Syv smittetilfeller på ett hjem

Etter et smitteutbrudd ved Vågedalen sykehjem i Stavanger har kommunen vedtatt at det skal innføres strengere tiltak ved sykehjem.

– Dørene ved sykehjemmene vil være låst, det innføres visittider, og man må ringe på for å bli sluppet inn av ansatte, sier direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse.

– Vågedalen sykehjem er i karantene i minimum ti dager gjeldende fra lørdag som var. Da kan ingen komme på besøk, bortsett fra pårørende til pasienter som eventuelt skulle bli alvorlig syke i denne perioden. Da gjøres det unntak, legger hun til.

Tirsdag inviterte Stavanger kommune til et pressemøte for å informere om smittesituasjonen ved Vågedalen sykehjem, etter at det søndag kveld ble kjent at fire beboere og to ansatte har fått påvist koronaviruset. Nå har ytterligere én ansatt fått påvist smitte. 

– Kan det bli aktuelt å innføre strengere tiltak? 

– Det kan selvfølgelig det, og det må vi vurdere. Så lenge dette utbruddet er under relativ kontroll, og er på ett sykehjem, så ser vi ikke at det er grunnlag for så inngripende tiltak som for eksempel full besøksstans. Skulle vi få smitte på flere sykehjem, så vil det bli en mer aktuell vurdering, sier Fosse til RA. 

LES OGSÅ: Fire pasienter og to ansatte ved sykehjem smittet

Etter et smitteutbrudd ved Vågedalen sykehjem i Stavanger har kommunen vedtatt at det skal innføres strengere tiltak ved sykehjem.
Foto: Kathinka Skott Hansen

Har rigget seg

Direktøren for helse og velferd forteller videre at kommunen er så godt forberedt som den kan være på eventuelle større utbrudd.

– Vi har rigget oss med en omfattende testkapasitet og med ekstra kapasitet på smittesporing som kan tilkalles dersom det er nødvendig. Vi har også planer for denne typen situasjoner som smitteutbrudd på sykehjem. Det er klart at situasjonen er krevende uansett, og den er uforutsigbar. Likevel er vi så godt forberedt som vi mener det er mulig å være i denne situasjonen, sier hun. 

I løpet av mandagen fikk kommunen testet resten av pasientene, og har fått svar på alle prøvene. Så langt er det ikke flere positive prøvesvar blant pasientene. Pasienter og ansatte blir retestet, og foreløpig er det fire pasienter ved Vågedalen sykehjem som er smittet. Nesten alle ansatte ved sykehjemmet er testet, men kommunen har ikke fått alle svarene per tirsdag. 

– Foreløpig er det ett positivt prøvesvar blant ansatte, i tillegg til de to fra før. Av de tre ansatte som nå har testet positivt er to bosatt i andre kommuner, og vi venter fortsatt på svar på prøver fra noen ansatte, sier Fosse under pressemøtet. 

LES OGSÅ: 70 personer testet i forbindelse med smitte på sykehjem

Opptatt av å sikre utbruddet

Dette betyr at det per tirsdag er fire pasienter og tre ansatte ved sykehjemmet som er smittet av koronaviruset. 

– 28 ansatte er satt i karantene fordi de har vært i nærkontakt med smittede. Det kan fort bli flere dersom det er flere ansatte som er smittet, legger Fosse til.

Alle ansatte jobber med munnbind og smittevernutstyr når de er i kontakt med smittede pasienter, og Fosse påpeker at smittesporingen fortsatt pågår for fullt. 

– Vi er opptatt av å sikre at dette utbruddet avgrenses så langt som overhodet mulig, men også å sikre tilstrekkelig bemanning på Vågedalen når så mange ansatte er i karantene. Det betyr blant annet at vi må låne ressurser fra andre sykehjem for å ha tilstrekkelig bemanning i den tiden ansatte er i karantene, sier direktøren.

– Vi er også opptatt av å sikre at pårørende får tilstrekkelig informasjon, legge Fosse til. 

LES OGSÅ: To smittet etter reise til rødt land

Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Ruth Midtgarden.
Foto: Kathinka Skott Hansen

Føler på kontroll

Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Ruth Midtgarden, var også til stede under pressemøtet tirsdag. Hun forteller at det ved utbrudd er egne anbefalinger og retningslinjer, som gjør at det testes mer enn vanlig. 

– De som jobber på sykehjemmet, og ikke er i karantene, testes hvert tredje døgn til det har gått ti dager siden vi oppdaget smitte. Beboerne testes på samme måte, sier hun. 

Til RA forteller Midtgarden at det er alvorlig å ha smitte i sykehjem. 

– Grunnen til det er at de som blir syke av beboerne er mennesker i risikogruppen, og som det er fare for at blir alvorlig syke. Sykehjem er steder med mange mennesker på liten plass, så det er alltid fare for stor smittespredning, sier hun.

– Er du bekymret for det nå? 

– Det har vi vært. Vi er glad for at det ikke har kommet flere smittetilfeller blant beboerne, så når de negative svarene kom mandag kjente vi på at vi har litt kontroll, sier Midtgarden. 

LES OGSÅ: Kan bli aktuelt med innstramminger på sykehjem

Ber påprørende vurdere om det er nødvendig med besøk

Hun mener likevel at de ikke skal ta noen seier på forskudd, ettersom det er først ti dager etter siste eksponering at man er trygg på at ting roer seg. 

– Det er en liten sannsynlighet for at det dukker opp flere smittetilfeller blant de prøvene vi ikke har fått svar på av de ansatte. Blant beboerne føler vi oss ganske trygge, fordi de er isolert og i karantene og utsettes derfor for veldig lite smittepress. Det er likevel alltid en mulighet for at de er smittet og det ikke har blitt synlig i prøven. Derfor gjentar vi prøvene, sier Midtgarden.  

– Kommunen oppfordrer pårørende om å vurdere nøye om det er nødvendig å besøke beboerne de neste to ukene. 
Vi kartlegger og sporer fortsatt smitten, og det blir nok vanskelig å finne endelig fasit ettersom det er så mange tilfeller. Det kan være flere smitteveier, legger Midtgarden til.