Temperaturen i bil parkert i sommersol stiger raskt

I løpet av en halvtime kan temperaturen i bilen bli 20 grader varmere enn ute.

Det viser resultatene fra NAFs test av hvor raskt bilen blir varm i sommersola.

– Varmen stiger overraskende fort, og for små barn kan dette være farlig. De regulerer ikke kroppsvarmen gjennom svetten så godt som oss voksne, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

For å undersøke hvor raskt temperaturen stiger, parkerte NAF en bil i sommersola en dag i midten av august utstyrt med temperaturmåler. Ute var det 24 grader.

LES OGSÅ: Kjørte i kollektivfeltet - så høy ble boten

I løpet av fem minutter var temperaturen inne i bilen steget til 34 grader. Etter ti minutter viste måleren over 37 grader, og etter en halvtime var det over 44 grader inne i bilen. Temperaturen steg altså med 20 grader i forhold til utetemperaturen i løpet av 30 minutter.

Den voldsomme temperaturstigningen skyldes at solstrålene reflekteres i seter, dashbord og utstyr i bilen, og det er ikke bare barn som kan ta skade av dette, men også kjæledyr.

– Normalt har hunder en kroppstemperatur på rundt 38,5 grader, men innestengt i en varm bil kan kroppstemperaturen øke, og kommer den opp i over 40 grader begynner det å bli svært farlig og i verste fall dødelig for hunden, sier klinikkleder ved Veterinærhøgskolen, NMBU, Kristin Wear Prestrud.

LES OGSÅ: Redder hunder fra å bli avlivet (+)

LES OGSÅ: Etterlyser eieren av en "pølsehund"