gå på bekostning av en kulturhistorisk perle, som kan ha røtter helt tilbake til middelalderen, sier Sakariassen til RA.

Han peker på at Stavanger kommune finansierer ombyggingen og restaureringen, som gir massive endringer og tidligere er kalkulert til 320 millioner kroner. SVs gruppeleder etterlyser detaljer om planene for alter og alterring.

– Framskutt

Kirkeverge Rune Skagestad bekrefter at det er planer om et mer framskutt alter.

– Vi er ikke ferdige med prosjekteringen av alterets utseende og utforming, men det er tenkt en plassering mer i tråd med dagens moderne kirker, sier Skagestad til RA.

Han peker på at Kirkelig fellesråd må få godkjent alle endringer fra Riksantikvaren og Biskopen i Stavanger.

– Tidligere har prestene tradisjonelt stått mer med ryggen til menigheten, henvendt mot Gud og alteret. I nyere kirker settes vanligvis alteret noe mer fram i kirkeskipet. Fra brukere og fra menigheten har det vært ønskelig med en mer framskutt plassering av alteret, sier Skagestad.

Han opplyser at alterringen, som er i tre, etter søknad er brakt ut av kirkerommet midlertidig. Riksantikvaren har også fått søknad om midlertidig flytting av alteret.

I Faret Sakariassens interpellasjon heter det at «vi risikerer å miste et element i kirkerommet som har stått uforandret på samme sted siden middelalderen, og dette kan være i strid med lov om kulturminner».

– Forholder oss selvsagt til loven

– Vi forholder oss selvfølgelig til kulturminneloven. Alt i Domkirken er vernet ved lov, og ingenting endres uten søknad og godkjennelse fra Riksantikvaren, sier prosjektleder Britta Goldberg.

Hun mener det er liten tvil om at både alterringen og selve alteret er laget i 1940-årene.

– Vi er 99,5 prosent sikre på det, og har tegninger av alteret og alterringen fra arkitektene Mostue og Schistad, datert 1941, sier Goldberg, og legger til at et fotografi fra den tiden av arkitekt Fisher viser østveggen uten alter.

Det er antatt gotiske steinplater i fronten på alteret.

– Steinplatene er av kleber, men er satt inn med sement, det går ut over steinen. Vi vil uansett ta vare på steinplatene i en eller annen form, sier Goldberg.

Riksantikvaren får en søknad om å åpne alteret for å utelukke at det er eldre enn 1940-årene.

– Hvis det er skjulte skatter i alteret, og det mye eldre enn vi har trodd, så er det ingen ting som vil glede oss mer, men det vil i tilfelle være en sensasjon, sier Goldberg.

Fakta:

Stavanger domkirke og Bispekapellet gjennomgår en grundig restaurering fram mot kirkens og byens 900-års jubileum i 2025.

Arbeidet skjer i regi av Stavanger kirkelige fellesråd. Stavanger kommune finansierer restaureringen.

En helhetlig restaureringsplan for anlegget ble utarbeidet i 2013 av Arkitektkontoret Schjelderup & Gram utarbeidet i 2013 en helhetlig reguleringsplan for anlegget.

Arkitektene ønsker å sette inn et «middelalderskrin» utført i svartlakkert jern med en treplate på toppen, med korsblomstene som nå står i alterets forside som innfelte elementer i front og sidepaneler. Nytt alter er tenkt tilpasset et eventuelt nytt framskutt alter, ifølge SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen, som hadde plassert utskifting av alteret i en interpellasjon på sakskartet til formannskapets møte i går.

Sakariassen etterlyser en presentasjon av planene, med særlig interesse for fjerningen av alterringen og alteret, og ber om at kommunens politiske organer og kommunedirektøren holdes orientert.

Mer fra Dagsavisen