Nyheter

Ungdomsskoleelever er tilbake på skolene

Til både elevenes og lærernes store glede er det nå tilbake til skolebenken.

– Det er veldig kjekt å se vennene sine igjen, sier 10.-klasseelev ved St. Svithun skole, Frida Eger-Larsen til RA.

I åtte uker har hun og resten av skolen hatt hjemmeskole på grunn av korona-situasjonen.

– Selv om det har gått fint med hjemmeskole, er det ikke det samme som når man kan være på skolen med vennene sine, sier hun.

Klassekamerat Didrik Østebø Carlsen er enig i at det er fint å være tilbake på St. Svithun, selv om ting ikke er helt som før.

– For å forminske smitte av koronaviruset er det innført regler som håndvask og en meter avstand mellom alle, sier han.

Rektor ved St. Svithun, Vibeke Vikse sier at det er fantastisk med oppstart av skolen igjen

Rektor ved skolen, Vibeke Vikse sier at det er fantastisk med oppstart av St. Svithun igjen. I dag fikk 10. trinn komme tilbake til skolebenken, og i løpet av uken skal 8. og 9. trinn begynne igjen også.

– Elevene er preget av stundens alvor. Det er innført avstand i klasserommene og lærerne går gjennom rutiner om blant annet håndvask, slik at vi kan ivareta smittevernet. Det er det viktigste nå, og derfor bruker vi god tid på det i klasserommene. Videre utover det blir det fag og smittevern i skjønn forening, sier Vikse.

De nærmeste ukene vil elevene ved St. Svithun skole kombinere undervisning i klasserommene og hjemmeskole.

– Vi ønsker at elevene skal ha en klassetilhørighet, og at de skal slippe å deles inn i mindre grupper. Derfor kommer vi ikke til å ha mer enn ett trinn på skolen av gangen, og kan slå sammen mindre rom til store klasserom, sier Vikse.

– På denne måten får vi også kontroll over innganger og skolegård, legger hun til.

Rektoren har snakket med 10. trinn og forstått det slik at de synes det er godt å være tilbake.

– En ting er den faglige læringen, men læring i et sosialt læringsfellesskap mister man med hjemmeskole, og det tror jeg er viktig å ha. Jeg mener også at det er viktig at 10. trinn får en bra slutt på grunnskolen, sier Vibeke Vikse.

LES OGSÅ: Se hvor de vil ha Vaulen skole

Pausene blir en utfordring

Rektor ved Revheim ungdomsskole, Eirik Jåtten, synes det er helt topp at elevene skal komme tilbake til skolen denne uken.

– Vi har savnet dem og å få litt liv i bygget igjen, sier han.

Han forteller at smittevernveiledningen setter noen rammer for hva de kan gjøre i skolen, og skoledagene vil være oppdelt også på Revheim ungdomsskole.

– Vi prioriterer 10. trinn, og de skal ha undervisning på skolen hver dag fram til lunsj. Resten av dagen skal de ha hjemmeskole, sier Jåtten.

8. og 9. trinn skal ha hjemmeskole fram til lunsj hver dag, og ha undervisning på skolen resten av dagen.

– Det er satt noen absolutte krav og vi har grei størrelse på klasserommene. Vår utfordring blir i pausene og når elevene skal bevege seg i gangene, som er relativt trange, sier rektoren.

– På Revheim skole skal vi jobbe med elevene og forklare hvorfor tiltakene må gjøres, slik at de holder seg lojale mot dem, legger Jåtten til.

LES OGSÅ: Vaulen skole står foran avklaring, men mange spørsmål er uavklarte

– Fantastisk

Finn Lea, rektor ved Kannik ungdomsskole, sier at det er lagt til rette for at elevene skal kunne holde en meter avstand og ha god håndhygiene på skolen.

– Dette skal gå bra, og det er fantastisk å ha elevene tilbake. Det var et godt gjensyn, sier han til RA.

Elevene må belage seg på full undervisning, men ikke fulle dager, ennå.

– Skoledagene vil vare i fire timer, og i fag som blant annet fremmedspråk skal elevene ha digital undervisning, sier han.

Selv om Lea mener det er best å ha undervisning i klasserom i skolen, synes han at hjemmeskolen har fungert bra.

– Lærerne har gjort en utrolig flott jobb og tatt i bruk de midlene vi har til rådighet. Men, jeg er glad for å ha alle tilbake igjen nå, sier Kannik-rektoren.

Mer fra Dagsavisen