Trøbbel med koronatelefonen – vektere på legevakten

Legevakten har telefontrøbbel og vektere er satt inn for å hindre at folk tar seg inn uten avtale.

Stavanger kommune melder mandag formiddag at det er trøbbel med Legevaktens koronatelefon.

– Vi opplever for tiden problemer med legevaktens koronatelefon (51 91 40 30, åpen 09-22), og jobber intenst med å løse saken. Du kan fortsatt nå legevakten på 116 117, men ekstra ventetid må påregnes.

Søndag besvarte legevakten 900 anrop på koronatelefonen og 600 på 116 117.

– Alle tilgjengelige ressurser er satt inn for å hjelpe, opplyser Stavanger kommune.

LES OGSÅ: Sølvberget avlyser flere arrangementer

Vektere på legevakten

Telefontrøbbelet har ført til at flere personer som frykter at de er smittet møter opp på Legevakten uten avtale.

Dette frarådes på det sterkeste, og legevakten har mandag formiddag sett seg nødt til å hente inn vektere for å stanse folk. 

– Legevaktens koronatelefon har hatt så stor belastning de siste to dagene at den brøt sammen. Det medførte at noen møtte opp på legevakten fordi de ikke kom gjennom på telefon, sier legevaktsjef Hilde Frafjord til RA.

– Var det mange som møtte opp?

– Ikke mange, men det har vært en del personer som har møtt opp. Vi kan ikke ha personer med smitte inne i venterommet på legevakten, sier Frafjord.

– Men det har vært mange nok til at dere har vakt å plassere vektere ved inngangsdøren?

– Vi har hatt vektere, men de sender vi sannsynligvis snart hjem igjen. Nå er telefonene oppe og går, og da kommer folk gjennom, sier Frafjord, som forteller at det har vært en «vanvittig» pågang på koronatelefonen. 

– I går hadde vi 900 telefoner på koronalinja og 600 på legevaktens 116 117-nummer. Det er vanvittig mye telefoner. Vi besvarer så godt som mulig. Vi vet folk er frustrerte, men vi gjør så godt vi kan, sier legevaktsjefen. 

På legevaktens vanlige telefon er det fem personer som besvarer henvendelser. På koronatelefonen er det fire stykker som svarer.

– Vi ber folk være litt tålmodige. Ring, ha is i magen og ring igjen, så kommer du gjennom til slutt. Men ikke møt opp her på legevakten, sier Frafjord. 

– Folk er bekymret

Frafjord sier faren ved å bare møte opp på legevakten er at man kan smitte mennesker som er i en sårbar situasjon. 

– Jeg vet ikke hvor mange henvendelser vi har fått totalt, men det er ikke få, sier Frafjord. 

Hun sier folk lurer på om de skal i isolasjon, om de skal være hjemme i karantene og om de kan være smittet etter å ha reist ulike steder. Frafjord sier det viktigste er at folk leser på Folkehelseinstituttets (FHI) sider og at de ringer koronatelefonen dersom de tror de bør testes eller har symptomer. 

– Virker det som om folk er bekymret? 

– Folk er bekymret og jeg forstår at de ønsker en avklaring. Vi besvarer henvendelsene så godt vi kan. 

Fredag ble det satt opp et telt utenfor legevakten som skal brukes til koronatesting. Lørdag ble teltet tatt i bruk, og Frafjord forteller at de har testet rundt 50 mennesker der de siste dagene. 

– For å få ta en test må de ha vært i kontakt med koronatelefonen og fått en avtale. Hvis man bare møter opp får man beskjed om å snu igjen, sier Frafjord.