Nyheter

Sviktende besøkstall: – Ingen tvil om at det er korona som er årsaken

NAVN I NYHETENE: I juni 2020 gikk 22.747 til Preikestolen. I juni 2019 var tallet 59.608. Åpning av grenser kan bli redningen, tror daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

Bilde 1 av 2

Hvem: Helge Kjellevold.

Hva: Daglig leder i Lysefjorden Utvikling AS og Stiftelsen Preikestolen.

Hvorfor: Preikestolen har opplevd sviktende besøkstall.

– Ifølge Aftenbladet har besøkstallene på Preikestolen stupt den siste tiden. Hva vil det egentlig si? Og er det kun grunnet korona?

– De første tre månedene var det en økning i forhold til 2019 og det var folk fra hele verden som kom. April var den første måneden med stort fall og dette har vedvart i mai og juni. Det er ingen tvil om at det er korona som er årsaken.

– Hva tenker dere om de lave tallene? 

– Det er som forventet, men samtidig er det gledelig at nordmenn også synes det er kjekt å besøke Preikestolen. Vi forventer mange norske turister her i sommer.

– Er dere redd det vil vedvare, eller satser dere på at tallene tar seg opp?

– Det kommer an på hva som skjer med åpning av grensene. Hvis det blir åpning for Tyskland, for eksempel, så kan det bli en økning på sensommeren.

– Hvilke konsekvenser får de lave besøkstallene? 

– Besøkstallet på Preikestolen er nok et bilde på den generelle tilstrømningen av turister til Rogaland, og lavere besøkstall betyr derfor lavere aktivitet i reiselivsbedriftene, handelsnæringen og transportsektoren.

– Hvordan var besøket i juni?

– I juni hadde vi 22.747 som gikk til Preikestolen. I juni 2019 var det 59.608.

– Hvilke forventninger har dere til resten av sommeren? 

– Vi forventer en økning i juli og så en gradvis nedgang utover august. Det som kan snu dette er åpning av grensene. Vi håper på 50 prosent sammenlignet med 2019.

– Hvordan har tallene sett ut ellers? For eksempel på Kjerag og Flørli?

– Kjerag hadde 5.335 besøkende i juni. Også her håper vi på 50 prosent av 2019 som er 30.000. På Flørli har det så langt gått 4460 i trappa, og dette er på samme nivå som 2019 da det til slutt endte på rett over 11.000. Totalt var det 19.000 i Flørli i fjor. Tradisjonelt er det flere norske og lokale som besøker Flørli.

– Preikestolen har jo vært veldig godt besøkt de siste årene – kan det være «godt» for naturen å få en pause?

– Preikestolen er jo tilrettelagt for stort og internasjonalt besøk. I tilretteleggingen har det vært viktig å tenke på sikkerheten til folk og hindre unødvendig spredning i naturen som skaper slitasje. Samtidig skal en gi en god opplevelse til de som går. Det skal også være sikkert og trygt for hjelpemannskaper. Preikestolen tåler mange besøkende, så vi mener at dette er ivaretatt og at vi derfor ikke trenger en slik pause. Men for opplevelsen av å besøke Preikestolen så er det nok litt mer i tråd med norske ønsker når det gjelder mengde folk. Så 2020 er absolutt året for nordmenn å dra til Preikestolen.

– Hvordan skal dere få folk tilbake til Preikestolen?

– Vår jobb er å tilrettelegge for trafikken og sørge for at det flyter best mulig og er sikkert og trygt. Det er andre aktører som jobber med markedsføringen, men Preikestolen lever sitt eget liv på sosiale medier og er viktig for norsk reiseliv. Besøket vil gradvis ta seg opp igjen, men i hvilken takt vet vi ikke enda.

– Hva har blitt gjort i området rundt Preikestolen de siste årene?

– Vi har faktisk investert ganske mye i startpunktet denne våren. Vi har lagt om stien for å gjøre den tryggere i forhold til trafikkbildet. Vi har laget et mer attraktivt område å oppholde seg i før og etter turen. Vi har åpnet et helårs turistkontor for å prøve å påvirke de besøkende til å oppholde seg i Rogaland over en lengre periode, og vi oppgraderer selve parkeringssystemet slik at det skal bli mindre kø. Viktigst av alt er vertskapet vårt, lokale ungdommer, som stadig blir bedre til å styre folkemengdene, men som også blir mer og mer ambassadører for reiselivet i regionen. Vår tanke er at Preikestolen er en trafikkdriver og det er her vi må påvirke folk til å bli lenger.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ingen spesiell, men liker biografier og lokalhistorie.

– Hva gjør deg lykkelig?

– De små tingene.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Etter at Kim Larsen døde så er det ingen.

Mer fra Dagsavisen