Nyheter

Stiller en rekke spørsmål i betent Paradis-strid

Beslutningen om å lage en områdeplan i Paradis får Høyres gruppeleder til å stille den nye ordføreren en rekke spørsmål i den kontroversielle saken.

Flertallspartiene ønsker en områdeplan for Paradis før de tar stilling til utbyggingsplaner. AkerBP ville ha kontorer i Paradis, men har signalisert at selskapet ikke ønsker å vente på en ny behandling.

Høyres gruppeleder John Peter Hernes stiller nå en rekke formelle, skriftlige spørsmål til ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) om den betente byutviklingssaken, til formannskapets møte 28. november.

Hernes viser til at Paradis-området er en del av den nylig vedtatte kommunedelplanen for sentrum, og at «områdeplan» ikke er et juridisk korrekt uttrykk.

– Ny kommunedelplan

– Det flertallet egentlig vil gjøre er å lage en ny kommunedelplan for Paradis, kort tid etter at kommunedelsplanen for sentrum er vedtatt, etter syv års behandling, sier Hernes til RA.
Han viser til at det politiske Stavanger, inkludert Nessa Nordtun, i over ett år har hatt dialog med AkerBP om planene i Paradis, og vil vite om byens nye ordfører på noe tidspunkt har signalisert at Stavanger kommune ikke ville behandle selskapets forslag til utbygging på vanlig måte.

– Ikke signalisert

– Mitt inntrykk er det at både fra Høyre og Ap ble gitt uttrykk for at planen selvfølgelig måtte behandles som et reguleringsforslag, men jeg kan ikke se at det ble signalisert noe ønske om å rykke helt tilbake til start med en ny kommunedelplan. Så kommer altså etterlysning av en «områdeplan» i flertallspartienes politiske plattform, sier Hernes.

Gruppelederen vil også ha en forklaring på hvilke forhold som gjør det nødvendig å starte på ny med en kommunedelplan for Paradis, «og som ikke er behandlet i sentrumsplanen som nylig ble vedtatt etter 7 års debatt, og som det ikke er mulig å få drøftet og diskutert – justert og eventuelt til og med avvist – gjennom en behandling av forslag til reguleringsplan», som det heter i spørsmålet til formannskapets møte.

AkerBP og Fornebu

Han viser også til spekulasjoner om at det bare er tomme trusler for å presse politikerne når AkerBP sier at de vil flytte IT-satsingen de hadde planlagt i Paradis, til Fornebu, og vil vite om ordføreren sitter på informasjon som tilsier at det ikke er reelt.

– Paradis-etablering for AkerBP kan føre til at vi får 200–300 høyt utdannede og godt betalte IT-ansatte hit, sier Hernes.

Viser til uttalelser

Han tar også tak i FNB-leder Frode Myrhols uttalelser om at «hvis ikke AkerBP finner Stavanger attraktivt, er det bare å stille seg i kø til Fornebu» og ordførerens egen uttalelse om at Stavanger ikke skal være stedet for «raske penger, men for smarte beslutninger».

– Mener ordføreren at AkerBPs satsing i Stavanger handler om raske penger, og at etableringen av flere hundre nye smarte arbeidsplasser innenfor digitalisering av olje- og gassindustrien, ville være dumt for byen, spør Hernes.

Han viser også til at AkerBPs initiativ for å etablere et hovedkontor med flere arbeidsplasser enn selskapet har i dag, og vil vite om ordføreren kjenner til andre bedrifter av tilsvarende større og betydning som har signalisert at de vil investere og satse ytterligere i Stavanger.

LES OGSÅ: Aker BP bygger ikke kontor i Paradis

Ordføreren avventer

Kari Nessa Nordtun ønsker ikke å kommentere Hernes’ spørsmålsliste overfor RA nå.

– Jeg må vente til torsdag med å svare, slik at behandlingen foregår i formannskapet. Det er nok mest ryddig, sier ordføreren til RA.

Vil ta tid

Utarbeidelsen av en områdeplan for Paradis vil ta tid.

Direktør for by- og samfunnsplanlegging i Stavanger kommune, Gunn Jorunn Aasland, vil ikke anslå om det vil ta ett, to eller kanskje tre år å få på plass en godkjent områdeplan i Paradis, men gjør det klart at det vil bli fullt trøkk på det administrative arbeidet så snart en politisk bestilling ligger på bordet.

– Vi vil gjøre alt vi kan for at det at faglige arbeidet og prosessen i etterkant skal gå så raskt som mulig. Vi retter oss etter politiske vedtak, og arbeidet vil trolig gis høy prioritet, sier Aasland til RA.

Lovverk og regelverk gjør at arbeidet blir tidkrevende, uavhengig av administrasjon og politikere i Stavanger.

Prosesskrav

– Den formelle prosessen i utføringen av en ny områdereguleringsplan vil ta tid. Først må vi det konkrete oppdraget fra politikerne, så vil det gå noe tid til det faglige arbeidet, med de prosesskrav som stilles gjennom lovverk og kommunens eget regelverk.

Kravene er mange.

– Utarbeidelse av en ny reguleringsplan fører med seg en rekke formelle krav, det inkluderer varsel om igangsetting og utlegging til offentlig høring, noen ganger flere høringer. Det er ingen grunn til å tro at dette planarbeidet vil ha mindre behov for medvirkningsarbeid og en god lokalpolitisk forankring enn andre, tilsvarende planer, sier Aasland.

Hun peker også på at kommunedelsutvalget skal delta i den politiske prosessen.

LES OGSÅ: – En områdeplan er helt nødvendig i Paradis

Tidsplan uviss nå 

– I nye Stavanger kommune skal kommunedelsutvalgene – de tidligere bydelsutvalgene – ha rett til innstilling i behandling av områdereguleringsplaner, sier Aasland, som ikke ønsker å gi noe anslag for tidsbruken før en plan kan være ferdig, før arbeidet er bedre konkretisert og planlagt.

Etter kommunedelsutvalgets innstilling vil saken bli behandlet i utvalg for by- og samfunnsutvikling – det tidligere kommunalstyret for byutvikling – for endelig å avgjøres i kommunestyret.

LES OGSÅ: LEDER: Dårlig tid i Paradis

Mer fra Dagsavisen