Nyheter

Trues med strengere tiltak for å forhindre koronasmitte

Stavanger kommune frykter et oppbluss i koronasmitte og truer derfor med å innføre strengere tiltak hvis ikke folk holder avstand på byen. Det mener utelivsbransjen blir feil.

– Ingen av oss har råd til en ny nedstengning. Det har vært kostbart nok, og man overlevde knapt den første nedstengningen, sier daglig leder i Gaffel og Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv Vestlandet, Bjørn Erik Sandvaag, til RA.

Han forteller at NHO oppfordrer sine medlemmer til å legge til rette for å overholde smittevernreglene og det regjeringen sier til enhver tid.

– Vi er bekymret for arbeidsplassene som står i fare, men utviklingen har gått bedre enn fryktet, sier han.

– Folk er flinke til å bruke byen og spisesteder, og det viser at folk har lyst til å støtte byen sin, legger Sandvaag til.

Han er redd en ny nedstengelsesperiode vil bety kroken på døren for mange av aktørene i sentrum.

– Det blir en kjedereaksjon – forsvinner restauranter, forsvinner klesbutikker. Det blir mye tomme lokaler, og det vil ikke bli noen vinnere. Hele handelsstanden taper på det, og vi får en kjedeligere by, sier Sandvaag.

– Ansvaret ligger hos den enkelte, legger han til.

LES OGSÅ: Truer med strengere koronatiltak

– Må behandle sykdommen

Torsdag holdt blant annet varaordfører, Dagny Sunnanå Hausken (Sp), en pressekonferanse i Fargegaten. Hun fortalte at selv om vi har hatt svært lite koronasmitte i Stavanger og Rogaland den siste tiden, så ser hun at det er utfordringer knyttet til restaurantbransjen, uteliv og puber.

– Utfordringen nå er at folk begynner å glemme viktigheten av å holde en meter avstand, og vi har sett flere helger på rad at folk er for tett på hverandre, sa hun.

Sunnanå Hausken mener det er viktig at innbyggerne i Stavanger viser hensyn, slik at politikerne slipper å innføre flere tiltak som kan begrense aktiviteten i utelivsbransjen.

Eier og daglig leder av Cirkus Bar, Kristoffer Hansen, forstår at kommunen må vurdere tiltak somkan forhindre smitte. Det han ikke skjønner er hvorfor det er nettopp utelivsbransjen som skal få svi for folks oppførsel.

– Jeg mener det hele er tåpelig. Det finnes flere andre og større smittesteder enn hos oss, sier han til RA.

LES OGSÅ: Korona-frykt: KrF vil stenge utestedene tidligere – FNB vil heller la barene servere til 03.30 (+)

– Vi følger faktisk én meter-regelen, og rapportene sier at de aller fleste utestedene er flinke og gjør slik de skal. Da mener jeg at det er håpløst å skulle eventuelt innføre strengere tiltak i denne bransjen. Det mener jeg er med på å undergrave dugnadsånden, legger han til.

Hansen forteller at blant annet Cirkus har hatt et innhogg i inntektene, og at strengere tiltak mest sannsynlig ikke vil gi den effekten kommunen håper på.

– De siste månedene har det vært få tilfeller av smitte i regionen, og de har vært ute og reist. Likevel åpner vi opp grensene. Jeg mener man må behandle sykdommen, og ikke symptomene, sier Hansen i Cirkus.

LES OGSÅ: Internasjonale UiS-studenter i økonomisk krise

– Ikke greit

Tom Haakon Brekke er daglig leder i Bøker & Børst i Fargegaten. Han synes ikke det er greit at kommunen truer med å straffe utelivet, når det i utgangspunktet er på offentlig grunn mellom utestedene at problemet først oppstår.

– Det er synd at folk ikke klarer å holde avstand fra hverandre der, men som kommunen selv sier så gjør utestedene en god jobb, sier han til RA.

Brekke sitt inntrykk er at folk oppfører seg fint, og at de har forståelse for regelverket.

– Det jeg mener blir feil i saken, er at vi skal bli tatt når vi faktisk gjør jobben vår. Kommunen må ha andre verktøy i verktøykassen enn å ta denne bransjen. Vi er ikke problemet, og vi passer på hva som foregår inne på skjenkeområdene, sier han før han legger til:

– Vi kan ikke ta ansvar for det som skjer i de kommunale gatene.

LES OGSÅ: Kjøpte campingvogn for å dra på ferie

Ikke akseptabelt

Beredskapssjefen i Stavanger kommune, Torstein Nielsen, var til stede på pressekonferansen, og han oppfordret alle til å følge de smittevernsrådene som har blitt gitt.

– Situasjonen nå er ikke akseptabel, og hvis det viser seg på nytt at det ikke går an å holde nødvendig avstand mellom folk ute på byen i Stavanger, må vi iverksette tiltak, sa han.

– Innbyggerne våre må ha og være sitt ansvar bevisst, sa Nielsen på pressekonferansen.

– Mange tror at fordi det nesten ikke er smitte i regionen så kan vi slappe av. Det er sommer, mange turister i Stavanger, og det er reising ut i Europa, så sannsynligheten for å få smitteoppblussing nå er mye større enn tidligere. Får vi en slik smittesituasjon med utspring i et utested i Stavanger, er det en svært vanskelig oppgave å drive smittesporing, sa Nielsen til RA.

Mer fra Dagsavisen