Nyheter

To av tre bedrifter i Rogaland dropper julebord i år

NHO Rogaland ber bedrifter som kan arrangere julebord om å gjøre det, eller finne kreative alternative løsninger. Samtidig er direktør Tone Grindland bekymrer antallet bedrifter i fylket som vurderer oppsigelser.

70 prosent av bedriftene i Rogaland skal ikke arrangere julebord for sine ansatte i år, på grunn av koronapandemien. Det viser undersøkelse gjort av NHO.

Tallet i Rogaland er høyere enn landssnittet, som er 53 prosent som dropper julebordet i år.

###

Tone Grindland, direktør i NHO Rogaland, er bekymret for serveringsbransjen.

LES OGSÅ: Julebordsesongen i Stavanger: – Det er beinhardt. Absolutt (+)

– Tragiske tall

– Dette er tragiske tall. Kun 27 prosent av bedriftene i undersøkelsen planlegger å ha julebord. Dette merker serveringsbransjen – en bransje som sliter kraftig og har kjempestore utfordringer fra før, sier Grindland til RA.

Reiselivsbransjen hadde en dårlig vår, kort sommer hvor 96 prosent av utenlandsturistene var bort – og nå blir det heller lite inntekter å hente på julebordsesongen.

– Som regel er julebordsesongen en periode bransjen kan hente seg inn, sier Grindland.

I fjor hadde 60 prosent av Rogaland-bedriftene julebord for sine ansatte.

Tone Grindland, regiondirektør NHO Rogaland

NHO Rogland-direktør Tone Grindland. Foto: NHO

Oppfordring til bedriftene

NHO Rogaland-direktøren har en oppfordring til bedriftene foran årets jul.

– Det er utrolig viktig at bedriftene som har anledning til å arrangere noe, faktisk gjør det. Bedriftene kan også være kreative. De kan gi gavekort til ansatte. Jeg hører om selskaper som har planer om å sende maten hjem til folk, og hvor alle ansatte sitter samlet digitalt og ser på den samme underholdningen. Andre firmaer ber ansatte gå ut og spise og komme med kvitteringen til arbeidsgiveren etterpå. Det er mange måter å løse dette på. Jeg håper bedriftene tenker på hva de kan gjøre, oppfordrer Grindland.

For det handler om arbeidsplasser, understreker hun.

– Serveringsbransjen tar smittevernet på alvor. Jeg tror det er tryggere å spise mat på restaurant enn hos naboen, sier Grindland.

LES OGSÅ: To barnehageavdelinger i Stavanger er smittestengt

19 prosent har sagt opp folk

Hun har forståelse for at bedrifter ikke arrangerer julebord i år. Andre tall fra NHO viser at mange bedrifter og bransjer sliter.

19 prosent av Rogaland-bedriftene som er medlem i NHO har gjennomført oppsigelser på grunn av koronapandemien.

22 prosent har planer om oppsigelser, og 10 prosent mener det er en reell fare for å gå konkurs.

– Tallene i medlemsundersøkelsen bekymrer meg, selv om jeg ikke er overrasket. Det at antallet koronarelaterte oppsigelser – både gjennomføre og varslede – øker i bedriftene, viser hvor alvorlig krisen fortsatt er, sier Grindland.

Rogaland ligger over landsgjennomsnittet på antall gjennomførte koronarelaterte oppsigelser.

– Det bekymrer meg at forventningene om oppsigelser er høy i flere bransjer, som industri, transport og reiseliv. Vi må stålsette oss for at vi kommer til å stå i denne krisen over tid, og jeg forventer at Stortinget vurderer ytterligere tiltak, slik at folk kommer tilbake på jobb igjen og har jobber i framtiden, sier Grindland.

LES OGSÅ: Utested stenges etter brudd på smittevernreglene

Mer fra Dagsavisen