Nyheter

Stort trøkk i opprørsmøte

Randaberg-ordfører Jarle Bø får full støtte av fylkesordføreren i arbeidet for nytt næringssamarbeid.

Bilde 1 av 4

Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) får full støtte av fylkesordfører Marianne Chesak på utfordringen om nytt næringspolitisk samarbeid.

Chesak (Ap) ga klar beskjed under møtet med rogalandskommuner Bø har invitert til i etterkant av nedleggelsen av Greater Stavanger.

– Rogaland fylkeskommune kan og vil ta ansvar for regional næringsutvikling. Vi har vilje, kompetanse og ressurser til å ta en tydelig rolle i dette arbeidet. Men vi må sammen finne formen, sa Chesak.

Hun er opptatt av at arbeidet må være godt rigget og samkjørt når Rogaland skal gjøre varer og tjenester kjent for resten av verden.

– Her kan fylket spille en viktig rolle, sa Chesak til ordførerne, rådmennene og næringssjefene.

LES OGSÅ: Utelatt fra nytt næringssamarbeid

Inviterer ordførerne

Hun påtar på vegne av fylkeskommunen gjerne en større koordinerende innsats for regionen i dette arbeidet.

– Akkurat nå er det et mulighetsrom til å rigge det regionale næringssamarbeidet på en annen måte enn tidligere. Vi vil begynne med å invitere til et stort møte med rådmenn, ordførere og næringssjefer i fylket med mål om å sammen finne ut hvordan vi best kan jobbe sammen. Det blir spennende tider framover, sier Chesak.

Rundt 50 ordførere, rådmenn, næringssjefer og andre aktører hadde funnet veien ut til Varen Kulturscene.

– Jeg er veldig fornøyd med oppslutningen. Dette viser viktigheten av det samfunnsoppdraget fylket og regionen har for å legge til rette for flere arbeidsplasser, sier Bø til RA.

LES OGSÅ (leder): Regional utakt

Stavanger-besøk

Stavangers og Sandnes’ styrende politikere i flertallet var ikke invitert, noe Chesak gjerne hadde sett. Uansett: Gruppelederne for opposisjonen, Sissel Knutsen Hegdal (H), Henrik Handeland (KrF)  Leif Arne Moi Nilsen (Frp) og Jan Erik Søndeland (V) var til stede.

– Stavanger hadde aldri hatt den posisjonen som energihovedstad, og kommer heller ikke til å klare det i framtiden uten samarbeid, advarte Hegdal på møtet.

Hun registrerer ønsket om samarbeid fra de mindre rogalandskommunene.

– Det er helt åpenbare signaler som kommer her: Kommunene har veldig lyst til å samarbeide. Det som blir viktig, er å formalisere et samarbeid, ikke bare si at vi skal samarbeide, sier Hegdal til RA.

Hun er svært fornøyd med initiativet fra Randaberg-ordføreren.

– Jarle Bø gjør en kjempejobb i det vakuumet som er oppstått etter beslutningen om å legge ned Greater Stavanger. Det er synd at det ikke er Stavanger som tar dette initiativet, sier Høyres gruppeleder.

Fra ordførerhold var signalene unisone: Samarbeidet trengs.

For øvrig: Sola er med i Stavanger og Sandnes’ nye næringssamarbeid, men ordfører Tom Henning Slethei sto på invitasjonslisten.

– Det er ikke til å stikke under en stol at Sola gjerne skulle hatt med Randaberg. Fra én som står i spagat: Vi skal ikke være fornærmet, men ser fram til samarbeid, oppsummerte Slethei.

Jarle Bø var en blid mann etter møtet.

– Et grævla bra møte! Mange gode poenger, og møtet viser at denne regionen ønsker å stå samlet og ikke miste styringsfarten i næringssamarbeidet, sier Bø, også fornøyd over at Chesak kaller inn ordføreene.

Han vil ta en koordinerende rolle ordførerne mellom framover.

Fakta:

  • Etter initiativ fra flertallspartiene i Stavanger og med støtte fra Sandnes og Sola er Greater Stavanger under avvikling.
  • Stavanger, Sandnes og Sola har gått sammen i et nytt næringssamarbeid som konsentreres rundt Forus-området.
  • Ordfører Jarle Bø (Sp) i utelatte Randaberg tok i etterkant av disse beslutningene initiativ til et møte mellom representanter for de ti øvrige kommunene som var en del av Greater Stavanger-samarbeidet. Egersund, Hå, Time, Klepp, Gjesdal, Strand, Bjerkreim, Hjelmeland, Lund og Sokndal er invitert.
  • Bø inviterer til å drøfte regionalt samarbeid om næringsutvikling.
  • Møtestedet er Varen kulturscene i Randaberg.
  • Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) er en av innlederne, med fylkeskommunens muligheter og rolle som regional næringsutvikler som tema.
  • Leder Odd Stangeland i KS Rogaland deltar, og innleder om kommunenes rolle som næringsutvikler.
  • Regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland er også på talerlisten.

Mer fra Dagsavisen