Torsdag er refleksdagen

Er du en av de 40 prosent som husker refleks?

Refleksdagen markeres over hele landet torsdag 15. oktober. Målet er å få folk til å bruke refleks slik at de ikke havner i en ulykke.

Refleksdagen ble arrangert av Trygg Trafikk første gang i 2006, og er alltid tredje torsdag i oktober.

Trygg Trafikk ber alle om å bruke fem minutter i dag på å henge på reflekser på klær og bager.

LES OGSÅ: Dette vil brannvesenet gjøre med stigene i Vågen i Stavanger sentrum (+)

Kun 40 prosent

– Refleks - det enkleste som beskytter deg og dine. Takk for at du bruker refleks når du er ute og går i mørket. Når du gjør det, er du blant de 40 % i landet som husker, skriver Vegtrafikksentralen på Twitter.

Velg alltid reflekser med CE-merke, oppfordrer Statens vegvesen. Dette er det typen som gir den reflekseffekten du behøver.

Heng i knehøyde

Heng eller fest refleksen i knehøyde. Dermed mottar refleksen mest mulig lys fra billyktene.

Oppfordringen er også å velge reflekser som beveger seg når du bruker dem – de synes best, samt å feste refleks på alle jakker, vesker og bagger.

LES OGSÅ: Utested stenges etter brudd på smittevernreglene

8 av ti mener det burde vært refleksbud

Kun 1 av 4 bruker alltid refleks, til tross for at 8 av 10 mener det burde vært et reflekspåbud. Oslo-folk er dårligst i klassen, viser nye tall fra Trygg Trafikk

Ifølge en fersk landsomfattende undersøkelse, er norske fotgjengere for dårlige til å bruke refleks. Trygg Trafikk er bekymret for utviklingen.

– Det er bare 1 av 4 - 23 prosent - av oss som alltid bruker refleks. I tillegg sier 46 prosent at de bruker refleks ganske ofte, men ganske ofte er ikke godt nok, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Tallene viser at det er like mange - 1 av 4 - som sier de sjelden eller aldri bruker refleks. Det norske folk har fortsatt mye å gå på når det gjelder refleksbruk, ifølge Trygg Trafikk.

– Vi dropper gjerne refleksen på korte turer eller når vi går i opplyste gater, men det er like viktig å bruke refleks da som ellers i mørket, sier Hansen.

LES OGSÅ: Politikerne i Stavanger ønsker å hjelpe Folken (+)

Oslo slurver mest

Ifølge Trygg Trafikk mener 79 prosent av de spurte i undersøkelsen at det burde være påbud for bruk av refleks i mørket.

En fersk undersøkelse fra Frende Forsikring viser at folk i Oslo slurver mest med refleksbruken. Her bruker nesten 20 prosent sjeldent eller aldri refleks. Best i klassen er Nord-Norge, der 35 prosent sier de alltid bruker refleks.