Nyheter

Uenigheter om hastevedtak

Kommunedirektøren har sendt ut et forslag til vedtak som politikerne i Stavanger må behandle raskt. Vedtaket skal gjøre kommunen bedre rustet til å takle koronapandemien.

Onsdag kveld mottok politikerne i Stavanger kommune en hastesak fra kommunedirektøren. Han anbefaler i vedtaket at krisehåndteringsfullmakten og de midlertidige endringene i delegerings-, saksbehandlings- og budsjettreglement vedtas.

Bakgrunnen for saken er at kommunens sentrale reglementer og møteplaner for folkevalgte organer er tilpasset en normalsituasjon. Nå ser det derimot ut til at koronapandemien kan bli både omfattende og langvarig.

Gruppeleder for Stavanger Venstres kommunestyregruppe, Jan Erik Søndeland, er ikke helt enig i kommunedirektørens forslag.

– Vi har hatt et veldig konstruktivt gruppeledermøte, og der ga de fleste gruppelederne uttrykk for klar støtte til vårt syn om at forslaget må strammes inn betydelig, sier han til RA.

Han mener at det blant annet stilles spørsmål ved nødvendigheten av å suspendere alle hovedutvalg og kommunedelsutvalg i stedet for å bruke videomøter, og hvilke saker som egentlig bør overføres til formannskapet.

– Da vil ikke alle partiene være representert, ettersom ikke alle sitter i formannskapet, sier Søndeland.

I saksframlegget fra kommunedirektøren står det følgende: «Med bakgrunn i håndteringen av koronapandemien og innenfor rammene av kommuneloven vedtar Stavanger kommunestyre midlertidige endringer for møtegjennomføring, delegering og saksbehandlingsreglement fra vedtakstidspunktet og inntil 31. august 2020.»

– Nye politikere vil bli avskåret og kastet ut helt fram til slutten av august. Jeg mener at summen av helheten er dårlig, sier Søndeland.

At vedtaket skal vare helt til slutten av sommeren er han heller ikke mye begeistret for.

– Man bør begrense varigheten på dette. Et par måneder i første omgang bør holde, sier Venstre-politikeren.

LES OGSÅ: Slik er Stavangers kriseplan

Vil vise omsorg

Gruppelederne ble i går enige om at blant annet ordfører skal utarbeide et nytt forslag.

– Det viktigste for meg er å få bredest mulig flertall i denne saken, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) til RA.

Hun påpeker at kommunedirektøren og kommunens ansatte har gjort en meget god innsats så langt, og har derfor stor tro på at de skal komme fram til noe på en best mulig måte.

– Vi må ta raske beslutninger i denne alvorlige krisen, og det viktigste vi kan gjøre nå er å vise omsorg for innbyggerne våre, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Storhaug Frivilligsentral handler for deg

– Ønsker å bære ansvaret

Ettersom forslaget til vedtak ble sendt på mail til politikerne onsdag kveld, og det forventes at det skal hastebehandles innen i dag, mener Søndeland at det er et kjempeproblem at de ikke har tid til å debattere.

– Vi må kunne puste med magen selv om vi er i en krise, sier han, og legger til at det ikke kan være slik at folkestyret tilsidesettes.

– Partiene ønsker å bære ansvaret og stå inne for det som vedtas, legger Søndeland til.

LES OGSÅ: Smittevernoverlege: – Viktig at vi ikke slapper av

Enige med Søndeland

Mímir Kristjánsson, gruppeleder for Stavanger Rødts kommunestyregruppe, er enig i mye av det Søndeland sier. Han er blant annet skeptisk til at vedtaket skal vare helt til 31. august, og at ikke alle partiene skal bli representert i formannskapet. Han reagerer også på at vedtaket som skal hastevedtas i dag er en generell krisefullmakt som ikke gjelder bare koronakrisen, men også framtidige kriser.

– Jeg er for at vi må ha en krisefullmakt i kommunen dersom flere kriser inntreffer. Likevel forstår jeg ikke hvorfor den må vedtas nå. Jeg mener den burde blitt utarbeidet bedre først, sier han til RA.

Kristjánsson mener at et koronavedtak må på plass fort.

– Det er absolutt viktig, men jeg trot den blir mindre omfattende enn den kommunedirektøren foreslår, sier Kristjánsson.

LES OGSÅ: Koronapasient døde i Stavanger, men av annen sykdom

FNB: Ikke sterke innvendinger

Gruppeleder for Stavanger Folkeaksjonen Nei til mer bompengers kommunestyregruppe, Frode Myrhol, sier at politikerne er enige i mye av det som blir foreslått, men at de ser på det som utfordrende at kommunedirektøren skal få en fullmakt.

– I enkelte saker mener jeg at det burde være en enighet mellom ham og ordføreren, sier Myrhol.

– Jeg har ikke de sterkeste innvendingene, og mener at det viktigste nå er å ta vare på demokrati og informasjonsflyten, legger FNB-toppen til.

LES OGSÅ: Dette gjør bankene for idretten og idrettsfamilier

SV: Vil se nøye på det

Gruppeleder i Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen, forteller at SV vil se nøye på varigheten av denne fullmakten.

– Det er viktig med godt armslag for ordfører og administrasjonen, men det høres veldig lenge ut at det skal vare helt til august. Det bør godkjennes en fullmakt frem til sommeren, og eventuelt forlenge eller utvide en fullmakt da, skriver han i en mail til RA.

Han forteller at det er ønskelig med et bredest mulig flertall, men at det det viktigste i denne situasjonen er at noe får flertall.

– Derfor er SV innstilt på å bidra konstruktivt til et flertallsforslag, sammen med så mange som mulig, skriver Faret Sakariassen.

RA har ikke lykkes med å komme i kontakt med kommunedirektør Per-Kristian Vareide.

LES OGSÅ: Fakta om Helsedirektoratets råd til personer i risikogruppene

Mer fra Dagsavisen