Stavanger

Tips for romjulen: Dette kan hele familien gjøre når pinnekjøttet er spist

Lurer du på hva det er å finne på i romjulen? RA har laget en oversikt med forskjellige aktiviteter som passer for hele familien når pinnekjøttet er spist.

I julen kan det ofte bli mye innetid, både med åpning av presanger og spising av julemiddager. 
Dersom du ønsker å komme deg ut av stua i romjulen, er det flere muligheter både for barn og voksne som vil oppleve noe nytt.

Vitenfabrikken i Sandnes holder åpent fra 11–17 hver dag i romjulen, bortsett fra mandag 28. desember og på nyttårsaften.

– Hele Vitenfabrikken holder åpent som vanlig også i romjulen. Vi har publikumsaktiviteter, og i år har vi blant annet valgt at gjestene får lage egne kaleidoskop, sier avdelingsdirektør John Arne Frafjord til RA og forklarer:

– Kaleidoskop er en sammensetting av en type speil for å lage flere symmetrier. Når man ser inn i kaleidoskopet vil man se flotte farger og symmetrilinjer, og dette får man med seg hjem.

LES OGSÅ: I ti år på rad har Karen Wolden (33) brukt julaften på å samle flere hundre mennesker i krevende livssituasjoner i Stavanger - i år blir tradisjonen brutt

Samtaleemne under middagen

Vitenfabrikken rommer over 5000 kvadratmeter, og er med andre ord et veldig stort bygg. Der følger strenge smittevernregler, og har maks 150 gjester samtidig inne på senteret.

Vitenfabrikken er spesielt rettet mot barn på 12 år, men det er slettes ikke slik at de ikke passer for andre enn det.

– Målet vårt er at når folk kommet hvem etter å ha vært på senteret, så blir det et samtaleemne under middagen etterpå. Alle utstillingene vi har appellerer til de alt fra de aller minste til de eldste i familien, sier Frafjord.

LES OGSÅ: Pandemien påvirker tradisjoner: Slik feirer politikerne korona-julen

Sølvbergets snøugle Sølve

På Sølvberget holder de også åpent hele romjulen fra fredag 27. desember. Samme fredagen sender de en gratis lesestund på deres Youtube-kanal, hvor Sara Teka leser en julefortelling fra Etiopia sammen med Sølvbergets snøugle Sølve.

– Fra 28 til 30. desember har de framvisning av utstillingen «An Elusive world» av den nederlandske kunstneren Simone Hooymans. Den er gratis og har fått gode tilbakemeldinger. Utstillingen inneholder en blanding av blant annet musikk, film og animasjon, og passer for for hele familien, sier Roar Houen i Sølvberget kulturhus til Rogalands Avis.

Museum Stavanger har også et tilbud 2. juledag. Da holder Stavanger kunstmuseum åpent og har omvisningen «Fra balkongen».

LES OGSÅ: Det er nok fattige fattige barn i Sandnes til å fylle tre barneskoler

Låner kirkekunst

Administrerende direktør i MUST, Siri Aavitsland, mener at folk har en unik mulighet til oppleve noe nytt denne romjulen.

– Deler av kirkekunsten som vanligvis henger på veggene i Stavanger Domkirke har vi fått låne mens kirken restaureres. Dette er en unik mulighet til å få se denne kunsten på nært hold, sier Aavitsland til RA.

I romjulen vises også Geir Egil Bergjords videoinstallasjon «Tur-retur Stavanger» på Stavanger maritime Museum.

LES OGSÅ: Julegudstjenester: – Utfordringene ble større enn vi hadde tenkt

Mer fra Dagsavisen