Nyheter

Ut mot begrensede åpningstider i utelivsbransjen

Onsdag ble det kjent at regjeringen viderefører skjenkestoppen og at landets barer og puber fortsatt må stenge ved midnatt. – Urettferdig, mener bransjen.

– Avgjørelsen sender signaler om at det ikke er trygt å gå ut på byen. De som vil feste fester uansett, og vi er skuffet over at de ikke åpner igjen, sier daglig leder i Gaffel & Karaffel, styremedlem i NHO Reiseliv og styreformann i Stavanger Vinfest, Bjørn Erik Sandvaag til RA.

Han forteller at store deler av deres omsetning forsvinner, også før midnatt.

– Mange bestemmer seg for ikke å gå ut i det hele tatt. Det har ført til en stor nedgang for restaurantene, og er en katastrofe for barer og uteliv, sier Sandvaag før han legger til:

– Det hadde vært mer rettferdig med hyppige kontroller og eventuelt å straffe de som er problemet og som ikke følger smittevernreglene.

På Gaffel & Karaffel har de gjort det de kan for å tilrettelegge for at det skal være trygt for gjestene og de ansatte. Blant annet må alle sitte på plassene sine, og det er montert glass mellom sittegruppene. Sandvaag er mest bekymret for signaleffekten det gir at byen må stenge såpass tidlig.

– Å stenge hele utelivet bidrar til at folk samles privat, og det skremmer folk fra å dra ut. Vi har opplevd å få flere selskaper avlyst denne høsten, sier han.

LES OGSÅ: Koronasmitte på båt - 24 i karantene på båten

– Ikke en god idé

Daglig leder i Bøker og Børst, Tom Haakon Brekke, mener det ikke er en god idé å fortsette med skjenkestopp.

– Ettersom vi åpner tidlig har vi lange åpningstider, og mister kun litt av omsetningen vår. Derfor er det ingen krise for oss om byen stenger tidligere, men erfaringsmessige begynnerikke festen før etter midnatt. Da er det dumt at vi ikke kan tilby et kontrollert sted å ha den festen, sier han til RA.

– Mange velger å ikke dra ut i det hele tatt, og oftest er det trangere hjemme hos folk enn på utestedene, legger Brekke til.

Deleier i Fri Bar i Fargegaten, Jan Rune Holdhus, forteller RA at han har kjemperespekt for at vi står midt i en pandemi. Likevel synes han det er dumt at utelivsbransjen alltid behandles som «bølla i klassen».

– Vi trenger den halvannen timen som vi går glipp av, og jeg mener at det absolutt burde vært en kompensasjonsordning når de tar bort en så stor del av inntektstiden vår, sier han.

Han forteller at Fri Bar klarer å holde oss flytende, men at det går ut over de ansatte.

– En slik uforutsigbarhet er krevende, og jeg mener at det er rett før vi kveler en hel bransje, sier Holdhus.

LES OGSÅ: Fem centimeter fører til tapt inntekt

Full forståelse for bekymringene

Leder for Stavanger Aps kommunestyregruppe, Dag Mossige, har full forståelse for utelivsbransjens bekymringer.

– Det er en viktig næring og de har virkelig vist at de håndterer dette. Jeg er generelt imponert over hvordan folk håndterer og tilpasser seg situasjonen som stadig er i endring, sier han.

Kommunen er i ferd med å hent inn innspill fra flere aktører om hva som er best lokalt, og Mossige forteller at beredskapsavdelingen har dette som en viktig sak.

– De innhenter innspill, og utelivsbransjens innspill må tas med i avgjørelsen om hva gjør videre, sier han.

Leder for Stavanger Høyres kommunestyregruppe, Sissel Knutsen Hegdal, stiller seg bak helse- og omsorgsminister Bent Høies (H) avgjørelse om å videreføre skjenkestoppen.

– Det handler om smittesporing. Dersom man oppdager smitte blant noen som har vært på en privatfest, vil det være lettere å få kontroll og bedrive rask smittesporing, og med dette unngå et lokalt utbrudd vi ikke har kontroll på, sier hun før hun legger til:

– Smittevernoverlegen i Stavanger stilte seg senest i møte i kommunalutvalget 25. august bak vurderingen til regjeringen, og for meg er det viktig å lytte til de faglige rådene. Skjenkestedene gjør en god jobb, men gjestene blir gjerne litt slappere på smittevernreglene når de drikker, og vet ikke nødvendigvis hvem de er rundt.

Knutsen Hegdal mener at hensynet til smittevern og beredskap blir stilt opp mot ønsket om å normalisere næringslivet igjen.

– Det må balanseres nøye, og derfor vurderes hele tiden, sier hun.

LES OGSÅ: Trues med strengere tiltak for å forhindre koronasmitte

Bekymret for ansamlinger

Politiinspektør og fungerende leder for operasjonssentralen i Sør-Vest politidistrikt, Vidar Olsen, sier at politiet ikke har registrert bekymringsverdig oppførsel i Stavanger og omegn som følge av tidlige stengetider i utelivet. De opplevde derimot en liten økning i forstyrrelse av natteroen og ordensforstyrrelse på private steder i begynnelsen av august, men forteller at de siste helgene har tallet vært desto lavere. Sør-Vest politidistrikt har hatt rundt 400 slike oppdrag i hele august.

– Det vi opplever er at ved midnatt, etter stengetid for utelivsbransjen, så blir det en del ansamlinger rundt matserveringsstedene i sentrum, sier han.

Hva gjelder alternative fester, slik som grottefesten i Oslo sist helg, bekymrer ikke Olsen seg stort for at det samme skal skje her.

– Det er klart at vi ser alvorligheten i det som har skjedd i Oslo, men vi har ikke fått noen indikasjoner på at lignende skal skje i vårt politidistrikt, sier han og påpeker at bekymringen deres først og fremst er ansamlingene etter byens stengetid.

Mer fra Dagsavisen