Nyheter

Tores vin: Hvitt fra Burgund

Clos du Moulin aux Moines lager meget gode hvite burgundere.

Clos du Moulin aux Moines anses som en av de framtidige stjernene i Burgund. Eiendommen ble etablert i 962 av munkene fra Cluny som dyrket både druer og korn der. I 2008 ble eiendommen kjøpt av familien Andrieu som har brukt mye tid og penger på restaurering av eiendommen og konvertering av vinmarkene til biodynamisk dyrking.

Flere av vinene er å få på Vinmonopolet blant annet en Pernand-Vergelesses fra vinmarken Les Combottes, tett ved Grand Cru-vinmarken Corton Charlemagne. Clos de la Perriere 2018 er klassifisert som bourgogne blanc og kommer fra vinmarken med samme navn som ligger i nærheten av Puligny-Montrachet.

Blant ukens viner er også en meget god hvitvin fra Etna. Arcurìa er enkeltvinmarkvin fra produsenten Graci, laget av druen carricante, som har meget bra konsentrasjon og fabelaktig mineralitet. På tampen tar vi også med oss Vajras Monterustico som er laget av dolcetto. Vinen har middels fylde og er saftig og god, perfekt til pizza og pasta og slikt.

Ukens anbefaling:

12206901 Atma Red 2019 (Hellas) kr 164,90 (BU)

Gresk rødvin laget av xinomavro dyrket i kalkstein i Naoussa i Nord-Hellas og druen mandilaria fra vulkansk jordsmonn på Santorini. Nokså lys rødlilla farge. Lukter av mørke og søte bær sammen med vulkansk mineralpreg. Bra fylde som smaker  av mørke og søte bær sammen med krydder og urter. Avslutter med forsiktige tanniner og fin syre. Er på bestillingsutvalget, men er å få i mange polutsalg.

3770301 Clos du Moulin aux Moines Pernand-Vergelesses Les Combottes 2018 (Burgund, Frankrike) kr 399,90 (BU)

Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med mineraler. Middels fylde og smaker av eple og sitrus sammen med hint av fat før den avslutter med meget bra syre.

3770201 Clos de la Perrière Bourgogne Blanc 2018 (Burgund, Frankrike) kr 299,90 (BU)

Middels kraftig gulfarge. Lukter av eple og sitrus sammen med kaprifol, mineraler og hint av fat. Middels fylde og smaker av eple og sitrus sammen med en god del mineraler før den avslutter med meget god syre.

9806801 Graci Arcurìa Etna Bianco 2018 (Sicilia, Italia) kr 519,90 (BU)

Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, fersken, lyse blomster og røykaktige mineraler. God konsentrasjon og smaker av syrlig sitrusfrukt sammen med en fin dose mineraler før den avslutter med kanonsyre.

6966501 Vajra Monterustico Dogliani 2019 (Piemonte, Italia) kr 200 (BA)

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk kirsebærfrukt sammen med krydder og hint av lakris. Middels fylde og smaker av saftig og syrlig bærfrukt sammen med urter, krydder og mineraler. Avslutter med forsiktige tanniner og meget bra syre.

Mer fra Dagsavisen