Nyheter

Trenger vi bekymre oss for tomme hyller på Vinmonopolet?

Slik er situasjonen i hele landet.

Einar Jansen, ekspeditør hos Vinmonopolet i Mediegården i Stavanger sentrum kan fortelle om fulle hyller, lagre og flere kunder i butikken.

– Vi har leveringer hele tiden. Noen ganger kan det være forsinkelser, men det er ingen leveranseproblemer, sier Jansen til RA.

Kunder kan oppleve at enkelte produkter kan være utsolgt, men det fylles raskt opp igjen, forsikrer Jansen.

LES OGSÅ: (+) Smittevernoverlegen i Stavanger: – Viktig at vi ikke slapper av

– Hvor lenge er lagrene fulle før det kan bli problemer?

– Vi må langt fram i tid. De neste to månedene ser bra ut, svarer Jansen, som kan melde om økt omsetning, svarer Jansen.

Han forteller at butikken selger mer enn planlagt, og ligger over budsjettene.

Antall kunder har ikke gått opp. I stedet kjøper kunder mer.

– Det går en del trelitersdunker. Pappvin er mest populært nå om dagen, sier Jansen.

500 grossister

Situasjonen på Vinmonopolet i Stavanger sentrum er gjeldende for resten av landet.

– Er det fare for hamstring? Nei. Risikerer vi å få tomme hyller? Nei. Det er ikke meldt om problemer i noen ledd, verken på våre lagre, hos våre 500 grossister, eller basert på den informasjonen vi har fått fra grossistene, sier Jens Nordahl, kommunikasjonssjef i Vinmonopolet.

Som i Stavanger sentrum, er tendensen i resten av regionen og landet at kundegrunnlaget er det samme, men at hver kunde kjøper mer

– På landsbasis i vinter hadde vi 650.000 besøkende ukentlig. Uken hvor regjeringen innførte koronatiltakene, økte antall kunder til 720.000. Men uke etter var vi nede i 663.000 kunder. Antal kunder øker ikke, men kundene kjøper mer når de først er innom.

LES OGSÅ: - Det renner over av folk som vil være frivillige

Fra 2,2 til 3 liter

I snitt kjøper hver kunde 2,2 liter. Etter koronatiltakene ble innført har snittet økt til tre liter per kunde.

– Det mest populære nå er pappvin. Ellers ser det ut som at folk er flinke til å planlegge, og at kundene kjøper til flere.

Kommunikasjonssjefen sammenligner den siste tiden med påsken.

– Folk trenger ikke være redde for hamstring. Kundene har kjøpt omtrent like mye som de gjør til påske, 2,1 millioner vareliter i hele landet. Vi ligger et sted mellom jul og påske. Påsken i fjor solgte vi 1,6 millioner vareliter. Den siste uken før julen 2019 solgte vi 4,8 millioner vareliter. Så vi ligger til nå vesentlig lavere enn julesalget, sier Nordahl.

LES OGSÅ (+) Snart skal Rema-Anders koronabeskyttes av pleksiglass

Mindre taxfree

Han mener veksten også kan skyldes at færre reiser, og dermed ikke kjøper taxfree.

– I tillegg til at grensehandelen til Sverige har stoppet opp, som ikke er relevant for Stavanger-regionen. I tillegg er det full skjenkestopp i deler av landet. Mange holder seg nok hjemme fra barer og restauranter i disse dager i solidaritet med den nasjonale dugnaden mot smitte, sier Nordahl.

– Regjeringens tiltakspakke berører ikke vareflyten inn til Norge, eller varepåfyllingen i våre butikker. Dette vil rulle og gå som normalt, avslutter Nordahl. inn og ut av landegrensene.

Mer fra Dagsavisen