Nyheter

– Tross alt klarer jeg meg

Fire måneder etter nedstengningen venter Siri Helstrup ennå på Nav-penger.

Siri Helstrup har siden 2006 vært daglig leder i det norskregistrerte utenlandske foretaket Sirious: Business og holder kurs for fremmedspråklige.

Som følge av koronapandemien møtte færre deltakere opp på kursene, og 9. mars registrerte hun seg som arbeidssøker. Søknaden om dagpenger ved permittering ble sendt til NAV.

I et debattinnlegg publisert i RA 26. juni forteller Helstrup hvordan snart fire måneder nesten uten inntekt har vært.

– Heldigvis betaler jeg 14,1 prosent av bruttolønnen min hver eneste måned i arbeidsgiveravgift, for å ha rett til dagpenger for eksempel ved permittering, skriver hun. Stavanger-kvinnen har fått beskjed om at normal ventetid for å få dagpenger er 21 dager. Hun har fortsatt ikke mottatt en eneste krone.

– Jeg forstår veldig godt at det er mye å gjøre for NAV i disse dager, men det ikke lett å ikke vite noen ting. Usikkerheten er utrolig ubehagelig.

LES HELSTRUPS DEBATTINNLEGG HER: En Nav-brukers dagbok

Kortvarig lykke

Hun er stresset, får ikke sove, har høye skuldre og sliter med hodepine. Som så mange andre har hun rett og slett ikke turt å søke forskudd på dagpenger.

– Man risikerer å måtte betale tilbake igjen, for man vet ikke nødvendigvis om man har rett på pengene, sier hun. 
Helstrup har jevnlig kontakt med NAV, og 4. juni ringte hun dem igjen. Personen som svarte henne er enig med Helstrup i at hun har ventet altfor lenge på behandling av søknaden.

– Jeg blir så lettet at jeg nesten feller noen tårer. Hun ser gjennom innsendte papirer der alt ser ut til å være i skjønneste orden, og skal sende purring til saksbehandlerne, skriver Helstrup i innlegget. Lykken ble riktignok kortvarig, for 9. juni fikk hun melding om at NAV ikke har mottatt permitteringsvarselet ogat de trenger dette for å behandle saken.

– I beste fall er dette papiret de skal ha meg til å skrive en mangel på tankevirksomhet, for det inneholder ingen opplysninger som ikke står i de papirene som allerede er sendt. I verste fall er det maktmisbruk fordi jeg har «mast», sier hun til RA.

LES OGSÅ: Nav Rogaland: Forventer flere permitteringer

Er utrolig sliten

I debattinnlegget skriver Siri Helstrup at hun er utslitt og at hun må skjære bort de mygla bitene fra brødet for så å kunne spise resten.

– Det er veldig mange som har sendt meg bekymrede meldinger etter at innlegget ble publisert, og det går greit med meg. Jeg er tross alt veldig heldig, og det er mange som ikke er i en slik posisjon, sier hun før hun fortsetter:

– Jeg har sett mye på «Luksusfellen» så jeg har hatt litt buffer, men det er klart at jeg ikke hadde planlagt fire måneder nesten uten inntekt.

Verken foreldre eller venner nøler med å hjelpe, og hun føler seg veldig heldig.

– Likevel er jeg glad jeg ikke har barn jeg må forsørge i denne perioden, sier hun. Helstrup opplever at velferdsstaten ikke fungerer, og hun føler at man møtes med mistenksomhet og at man ikke blir trodd.

– Systemene fungerer ikke når prosessen er slik som dette, og en skulle trodd at det var behandlernes egne penger som skulle deles ut, sier hun.

– Det er ingenting man kan gjøre, og man føler seg så utrolig maktesløs, legger hun til.

Selv om hun i utgangspunktet ikke er overrasket over at systemet ikke fungerer optimalt, hadde ikke Siri Helstrup trodd at det skulle ta så lang tid med tanke på at det faktisk er pandemi.

– Jeg trodde at i vår tid med flinke folk og digitale hjelpemidler, hadde noen kunnet fikse dette litt raskere, sier hun.

Per nå har Helstrup fortsatt ikke fått saken sin behandlet, og det er ingen som kan fortelle henne hvor lang tid det vil ta.

LES OGSÅ: Nav: 31.000 varsler fra bedrifter i Rogaland

Forstår påkjenningen

Ellen Chr. Christiansen, direktør i NAV Arbeid og ytelser, skriver i en mail at de bruker all kapasitet til å behandle søknader og sørge for at folk få pengene de har krav på så raskt som mulig.

– Det tar tid å behandle søknadene fordi saksmengden rett og slett er svært, svært stor. Siden de mest omfattende koronatiltakene ble iverksatt i Norge, har Nav mottatt over 470.000 søknader om dagpenger. Det er nesten tre ganger så mange som vi mottok i hele 2019. Vi har tatt store grep for å øke kapasitet og fart på saksbehandlingen, og svært mange søkere har allerede fått svar, skriver hun.

Christiansen påpeker at selv om de jobber på spreng for å behandle søknader, så forstår de veldig godt at situasjonen er en stor påkjenning for alle som venter.

– De som trenger penger mens de venter, kan søke om forskudd og få penger på konto i løpet av få dager. Dette er et forskudd som er tilnærmet likt det de fleste får utbetalt i dagpenger, skriver hun.

Mer fra Dagsavisen