Nyheter

Utleier: – Vi er forberedt på at dette er en dugnad

Mange bedrifter sliter. Dette gjør de store utleierne for å lette byrdene.

– De bedriftene som er rammet får i første omgang hjelp av oss via oppsplitting og utsettelse av faktura. Vi forventer at mange av leietakerne våre vil få litt hjelp gjennom krisepakken fra regjeringen, men samtidig er vi forberedt på at dette er en dugnad mellom oss, regjering og leietakere.

Det sier Egil Willumsen, daglig leder i eiendomsselskapet Retail Office Stavanger. De eier 20 bygninger i Stavanger sentrum og har 70 leietakere i de bygningene de eier 100 prosent.

Normalen hos Retail Office Stavanger er at det faktureres kvartalsvis på forskudd. Foreløpig har ikke Retail Office Stavanger kuttet i leien, men Willumsen forteller at de hjelper til på andre måter.

– En måte å hjelpe på er å splitte opp så leietakerne heller betaler månedlig, slik at hver betaling blir redusert. Så er det også mulig å utsette betalingen til tiltakene kommer og vi vet mer om hvor lenge situasjonen vil vare. Stikkordet her er at en må ha litt oversikt, og samtidig lage bærekraftige ordninger, sier Willumsen.

– Hvordan kan dette gå utover utleier?

– Det finnes ulike typer utleiere. Noen kan redusere betalingen en periode uten at det får stor betydning, mens for andre kan det være krise. Huseierne har også lån og utgifter, og vi er jo ingen bank. Jeg tror alle forstår at dette rammer bredt og at vi i første omgang må hjelpe de som mister alle eller vesentlige deler av inntektene, sier han.

LES OGSÅ: Forus-selskap: – Aldri vært så travelt før (+)

Et langsiktig forhold

Willumsen sier det hovedsakelig er leietakerne i 1. etasje, det vil si bedrifter innen service, restaurant og tekstil, som sliter. Disse utgjør rundt 1/3 av Retail Office Stavangers leietakere, og Willumsen sier det er et betydelig antall som har tatt kontakt.

– I 1. etasje er det blant annet frisører, naprapater og barer som har fått pålegg om å stenge og har null omsetning nå. Så er det også de som ikke har fått beskjed om å stenge, men som har en vesentlig reduksjon i omsetningen. De som kontakter oss er hovedsakelig de med mer enn 50 prosent reduksjon i inntektene, og de forteller at inntektene har falt bort samtidig som de har mange kostnader, sier Willumsen.

Han er tydelig på at Retail Office Stavanger ønsker å få leietakerne sine gjennom denne perioden. 

– Vi har et langsiktig forhold til leietakerne våre. Dessuten ligger alle våre bygninger i sentrum, og vi ønsker et sentrum med liv og ulike butikker. Dette er en situasjon som er tilfeldig og vanskelig for alle, så vi er nødt å finne løsninger, sier Willumsen.

LES OGSÅ: Rockestjerne med hjemmekontor (+)

Spent på effekten

Willumsen sier de foreløpig ikke har kuttet i leien, da de ønsker å se hva som skjer videre med smitteverntiltak og krisepakker fra regjeringen.

Videre er han spent på hvordan dette kommer til å ramme sentrum på lengre sikt. 

– Kortsiktig rammer det hardt. Gatene er ganske tomme. På lang sikt er vi spente på effekten. Vi tror ikke alle kommer til å klare seg, og det vil nok bli en litt tøffere periode med ledige lokaler. Men når vi er gjennom den perioden håper vi det kan komme en oppblomstring hvor folk vil sette pris på byen, besøke butikkene og være sammen med andre. Men enn så lenge planlegger vi for at dette kan bli nokså langvarig, sier Willumsen til RA.

Øyvind Mikalsen, daglig leder i Camar Eiendom, gjestet Næringsforeningens nettsending tirsdag morgen. Der uttalte han blant annet at Camar Eiendom har gitt 50 prosent leiereduksjon i andre kvartal innenfor restaurantbransjen.

Han sa videre at det var summen av alt som gjorde at de valgte å gjøre det, og at det har med både dugnad og langsiktig tenkning å gjøre. Camar Eiendom har god dialog med sine leietakere, og alle leietakerne innen restaurantbransjen har blitt behandlet likt, ifølge Mikalsen.

LES OGSÅ: Psykologenes hjemmekontortips (+)

Tar støyten

Administrerende direktør i Øgreid Eiendom AS, Kjetil Borgersen, sier de har gjort individuelle avtaler med sine leietakere.

– Vi har tatt hensyn med tanke på hva slags forretning det er, og det har sammenheng med at noen har fått stengt ned virksomheten over natten. Der har vi gjort en avtale om at leien skyves og at betalingen for mars og april utsettes, slik at vi kan se hva som kommer av støtte fra staten. Det gjorde vi allerede for noen uker siden, sier Borgersen.

– De forretningene som fortsatt driver har opplevd en betydelig reduksjon i omsetningen. Så med dem har vi avtalt at de betaler en omsetningsbasert leie som da betales på etterskudd. Det hjelper dem omgående med likviditeten, legger han til, og forklarer at det hovedsakelig gjelder de som driver butikker, restauranter, frisører og innenfor helse.

Øgreid Eiendom leier ut til et par hundre leietakere innen ulike bransjer, og av disse har mellom 20 og 30 av leietakerne i Stavanger sentrum tatt kontakt.

– Hvorfor ønsker dere å hjelpe leietakerne? 

– De fleste mindre bedriftene, og noen av de større, er i en situasjon hvor alternativet er fryktelig dårlig. Vi er jo i et avhengighetsforhold, og vi tar ansvar for vår del. Forholdene til leietakerne er lange, nesten som et ekteskap, og da hiver du ikke døren igjen når det blåser som verst, sier Borgersen til RA. 

Han sier Øgreid opplever situasjonen som kritisk hver dag, men at de skal klare seg.

– Øgreid skal tåle dette. Men det er ikke dermed sagt at vi kan sitte i lang tid og være buffer for alle. Vi må også betale renter og avdrag til bankene, sier han.

Borgersen er spent på hvordan utviklingen blir, og håper verden snart kan komme tilbake til normalen.

– Det blir spennende å se hvordan småbedriftene, som har fått stoppet virksomhetene sine, skal få et oppgjør fra staten som har påført dem dette tapet. For bedriftene trenger penger i dag, ikke om to måneder. Enn så lenge får vi ta støyten, sier Borgersen.

Mer fra Dagsavisen