Nyheter

Svartnissen håper de kan gjøre som Rolling Stones og lage show til de blir 80 år

– Når vi ikke klarer det lenger må vi bare finne noen som kan overta. Så kan vi sitte på Ibiza og drikke paraplydrinker mens noen andre står på scenen. Det høres jo ikke helt dumt ut det heller.

HVEM: Hans Petter Jørgensen (52) – selveste Svartnissen.

HVORFOR: Torsdag var det premiere på showet for 19. gang. Årets show heter «Det store nissevalget» og samtlige 52 forestillinger er utsolgt.

– Okei, så nå setter dere altså opp Svartnissen for 19. gang? Wow!

– Ja, det sier jo litt om vår egen alder. Så skjer det også oftere og oftere at jeg treffer på folk i 20-årene som kommer bort og sier de så på meg da de var små. Sånne opplevelser er jo veldig hyggelig.

– Men blir du ikke lei? 

– Nei. Overhodet ikke. For det første har det jo blitt en juletradisjon for oss også. Dessuten holder vi det friskt ved at vi skriver en ny historie hvert år. Og det er aldri kjedelig; hver forestilling er ulik, både publikum og oss på scenen. Vi leker litt og forandrer på små ting, så det blir aldri det samme.

– Hvorfor tror du det har slått så godt an og blitt en tradisjon? 

– Det må jo nesten andre svare på, men det er jo noe med å bare gjøre det. År ut og år inn. Så har vi hatt en utvikling som går steg for steg, hvor det hvert år kommer litt mer folk, vi blir flinkere og produksjonen blir mer profesjonell. Når jeg ser tilbake på bildene fra de første årene lurer jeg jo på hvorfor noen ville se på det greiene der. Vi sminka oss selv og ser ikke ut!

– Hvordan klarer dere å fornye dere fra år til år? 

– Det er Christian Eriksen og jeg som skriver forestillingen hvert år og hver gang finner vi en hovedhandling. Men det er klart, det er jo varianter av det samme. Det er jo ikke Ibsen, dette her. Det er tøyseteater, men det gir oss helt unike muligheter med tanke på at vi ikke trenger å forholde oss til naturens lover eller logikk. Hvis vi vil forsvinne ut i løse lufta, så gjør vi det. Vi er jo et slags tegneserieunivers hvor det meste går an.

– Årets forestilling heter jo «Det store nissevalget». Jeg kan jo tenke meg til hva dere har vært inspirert av? 

– Ja, og du tenker nok rett. Det er jo en nisse over dammen der som overgår selv de villeste fantasier. Vi har puttet det inn i vårt univers, og i år skal det velges ny julenisse. Svartnissen stiller til valg, men ingen tror at han kommer til å vinne. Bortsett fra ham selv. Så vi tar jo tak i presidentvalget, Trump og korona her. Men i nisseverden er det ikke korona, men et virus som gjør at du mister all julestemningen dersom du blir smittet. På den måten kan vi tøyse litt med det folk står midt oppi.

– Det kan jo hende folk trenger det litt? 

– Det tror jeg. Vi tilbyr jo et lite frikvarter fra hverdagen.

– Ja, og så er det jo mye voksenhumor innimellom her også?

– Ja, masse! En god Svartnisse-forestilling skal inneholde en historie som er spennende for barn og masse mellom linjene, eller helt direkte, som treffer mor og far. Vi er aller mest lykkelige hvis vi klarer å skrive inn en kamuflert grisevits.

– Før har dere jo hatt rene voksenshow, men det ser det ikke ut som dere har i år? 

– Nei, i og med at det er begrenset med plasser i år måtte vi ta en avgjørelse der og droppe voksenshowet. Men det har vært veldig gøy tidligere. Det er jo voksne folk som drikker øl og ser på barneteater. Utrolig nok er det veldig løye!

– Men jeg ser dere tilbyr streamingshow i år? 

– Ja, altså.. Dagen etter premieren er alltid en god dag. Og denne gangen var det kanskje en ekstra god dag, for tanken om «blir det noe? Får vi det til i år?» har har hengt over hodet på oss siden mars. Nå vet vi endelig at vi har klart det, og vi tenkte at vi uansett utfall skulle få til en streaming-versjon. Nå blir det et ekstra tilbud til dem som ikke tør eller kan dra på show. Det blir direktesending fra salen, og vi skal prøve å gjøre det på vår egen, nissete måte. Vi håper å få med oss en gjest og ha direktesending fra et studio før showet og gjøre litt ekstra utav det.

– Hvordan er det å spille for færre folk enn vanlig? 

– Det er jo under halvfullt i salen nå. Det er plass til 450, men vi kan bare ta inn 200 og det merkes. Men vi vender oss nok til det, og det er uansett mye bedre enn ingenting.

– Og hvor mange forestillinger skal dere spille i år? 

– 52. 10.000 solgte billetter. Så vi er rett og slett sesongarbeidere.

– Hvor lenge har du tenkt å holde på med det her? 

– Hvis vi er heldige så gjør vi som Rolling Stones og kjører på. De nærmer seg jo 80!

– Så da blir det Svartnissen med rullator og gåstol om noen år, da? 

– Jeg håper jo noen forteller meg når det er på tide å gi stafettpinnen videre. Det inneholder jo en del fysiske ting, så når vi ikke klarer det lenger må vi bare finne noen som kan overta. Så kan vi sitte på Ibiza og drikke paraplydrinker mens noen andre står på scenen. Det høres jo ikke helt dumt ut det heller.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Den første som faller meg inn er «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy». Den har jeg lest i hvert fall fem ganger fra perm til perm.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Åh, mange ting. Når du har jobbet hardt for å få til en forestilling. Det er en lykkefølelse. Ellers er det jo ungene og kjæresten. Og når Viking vinner.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg kan være litt omstendelig og bruke mange ord på å komme meg fra A til konklusjon. Det får jeg stadig høre, og det er noe jeg jobber med.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Ah, jeg ventet på det spørsmålet. Ja. Hm. I valget mellom mange, så synes jeg Robert Plant framstår som en hyggelig fyr

Mer fra Dagsavisen